Ο «Τρελλός» του Τάσσου, τα Ποιήματα του Ελυάρ και η επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Έργα της νεοελληνικής ζωγραφικής, αλλά και σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, κομμάτια της ελληνικής ιστορίας δημοπρατούνται στις 24 και 25 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το ethnos.gr παρουσιάζει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά-σπάνια έργα προς δημοπράτηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Όταν ο γνωστός χαράκτης Τάσσος Α. (Αναστάσιος Αλεβίζος) παρουσίαζε, τον Μάρτιο του 1942 στην ιταλοκρατούμενη Αθήνα, τον «Τρελλό» σε έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δεν φανταζόταν πως το έργο αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψή του. Η ασπρόμαυρη ξυλογραφία του μεσόκοπου άντρα έγινε το 1938 και προκειμένου να την εκθέσει στο ΕΑΜ ο Τάσσος πρόσθεσε ένα κόκκινο λουλούδι αριστερά και ένα λεπτό κόκκινο μοτίβο στο μαντήλι του κεφαλιού.
«Το έργο κηρύσσεται αντιδραστικό και ο καλλιτέχνης συλλαμβάνεται μαζί με τον καθηγητή Γιάννη Κεφαλινό, τον χαράκτη Αλέξανδρο Κορογιαννάκη και τον ζωγράφο Αντώνη Κανά, που είχαν φιλοτεχνήσει εξίσου ενοχλητικά για τις αρχές της Κατοχής, έργα», αναφέρει η ιστορικός τέχνης, Ειρήνη Οράτη. Ο Τάσσος είναι από τις πιο σημαντικές μορφές της σύγχρονης χαρακτικής, τα έργα του ξεχωρίζουν για την συγκινησιακή απόδοση της μορφής καθημερινών ανθρώπων, ενώ ακολούθησε την στρατευμένη τέχνη.
«Ο Τρελλός», είναι ένα από τα πολύ σπουδαία έργα που δημοπρατούνται στις 24-25 Ιουνίου από την Vergos Auctions στο ξενοδοχείο Athens Plaza, με τιμή εκκίνησης 3.000-4.000€. Δεδομένου ότι η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα πάντα στις μεγάλες εκδηλώσεις, η εταιρία προτείνει στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν κάποιο έργο, να μελετήσουν τον ηλεκτρονικό κατάλογο και να καταθέσουν την προσφορά τους είτε τηλεφωνικά, είτε γραπτά, ενώ όσοι θέλουν να παραβρεθούν, πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα. Επειδή ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παραβρίσκονται στην αίθουσα είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μεταξύ των έργων της νεοελληνικής ζωγραφικής που θα δημοπρατηθούν είναι και το «Όρθιο Γυμνό» του Γιάννη Τσαρούχη. Το έργο είναι μολύβι σε χαρτί και κάτω δεξιά υπάρχει αφιέρωση «A Brooks Jackson/Tsarouchis/4 Ιουλίου 1953». O Brooks Jackson, ήταν διάσημος χορευτής, φίλος και συνεργάτης του Αλέξανδρου Ιόλα μαζί με τον οποίο είχαν ανοίξει το 1955 την Jackson-Iolas Gallery στη Νέα Υόρκη.
Ακρυλικό σε χαρτί, επικολλημένο σε μουσαμά και υπογεγραμμένο πάνω αριστερά, οι «Χρυσές Μάγισσες» του Αλέκου Φασιανού, είναι ένα κλασικό έργο της δεκαετίας του 1990 με τονισμένα τα χαρακτηριστικά μοτίβα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. Στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του Φασιανού τρία βασικά θέμα έμειναν αναλλοίωτα: ο άνθρωπος, η φύση, το περιβάλλον.
Εκτός από τα έργα νεοελληνικής λογοτεχνίας το διήμερο θα δημοπρατηθούν και σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, γκραβούρες της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας του 19ου αιώνα, έγγραφα, ιστορικά τεκμήρια περασμένων εποχών. Όπως μια μετάφραση της "Οδύσσειας" από τον Νίκο Καζαντζάκη, η πρώτη έκδοση της οποίας το 1938 ήταν περιορισμένη σε 300 αριθμημένα, όλα με την υπογραφή του συγγραφέα. Μαζί δίνεται και το "Λεξιλόγιο της Οδύσσειας". Ξεχωρίζουν επίσης τα «Ποιήματα» του Πωλ Ελιάρ, σε εισαγωγή και απόδοση , Οδυσσέα Ελύτη, μια έκδοση του οίκου Στεργιάδη το 1936. Η πρώτη έκδοση ήταν περιορισμένη σε 50 αριθμημένα αντίτυπα και πλέον είναι εκτός εμπορίου. Ή ένα εξαιρετικά σπάνιο τεύχος του ελληνικού μαθητικού περιοδικού «Η Μούσα», που εκδόθηκε στην Οδησσό τον Φεβρουάριο του 1918.
Ένα νοητό ταξί στην Ελλάδα του 18ου αιώνα γίνεται εφικτό μέσα από δύο εξαιρετικά σπάνια έργα, που δημοπρατούνται την πρώτη μέρα, Τετάρτη 24 Ιουνίου. Πρόκειται για τα «Viaggio nella Grecia» του Ιταλού ζωγράφου Simone Pomardi, ο οποίος συνόδευσε στην Ελλάδα το 1805-`1806 τον Άγγλο αρχαιολόγο Edward Dodwell και αποτύπωσε την χώρα μας σε 92 χαλκογραφίες, αλλά και το εντυπωσιακό «De Venise à travers la Grèce» του Γάλλου σχεδιαστή και χαράκτη Theodore Du Moncel, με εξαιρετικές λιθογραφίες από διάφορες πόλεις.
Τεκμήρια και πολύτιμα έγγραφα της Επανάστασης του 1821 θα δημοπρατηθούν όπως μια επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τον στρατηγό Βασίλειο Πετμεζά. Η επιστολή στάλθηκε από το Ναύπλιο στις 2 Μαΐου 1827 και ο Κολοκοτρώνης ζητά την στρατολόγηση νεαρών αντρών από τα Καλάβρυτα, μάλιστα δίνει και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων προδοσίας.
Ενδιαφέρον έχει και ένα έγγραφο με την υπογραφή του Δημήτριου Υψηλάντη, σχετικά με την συγκέντρωση ξυλείας και οικοδομικών υλικών από τα σπίτια των Τούρκων, μετά την άλωση της Τριπολιτσάς. Το έγγραφο καταλήγει: «όποιος δε ήθελε τολμήσει την μικράν αντίστασιν εις του διορισθέντας να συνάξουν τας άνωθεν ύλας της οικοδομικής, έχει να παιδεύεται αυστηρώς και διττώς και ως παραβάτης της προσταγής μας και ως καταφρονητής των κοινών αναγκαίων οικοδομών…».
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr