Οι «54 ημέρες» του Βασίλη Τσιάμη είναι ακόμα μια ενδιαφέρουσα πρόταση για διάβασμα το καλοκαίρι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου του 1453, η ημέρα που σημάδεψε τον Ελληνισμό και σήμανε την αρχή μιας καθοριστικής για τον κόσμο περιόδου αναδεικνύεται μέσα από τη γραφή του Βασίλη Τσιάμη και το βιβλίο που υπογράφει με τίτλο «54 ημέρες. Η πολιορκία και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης». Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος είναι η αυτούσια καταγραφή της ιστορίας, αποτυπωμένη με γλαφυρότητα και ακρίβεια.
Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην πορεία της σύγκρουσης των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών του κοσμοϊστορικού γεγονότος της πτώσης της Βασιλεύουσας. Ο νεαρός σουλτάνος Μεχμέτ Β’ οργανώνει μεθοδικά και πειθαρχημένα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης η οποία υπήρξε ανέκαθεν ο διακαής πόθος των μουσουλμάνων.
Απέναντί του, ο τελευταίος αυτοκράτορας της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος-Δραγάσης. Από την ημέρα που ο βασιλιάς απαντά αρνητικά στην πρόταση συνθηκολόγησης του σουλτάνου, ξεκινούν οι 54 ημέρες της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, στο Τρύπιο Βαρέλι, το πιο γνωστό καπηλειό στην Κωνσταντινούπολη, ξεδιπλώνεται ένα ψηφιδωτό με σκοτεινούς χαρακτήρες – ραδιούργους, φοβισμένους, ατρόμητους και άπληστους – που τα όνειρά τους συνθλίβονται και η ζωή τους σβήνει στα τείχη της Πόλης.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτη φορά στη ζωή μου διαβάζω ένα πολύ αξιόλογο και τεκμηριωμένο ιστορικό μυθιστόρημα για ένα τόσο πολυσυζητημένο και προβεβλημένο θέμα όπως η άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453 που να είναι γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα. Ως τώρα, οι πιο γλαφυρές και συναισθηματικές, αλλά και στηριγμένες στις πηγές της εποχής μαρτυρίες για την άλωση ανήκαν σε ξένους ιστορικούς-όπως ο Sr Steven Runciman, o Donald Nicol και ο Crowely Roger που έγραψαν την ιστορία της πτώσης της Βασιλεύουσας σαν Ιστορία, αποδομένη όμως με μυθιστορηματικό τρόπο. Με βάση αυτά τα δεδομένα και το γεγονός πως το βιβλίο αυτό διαβάζεται κυριολεκτικά απνευστί και μεταφέρει τον αναγνώστη απευθείας στον 15ο αιώνα, μπορώ να πω με σιγουριά ότι με το "54 ημέρες, Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης", ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Βασίλης Τσιάμης έγραψε πραγματικά ένα αριστούργημα, το οποίο, αν μη τι άλλο, προτίθεται να λατρέψουν τουλάχιστον οι φανατικοί οπαδοί του ιστορικού μυθιστορήματος, αν όχι όλοι», αναφέρει η Λεύκη Σαραντινού για το βιβλίο.
«Στο επικό αυτό βιβλίο, ο Βασίλης Τσιάμης μάς οδηγεί σ’ ένα μαγευτικό ιστορικό ταξίδι από το 1452 έως το 1453, μέσω των πολλών ενσαρκώσεων μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις, εξερευνώντας τρόπους με τους οποίους η επιρροή της διαμόρφωσε τον ευρύτερο κόσμο. Ο συγγραφέας μελετά αυτό που απαιτείται για να γίνει μια Βασιλεύουσα και αφηγείται την ιστορία όχι μόνο αυτοκρατόρων, πασάδων, βεζίρηδων, χαλίφηδων και σουλτάνων, αλλά των φτωχών και όσων δεν έχουν φωνή, γυναικών και αντρών των οποίων οι προσδοκίες και τα όνειρα επανεφηύραν την Κωνσταντινούπολη», τονίζει ο Κώστας Τραχανάς.
«Ο Βασίλης Τσιάμης μέσα από τις εκδόσεις «Κέδρος» μας συστήνεται με ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα για την Βασιλεύουσα: «54 ημέρες, η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης». Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα με αναλλοίωτα όμως όλα τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα, κατόπιν χρόνιας έρευνας σε πηγές και βιβλιογραφία (πάνω από 35) όχι μόνο της ελληνικής ιστορίας, αλλά ακόμα και της σλαβικής. Ίσως το μοναδικό βιβλίο –μέχρι στιγμής- που προσεγγίζει τόσο πολύ τα ακριβή γεγονότα, ανατρέπει πολλά απ΄όσα μάς δίδαξαν (τεχνηέντως ή μη), συγκρούεται και αποκαλύπτει!», επισημαίνει από την πλευρά του ο Θεόφιλος Τυριντζής.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μυθιστόρημα μπορείτε να δείτε εδώ
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr