Μαγικές εικόνες µε τον φακό ενός drone
O φωτογράφος και σκηνοθέτης Κώστας Γκουρλοµένος µε το νέο του φιλµάκι 4,5 λεπτών διεκδικεί ένα από τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισµού Sky Pixel🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Γνωστά τοπωνύµια της Ελλάδας αλλά και άγνωστα σηµεία της, κρυµµένα πίσω από δυσπρόσιτους βράχους ή χαµένα µέσα στην απεραντοσύνη της θάλασσας, διεκδικούν ένα από τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισµού φωτογραφίας µε drone, Sky Pixel.
Το µόλις 4,5 λεπτών φιλµάκι που έχει τον τίτλο «Ζω στην Ελλάδα για να µπορώ να πετάω» είναι η νέα δουλειά του πολυβραβευµένου διεθνώς φωτογράφου και σκηνοθέτη Κώστα Γκουρλοµένου -Kostas Gur, όπως είναι γνωστός-, που θα βγει στον… αέρα αύριο το απόγευµα.
Σύμφωνα με το σενάριο του showreel 2018, οι σκηνές από όλα τα γυρίσματα στα οποία συμμετείχε ο καλλιτέχνης κινηματογραφιστής, παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να συνθέσουν μια μικρογραφία της Ελλάδας (υγρό στοιχείο, ύπαιθρος, παράδοση, αστικό τοπίο και πολιτισμός) μέσα από εντυπωσιακά πλάνα.
Η µουσική που «ντύνει» το φιλµάκι έχει µοντέρνα ηλεκτρονικά µοτίβα αλλά και ροκ, βασικά όµως είναι κινηµατογραφική και πολύ ελληνική.» λέει στο «Έθνος» ο Kostas Gur, ο οποίος και πρωταγωνιστεί στο φιλµάκι.
Στην αρχή τρέχει για να προλάβει να δει όσο περισσότερα µέρη µπορεί και στην πορεία η βαρύτητα τον σηκώνει ψηλά για να θαυµάσει τα όµορφα τοπία. Επειτα από 4 µήνες προετοιµασία και µια πολύ όµορφη πρωτότυπη µουσική που συνέθεσε ειδικά για το φιλµ ο τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Χρήστος Γιαννούλης, το βίντεο είναι έτοιµο για να σταλεί στον διεθνή διαγωνισµό, καθώς και σε άλλες διοργανώσεις.
«Το drone είναι µαγικό, γιατί µπορεί να απαθανατίσει σηµεία που δύσκολα φτάνει κανείς µε τα πόδια ή µε όχηµα. Βλέπουµε περιοχές που γνωρίζουµε και άλλες που δεν γνωρίζουµε και συστήνουµε µια χώρα που για µας είναι η οµορφότερη του κόσµου» αναφέρει ο δηµιουργός του καλλιτεχνικού βίντεο. Με στοιχεία µυθοπλασίας και έντονης αλληγορίας δείχνει σκηνές από άκρη σε άκρη της χώρας και στέλνει το µήνυµα πως η εναέρια δηµιουργικότητα αποκαλύπτει κρυµµένους θησαυρούς από το ∆ιδυµότειχο του Εβρου -την ιδιαίτερη πατρίδα τουµέχρι το Κουφονήσι.
Γυρίσµατα έγιναν επίσης στο Αιτωλικό, στην Αργολίδα, στη Λέρο, στον Αστακό, στο Πόρτο Χέλι, στη Βόλβη, στην Ασπροβάλτα, στην Αθήνα και σε πολλά νησιά. Ο τενόρος Χρήστος Γιαννούλης Με συνεργασίες µε κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο τενόρος Χρήστος Γιαννούλης εµπνεύστηκε από το βίντεο και έγραψε µια ιδιαίτερη µουσική σύνθεση. «Ως εραστής της λυρικής τέχνης, µε ενδιαφέρει η προσωδία της γλώσσας.
Οι υπέροχες εικόνες του Κώστα αποτέλεσαν την αφορµή για τη σύνθεση αυτή, βασικός κορµός της οποίας είναι η κλασική ορχήστρα, η “µητέρα” όλων των ειδών της µουσικής» µας λέει ο Χρ. Γιαννούλης. Η µουσική που «ντύνει» το φιλµάκι έχει µοντέρνα ηλεκτρονικά µοτίβα αλλά και ροκ, βασικά όµως είναι κινηµατογραφική και πολύ ελληνική.
Για την δημιουργία του βίντεο, μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκε υλικό από:
-Selonda Aquaculture SA
Σκηνοθεσία: XFNYS
-Δήμος Βόλβης
-Δήμος Διδυμοτείχου
-Απο τόπο σε τόπο, Χρήστος Μυλώνας
-Ζωή Τηγανουρια
-Συμφωνική Αθηνών
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr