Αρλέτα - Εξάρχεια: Πλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού προς τιμήν της
Όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν την Αρλέτα, στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού της στα Εξάρχεια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού προς τιμήν της σπουδαίας ερμηνεύτριας Αρλέτας έγιναν το πρωί της Κυριακής ακριβώς έξω από το σπίτι της, στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Καλλιδρομίου. Το έργο έχει φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης και συμφοιτητής της Αρλέτας στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ τα έξοδα για το μνημείο ανέλαβε η στενή της φίλη Άννα Σταματοπούλου. Στον στύλο κάτω από το γλυπτό γράφει «Πατρίδα μου, τα Εξάρχεια» 1945-2017 και λίγο πιο χαμηλά «Γιατί σ' αγάπησα πολύ», με την υπογραφή της φίλης της Αρλέτας, Άννα. Ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων.
Το γλυπτό τοποθετήθηκε ακριβώς απέναντι από το πατρικό της σπίτι, όπου έχει ήδη μπει πλακέτα που αναγράφει ότι εκεί έζησε η Αρλέτα, αλλά και ο Γιώργος Ιωάννου. Το συγκεκριμένο σταυροδρόμι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και εκεί γυρίστηκε και η τελευταία σκηνή από την ταινία «Στέλλα». Πλήθος κόσμου βρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Εκεί ήταν και ο Χρήστος Θηβαίος, που συγκίνησε τους παρευρισκόμενους ερμηνεύοντας τα «Έρημα βράδια». Αλλά και ο Λάκης Παπαδόπουλος, με τον οποίο είχαν επαγγελματική και φιλική σχέση.
Αρλέτα με «Batida de Coco» και «Μπαρ το Ναυάγιο»
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960, συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως οι Γιάννης Σπανός, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιαράς, Γιώργος Κοντογιώργος. Στη συνέχεια πραγματοποίησε έναν δίσκο με διασκευές τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι για το θέατρο. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προλαβαίνει τις ηχογραφήσεις της συνεργασίας της με τον Μίκη Θεοδωράκη για το Romancero Gitano, το οποίο τελικά ηχογραφεί μετά την μεταπολίτευση, το 1978.
Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1986 γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της στο τραγούδι, δίνει την πρώτη μεγάλη της συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού, στην οποία παρευρίσκονται πάνω από 6.000 άτομα. Τα χρόνια που ακολουθούν εμφανίζεται σε υπαίθριες συναυλίες (θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, θέατρο Βράχων, Βεάκειο θέατρο Πειραιά, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, κ.α) και στους χώρους Μετρό (Γκύζη), θέατρο Περοκέ (περίοδος 1987-1988), Ροντέο μαζί με τον Νότη Μαυρουδή, κ.α. Παίρνει μέρος μαζί με τον Νότη Μαυρουδή στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το Υπουργείο πολιτισμού για τους σεισμόπληκτους της Αρμενίας, στο ΣΕΦ.
Τον Δεκέμβριο του 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος της «Άσε τα κρυφά κρυμμένα», που περιέχει τη μεγάλη της επιτυχία «Μπαρ το Ναυάγιο». Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Έρχεται Κρύο», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδια», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2». Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές όλα δικά της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»). Το 2009, κυκλοφορεί τον διπλό δίσκο «Και πάλι χαίρετε!».
Στις 11 Φεβρουαρίου 2008, ελάχιστα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη της συναυλία στο Βόλο, λιποθύμησε, καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της "σοβαρή". Παρέμεινε στην εντατική σε καταστολή και σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει. Μετά από πολύμηνη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα, η Αρλέτα έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2017.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr