Παγκόσµιος θαυµασµός για την αρχαία Τενέα
Η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Χιλιοµόδι Κορινθίας συγκαταλέγεται ανάµεσα στις 15 σηµαντικότερες για το 2018🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι σηµαντικές διακρίσεις για την αρχαία Τενέα στο Χιλιοµόδι Κορινθίας, η οποία εντοπίστηκε τον περασµένο Νοέµβριο, διαδέχονται η µία την άλλη. Αυτή η θαυµαστή αρχαιολογική ανακάλυψη συγκαταλέγεται στο εξής ανάµεσα στις 15 σηµαντικότερες για το 2018, σύµφωνα µε το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης «ARTSY».
Προηγουµένως, η ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας είχε συµπεριληφθεί και στα κυριότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 από τον ιστότοπο του δικτύου History, στις αρχές Δεκεµβρίου. Και, βέβαια, αυτές οι τιµητικές διακρίσεις είναι µάλλον αναµενόµενες, αφού το συγκεκριµένο αρχαιολογικό επίτευγµα εντυπωσίασε εξαρχής σε παγκόσµια κλίµακα.
Η αρχαία Τενέα ήταν γνωστή µέσα από ιστορικές πηγές και επιγραµµατικές µαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων µελετητών. Αλλά, δεν υπήρχαν τεκµήρια για να βρεθεί η αρχαία πόλη, η οποία υπήρχε µόνο στα… χαρτιά! Αυτό άλλαξε όταν πριν από µερικές εβδοµάδες ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκαν οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας στο Χιλιοµόδι Κορινθίας, τα οποία αποτελούν επιτέλους ακλόνητες αποδείξεις.
H συστηµατική αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη από 1 Σεπτεµβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράµµατος Αρχαίας Τενέας, µε φορέα τη Γενική ∆ιεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, υπό τη διεύθυνση της δρος Eλενας Κόρκα, είχε εστιάσει σε δύο κυρίως χώρους: στην περιοχή όπου εκτείνεται οργανωµένο νεκροταφείο µε κτίρια και εγκαταστάσεις ελληνιστικών και ρωµαϊκών χρόνων και σε έναν δεύτερο χώρο, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν τα τόσο σηµαντικά οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας.
Πιο συγκεκριµένα, στον χώρο του νεκροταφείου, όπου έγιναν τοµές γύρω από το δίχωρο ρωµαϊκό ταφικό µνηµείο και τη δεξαµενή ελληνιστικών χρόνων -τα οποία ανασκάφηκαν το 2016 και 2017- εντοπίστηκαν επτά νέοι τάφοι. Τέσσερις από αυτούς χρονολογούνται στους ρωµαϊκούς χρόνους και βρίσκονται βόρεια του ταφικού µνηµείου, ενώ σε χαµηλότερο επίπεδο διερευνήθηκαν τρεις τάφοι ελληνιστικών χρόνων.
Από τα οστεολογικά κατάλοιπα των εννέα ταφών, οι δύο σκελετοί ανήκαν σε ενήλικους άνδρες, οι πέντε σε ενήλικες γυναίκες και οι δύο σε παιδιά. Επιπλέον, σε έναν από τους τάφους βρέθηκε µια γυναικεία µαζί µε µια παιδική ταφή. Όσο για την ποιότητα και την ποικιλία των κτερισµάτων, πιστοποιούν τον πλούτο της αρχαίας Τενέας και των κατοίκων της.
Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει, µεταξύ άλλων, η δρ Ελενα Κόρκα: «Το κοµµάτι το οποίο εµείς σκάβουµε αυτή τη στιγµή, δηλαδή, τα οικιστικά, εντοπίζονται στα ελληνιστικά και στα ρωµαϊκά χρόνια, όταν είχε µια τεράστια ευµάρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχίσει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Και µόνο ο µύθος ότι ο Αγαµέµνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σηµασία της πόλης».
Το «άθικτο» ναυάγιο
Το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης «ARTSY», αν και ειδικεύεται σε θέµατα τέχνης, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αρχαιολογικές ειδήσεις καθώς, εκτός από τον εντοπισµό της αρχαίας Τενέας -της πόλης που σύµφωνα µε τον µύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα- στη λίστα συµπεριλαµβάνονται οι ανακαλύψεις στην Ποµπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεµάλα. Αλλά και µία ακόµη που, επίσης, µας αφορά: Tο πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσµο, δηλαδή, του ελληνικού πλοίου, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, το οποίο βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας ανέπαφο από τη φθορά του χρόνου
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr