Ελευθερία Ματζουράνη: Νιώθαμε σαν «βιασμένοι» μετά τη συνάντηση με τον Στάθη Λιβαθινό
Σοκάρουν οι καταγγελίες της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών για «ρατσιστική διάθεση» από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δεκαπέντε ημέρες μετά την παραίτηση του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κατόπιν απαίτησης των σπουδαστών, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θέατρου, Στάθης Λιβαθινός βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών πήρε την απόφαση να καταγγείλει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) την προσβλητική και υποτιμητική συμπεριφορά που εισέπραξαν εκπρόσωποί της από τον γνωστό σκηνοθέτη, πριν από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην καταγγελία τους, η οποία κατατέθηκε στις 11 Μαρτίου στο ΣΕΗ, αφορμή της συνάντησης τους, τον Δεκέμβριο του 2017, με τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ήταν ο αποκλεισμός κωφού υποψηφίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο όρος της «αρτιμέλειας», που προβλεπόταν ως τότε με Προεδρικό Διάταγμα, για τις ιδιωτικές δραματικές σχολές. «Κατεβήκαμε κάτω και νιώσαμε σαν βιασμένοι. Δεν περιμένεις μία τέτοια αντιμετώπιση, όταν πηγαίνεις στο γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή του μεγαλύτερου θεάτρου της χώρας. Ήταν μια ακραία βία. Ήμασταν όλοι μουδιασμένοι και με δάκρυα στα μάτια, κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον και ρωτούσαμε τι έχει συμβεί» τόνισε, αρχικά, η Ελευθερία Ματζουράνη στην εκπομπή «Έλα, Χαμογέλα», το πρωί του Σαββάτου (20/3).
Διαβάστε επίσης: Παναγιώτης Μπουγιούρης για γνωστό σκηνοθέτη: «Σας φτύνω κατάμουτρα για τον πόνο που προκαλέσατε»
«Με πάρα πολύ χαρά και αισιοδοξία, βρεθήκαμε στο γραφείο του κ. Λιβαθινού. Η αντιμετώπιση, όμως, που αντικρύσαμε ήταν βαθιά προσβλητική. Μας είπε, μάλιστα, ότι οι σπουδαστές της σχολής κάνουν δώδεκα ώρες μάθημα και ότι είναι αδύνατον ν' ανταπεξέλθει ένας ανάπηρος. Παράλληλα, ανέφερε ότι ψάχνει πρωταθλητές και ότι δεν θέλει να βάλει έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή, καθώς είναι σαν να βάζει ένα ζώο. Εκεί σηκώθηκα όρθια και του είπα ότι αυτό που μόλις ανέφερε με προσβάλει όχι μόνο ως ηθοποιό, αλλά και ως άνθρωπο» πρόσθεσε.
Η αντίδραση από την πλευρά του Στάθη Λιβαδινού ήταν άμεση. Στην ανακοίνωσή του, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2015-2019, αλλά πρωτίστως ως γιος αναπήρου πολέμου, μαζί με τον πολύτιμο συνεργάτη και αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, νιώθουμε την ανάγκη να συμπληρώσουμε την ελλιπή αποτύπωση των γεγονότων, που μπορεί να παραπλανήσει και να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.
Το πνεύμα των συναντήσεων μας με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών δεν περιγράφεται μόνο από λέξεις ή μεμονωμένες φράσεις που πάντα ερμηνεύονται κατά το δοκούν, αλλά από τις πράξεις. Θελήσαμε με διάλογο να δώσουμε λύσεις σε αιτήματα δεκαετιών, και απλώς κάναμε μια θαρραλέα αρχή. [...] Θα θέλαμε να γίνει γνωστό πως το 2018, μετά από δική μας εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και στην υπουργό Πολιτισμού, καταργήθηκε επιτέλους η αρτιμέλεια ως προϋπόθεση συμμετοχής στις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με την τροποποίηση του ρατσιστικού άρθρου 6».
Τέλος, η Ελευθερία Ματζουράνη επισήμανε στην πρωινή εκπομπή του OPEN ότι η δήλωση που έκανε ο κ. Λιβαθινός ύστερα από την ανακοίνωσή τους, τής θυμίζει αυτό που κάνουν οι κακοποιητές άντρες. «Κακοποιούν τη γυναίκα τους και μετά γυρίζουν με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».
Διαβάστε επίσης: Μάριος Αθανασίου για Στάθη Λιβαθινό: Ταπείνωσε ηθοποιούς με αναπηρία
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr