Εύα Διβάρη: Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος - Πότε θα γίνει η κηδεία
H ζωγράφος Εύα Διβάρη πέθανε, έπειτα από ατύχημα που είχε στο σπίτι της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 73 ετών, άφησε η ζωγράφος Εύα Διβάρη, έπειτα από ατύχημα που είχε στο σπίτι της. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε η οικογένειά της, μέσα από τα social media και ενημέρωσε πως η ταφή της θα πραγματοποιηθεί με πολιτική κηδεία σε ανοικτό χώρο την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στις 12:30, στο Νεκροταφείο Βύρωνα.
Η Εύα Μελά, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό, έγραψε: «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι έφυγε από τη ζωή η συνάδελφος, η πάντα παρούσα, Εύα Διβάρη. Πάντα γεμάτη με ζωή και στόχους, πάντα δημιουργική και γελαστή. Στη μνήμη της, δύο φωτογραφίες από την ΄Εκθεση "Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο" που από το 2006 ως το 2015 γίνονταν κάθε χρόνο μέσα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, από την κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών "Πέρα(σ)μα" και τα συνδικάτα της Ζώνης.
Στη μία, ανήμερα Πρωτομαγιά του 2006, εργάτες ξεκουράζονται μπροστά από το τεράστιο σε μήκος έργο της Εύας, που σε μαύρο φόντο δέσποζε στην υπαίθρια έκθεση στο Πέραμα. Στην άλλη, εργάτες μεταλλουργοί, στήνουν με την καθοδήγηση της Εύας την εικαστική της εγκατάσταση μέσα στο Ναυπηγείο του Παλαιούδη».
Ποια ήταν η Εύα Διβάρη
Η Εύα Διβάρη γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1948. Έκανε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής με τον πατέρα της ζωγράφο Ανδρέα Διβάρη. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Δοξιάδη με καθηγητές τον Πέτρο Ζουμπουλάκη, και τον Δημήτρη Μυταρά, τον χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη, τους γλύπτες Γιάννη Παρμακέλη και Γιώργο Γεωργιάδη. Συνέχισε με γραφιστική και χαρακτική στη Νέα Υόρκη στο Alemizo Modern Art Studio, ποίηση και λογοτεχνία στο κολέγιο Christies υπό τον ποιητή και Ακαδημαϊκό Τίτο Πατρίκιο.
Στα εργαστήρια του Μουσείου Περαντινού σπούδασε γλυπτική με την Ευδοκία Παπούλη, μαρμαρογλυπτική με τον Κώστα Γεωργίου, ψηφιδωτό με τον Άγγελο Γαλάνη και κοσμήματα με τον Νεκτάριο Δρούγκα. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με εμπορικά πλοία για πάνω από 10 χρόνια. Η μούσα της και η θεμελιώδης πηγή της θεματολογίας της είναι η θάλασσα και οι άνθρωποι που βιοπορίζονται σε αυτήν και από αυτήν. Η Εύα Διβάρη είχε ασχοληθεί και με πολλά άλλα θέματα όπως η φύση, τα ζώα και ο αθλητισμός.
Παράλληλα με τη ζωγραφική, είχε εργαστεί στη διαφήμιση ως γραφίστας, είχε ζωγραφίσει και σχεδιάσει βιβλία, εξώφυλλα, ημερολόγια, κουτιά και έπιπλα, κατασκεύασε γλυπτά και ξυλογραφίες, ενώ σχεδίασε ρούχα και κοσμήματα. Ασχολήθηκε παράλληλα με την καλλιτεχνική διακόσμηση και επίβλεψη εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Έγραψε ποιητική λογοτεχνία για καλλιτεχνικά δρώμενα.
Είχε εκθέσει και παρουσιάσει τη δουλειά της σε λιμάνια σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα της εκτίθενται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τη δουλειά της, μεταξύ άλλων, στο «World Art Foundation» στην Καλιφόρνια το 2009, στο «Grand Palais» στο Παρίσι το 2010 και στο «World Art Vision» στη Βαρκελώνη το 2011.
Η Εύα Διβάρη ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) από το 2002. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΤΕ, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στο σύζυγό της Μάνο και στον γιό της Αντρέα.
Κορονοϊός: 4.165 κρούσματα σήμερα, 25 θάνατοι, 380 διασωληνωμένοι
Κορονοϊός: Πρόταση Σαρηγιάννη για υποχρεωτικό τεστ και για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους
Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για την απόφαση με τους πρέσβεις
Κιλιτσντάρογλου για 10 πρέσβεις: Η Τουρκία δεν ξανάζησε τέτοιο ρεζιλίκι
Παρελάσεις 28ης Οκτωβρίου: Σε ποιες περιοχές δεν θα πραγματοποιηθούν
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr