Στο φουλ οι μηχανές για την «Ελευσίνα 2021»
Το θέμα των βασικών εγκαταστάσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι στις προτεραιότητες του νέου ΔΣ της διοργάνωσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ηταν 11 Νοεμβρίου 2016, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σύντομα, όμως, τον έντονο αρχικό ενθουσιασμό διαδέχθηκαν οι ελλείψεις, οι αστοχίες, οι εσφαλμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες καθυστερήσεις και μία διάχυτη αγωνία για το αν θα γίνει τελικά μία (πετυχημένη) διοργάνωση.
Από τις 30 Ιουλίου 2018 οπότε ανασυγκροτήθηκε η διοίκηση, το νέο ΔΣ έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να προχωρήσει άμεσα στην ανάπλαση των βασικών κτιρίων της διοργάνωσης, Ιρις και Ελαιουργική. Παράλληλα, έχει προετοιμάσει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το σχέδιο για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Προχωρούμε ένα τιτάνιο έργο θεωρώντας ότι η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό τοπικό ή εθνικό γεγονός. Είναι υπόθεση ευρωπαϊκή και παγκόσμια» τόνισε η Σοφία Αυγερινού- Κολώνια, πρόεδρος του ΔΣ της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε πρόσφατη συνάντηση της με τους δημοσιογράφους, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σχετικά με τα κτίρια που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας, με τον οποίο η Ελευσίνα κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, «ετοιμάζεται», σύμφωνα με την κυρία Αυγερινού-Κολώνια «η αδειοδότηση για την ανακαίνιση του κηρυγμένου από το ΥΠΠΟ ιστορικού κτιρίου του εργοστασίου Ιρις και προχωράει η διαδικασία αγοράς από το δήμο του χειμερινού κινηματογράφου Ελευσίς (κτίριο της δεκαετίας του ’30) για να χρησιμοποιηθεί, όπως και κάποια κτίρια της Πυρκάλ, στην περίπτωση που δεν προφτάσει να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο της Ελαιουργικής».
Κατά τα άλλα, οικονομικά οι προοπτικές είναι θετικές αφού η «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», εκτός από τα 7,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδύσει ο δήμος Ελευσίνας, ενισχύθηκε με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αναβαθμίσεις στην πόλη.
Και, βέβαια, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ για την φοροαπαλλαγή (30%) των επιχορηγήσεων της εταιρείας και την υπαγωγή στο καθεστώς της πολιτιστικής χορηγίας, ώστε να μη φορολογούνται (με 30%) οι χορηγίες ιδιωτών, συμβάλλουν στο να υπάρχει μια θετική προοπτική για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η απαλλαγή των καλλιτεχνών από τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 51 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr