Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Νικήτρια η Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck
Ανακοινώθηκε ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας - Πρόκειται για την Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τον φετινό νικητή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για την 77χρονη Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ (Louise Glück) - μια βράβευση που αποτελεί το επιστέγασμα ενός έργου που άρχισε στα τέλη του 1960.
H Louise Glück βραβεύθηκε «για τη χαρακτηριστική ποιητική φωνή της που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας. «Averno» (2006) είναι ο τίτλος της κορυφαίας ποιητικής συλλογής της, μιας οραματικής ερμηνείας του μύθου της καθόδου της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο ως αιχμάλωτης του Άδη, του θεού του θανάτου. Ένα άλλο θεαματικό επίτευγμά της είναι η τελευταία συλλογή της με τίτλο «Πιστή κι ενάρετη νύχτα».
Δύο χρόνια μετά την Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ, η Λουίζ Γκλουκ είναι η 16η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορονών Σουηδίας (958.000 ευρώ).
Η Λουίζ Γκλουκ γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σήμερα ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Γράφει για την απογοήτευση, τη ματαίωση, την απώλεια, την απομόνωση, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό, ώστε να την ονομάζουν «ζοφερή» ή «σκοτεινή» ποιήτρια. Έχει δε την ικανότητα να δημιουργεί μια ποίηση, την οποία μπορούν να την καταλάβουν οι πολλοί, να σχετισθούν μαζί της και να τη βιώσουν έντονα και ολοκληρωτικά.
Διαβάστε ακόμα: Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ανορθογραφίες και λάθη της Σουηδικής Ακαδημίας
Η ικανότητά της αυτή θεωρήθηκε ότι πηγάζει από μια απατηλά άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί, η οποία προσεγγίζει αξιοσημείωτα τον συνήθη προφορικό λόγο. Ο ρυθμός της, ωστόσο, οι επαναλήψεις της, και οι ιδιωματικές αόριστες εκφράσεις της, δίνουν στη γλώσσα της ένα βάρος διαφορετικό από αυτό της καθομιλουμένης.
H Λουίζ Γκλουκ είναι πολυβραβευμένη. Το 1992 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris», το 1999 το πολύ τιμητικό Βραβείο Μπόλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova». Το 2003 χρίσθηκε 12η «Poet Laureate» της Αμερικής. Στις 19 Νοεμβρίου 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας θεωρείται η ύψιστη τιμή για έναν συγγραφέα. Κάθε χρόνο, ο νικητής επιλέγεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας. Όμως τα τελευταία χρόνια, η ακαδημία έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων, ενώ έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις επιλογές της.
«Η πανδημία είναι μια μεγάλη κρίση για την ανθρωπότητα, όμως φανερώνει πόσο πολύ είναι σημαντική η επιστήμη», υπογράμμισε ο Λαρς Χάικενστεν - επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ που προΐσταται της διοργάνωσης των διάσημων βραβείων, τα οποία καθιερώθηκαν από τον Σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr