Πρόβες πολέµου εν όψει ΣτΕ
Η διελκυστίνδα µεταξύ των αρχαιολόγων από τη µια και του υπουργείου Οικονοµικών, του Υπερταµείου και του υφυπουργού Πολιτισµού από την άλλη για τα µνηµεία συνεχίζεται...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συναγερµός σήµανε στο υπουργείο Οικονοµικών και στην ΕΕΣΥΠ-Υπερταµείο, µετά την αποκάλυψη της παρέµβασης της Εταιρείας στο Συµβούλιο της Επικρατείας κατά της προσφυγής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των δηµάρχων Πατρέων και Σπάρτης, που ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση µεταβίβασης στην ΕΤΑ∆ αρχαιολογικών χώρων, µνηµείων, αρχαιολογικών µουσείων κ.ά. (η προσφυγή εκδικάζεται την ερχόµενη Τρίτη).
Έχει ενδιαφέρον ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις και του ΥΠΟΙΚ αλλά και του υφυπουργού Πολιτισµού Κώστα Στρατή καλύπτουν πλήρως τα νώτα του Υπερταµείου ως προς την κίνησή του, η οποία κρίνεται «επιθετική» από τους αρχαιολόγους. Στη δική του ανακοίνωση, µάλιστα, το υπουργείο Οικονοµικών επεσήµαινε ότι το Υπερταµείο παρεµβαίνει «κατόπιν κλήσης του από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας» και µάλιστα «υπέρ του Δηµοσίου».
Απαντώντας σε δηµοσιεύµατα αλλά και σε προχθεσινή παρέµβαση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γ. Μανιάτη στη Βουλή (ο οποίος, µεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «το Υπερταµείο προσφεύγει κατά των ακινήτων και µνηµείων της χώρας και υπέρ του πρωθυπουργού, προκειµένου τα µνηµεία της χώρας να παραµείνουν στο Υπερταµείο»), το υπουργείο Οικονοµικών κάνει λόγο για «σίριαλ πολιτικής σκοπιµότητας και σκόπιµης άγνοι ας», τονίζοντας: «Οπως όλοι γνωρίζουµε, καµία µεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει µέχρι σήµερα. Ούτε στο κείµενο του νόµου της ΕΕΣΥΠ-Υπερταµείου (άρθρα 196 και 209 του ν. 4389/2016), ούτε στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο (ΦΕΚ 2320/ Β’/19.6.2018) γίνεται λόγος για "αυτόµατη" µεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το ΥΠΟΙΚ και τους συναρµόδιους φορείς, οι οποίες, αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εµπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα µη εξαιρούµενα ακίνητα και µόνο αυτά µπορούν να µεταβιβαστούν (µε µεταγραφή και όχι αυτόµατα) στη θυγατρική εταιρεία της ΕΕΣΥΠ-Υπερταµείου, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δηµοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) (...) το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονοµικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, µνηµείων, µουσείων κ.λπ. από τη µεταβίβαση στην ΕΤΑΔ».
Η εισήγηση
Στην ίδια ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει «άτυπη ενηµέρωση», το ΥΠΟΙΚ πάντως για πρώτη φορά δηµοσίως µιλά για «εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισµού». Αναφέρει συγκεκριµένα: «Η αρµόδια Υπηρεσία του υπουργείου Οικονοµικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόµος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισµού, η οποία θα πραγµατοποιηθεί εντός των επόµενων ηµερών, µετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, µε απόφαση του υπουργού Οικονοµικών».
Στη δική του ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτισµού Κώστας Στρατής επαναλαµβάνει ότι «το σύνολο των 2.330 Κωδικών Αριθµών Εθνικού Κτηµατολογίου που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισµού συµπεριλαµβάνονται στην απόφαση του υπουργού Οικονοµικών για την εξειδίκευση των εξαιρέσεων που θα εκδοθεί εντός των επόµενων ηµερών», προσθέτοντας ότι θα «κατατεθεί ρύθµιση η οποία θα εξασφαλίζει στο διηνεκές την πολιτιστική κληρονοµιά από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαµαρά - Βενιζέλου τα έτη 2013-2014 που µεταβίβασε για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισµού στην Πλάκα».
Ενδιαφέρον έχει πάντως και η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕΣΥΠ-Υπερταµείου, στην οποία εµφανίζεται, στη «γραµµή» του ΥΠΟΙΚ, να παρεµβαίνει «κατόπιν σχετικού ερωτήµατος του ΣτΕ», µε σκοπό την «αποκατάσταση της αλήθειας και σε καµία περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόµενων ακινήτων», γεγονός που ωστόσο διαψεύδει κατηγορηµατικά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, µέλη του οποίου χαρακτηρίζουν «παντελώς αναξιόπιστες» τις δηλώσεις και διαρροές της ΕΕΣΥΠ και του ΥΠΟΙΚ. «Τα ψέµατά τους θα απαντηθούν αύριο (σ.σ.: σήµερα σε συνέντευξη Τύπου) µε τον νοµικό µας. Είναι σκανδαλώδης η στάση του Υπερταµείου. Αν είχε πρόσκληση από το ΣτΕ, ας τη δηµοσιοποιήσει. ∆εν υπάρχει όµως καµία κλήση του. Η παρέµβασή του γίνεται εναντίον της προσφυγής µας και των εξαιρέσεων» επιµένει.
Η επανεξέταση
Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΣΥΠ-Υπερταµείο υποστηρίζει µεταξύ άλλων πάντως ότι «η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και των συνακόλουθων ενεργειών του υπουργείου Οικονοµικών, που είναι και ο µοναδικός µέτοχος της ΕΕΣΥΠ, είναι σε εξέλιξη σύµφωνα µε όσα προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση».
Η υπουργός Πολιτισµού, Μυρσίνη Ζορµπά, πάντως, δυσαρεστηµένη σύµφωνα µε πληροφορίες µας από την παρέµβαση της ΕΕΣΥΠ-Υπερταµείου, προτίµησε να σιωπήσει και δεν παρενέβη µε δήλωση ή ανακοίνωσή της.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr