Σε πλήρη λειτουργία οι εκθεσιακοί χώροι του ΜΟΜus
Ανοίγουν στις 16 Ιουνίου 2020 οι πέντε εκθεσιακοί χώροι του MOMus σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με εκθέσεις και εκδηλώσεις που είχαν ανακοινωθεί πριν τον κορονοϊό. Όλος ο προγραμματισμός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι εκθέσεις που…κατέβηκαν βίαια, όταν έκλεισαν οι χώροι πολιτισμού, οι μόνιμες συλλογές, αλλά και νέες παραγωγές, συνθέτουν το πρόγραμμα του ΜΟΜus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Στις 16 Ιουνίου ανοίγουν όλοι οι χώροι του, στους οποίους και θα τηρούνται όλες οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Πολιτισμού, για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19.
Η Ουτοπία μέσα από την τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας με επιλεγμένα έργα της συλλογής Κωστάκη είναι το θέμα της μεγάλης έκθεσης που εγκαινιάζεται στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, όπου και θα μείνει ως τις 13 Σεπτεμβρίου.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» και παρουσιάζει την Ουτοπία, όπως αυτή ορίστηκε από λογοτεχνικά, πολιτικά ή και φιλοσοφικά κείμενα των N. Fedorov, V. Kandinsky, V. Lenin, A. Bogdanov, K. Tsiolkovsky, Μ. Bulgakov, Α. Lunacharsky, Β. Arvatov, Υ. Zamyatin, Y. Chernykhov, K. Malevich, S. Nikriitn και άλλων. Τα έργα από τη συλλογή, αλλά και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη αποτυπώνουν τις αισθήσεις, τον κοσμισμό, τον εποικισμό των πλανητών, την σύνθεση των τεχνών, την εξέλιξη της επιστήμης και την οικοδόμηση της ιδανικής κοινωνίας.
Στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που βρίσκεται στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo, παρατείνεται μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2020 η έκθεση «Βάλτους Χ», όπου αποτυπώνονται περιστατικά ρατσιστικής βίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα και αναδεικνύονται οι σκοτεινές και εγκληματικές πρακτικές της Ναζιστικής οργάνωσης μέσα από τα σκίτσα δημιουργών. Η ομότιτλη καμπάνια (https://valtousx.gr/) αποτελεί κοινή πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση της HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ η έκθεση έχει ταξιδέψει ήδη σε διαφορετικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας ως στόχο την ευρύτερη διάχυση του μηνύματος ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις μας αφορούν όλους, ανεξαιρέτως. Τα σκίτσα αυτά καθώς και σκίτσα από επιθέσεις της Χρυσής Αυγής έχουν αποτυπωθεί στο ομώνυμο λεύκωμα «Βάλ’τους Χ-Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» (εκδόσεις Τόπος), ενώ όλα τα έσοδα του λευκώματος διατίθενται για την υποστήριξη των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019» είναι η πρώτη ατομική έκθεση του διακεκριμένου Βούλγαρου καλλιτέχνη Luchezar Boyadjiev (Λούτσεζαρ Μπογιατζίεφ) στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Ιουνίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Μπογιατζίεφ ανήκει στην πρώτη γενιά καλλιτεχνών που έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης τέχνης της Βουλγαρίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκπαιδευμένος ως ιστορικός τέχνης και θεωρητικός, δημιουργεί μια τέχνη που αμφισβητεί τα παραδοσιακά σύμβολα, καθώς και τις κοινωνικές συνθήκες στη χώρα του, σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Ως τις 4 Οκτωβρίου παρατείνεται η έκθεση φωτογραφίας του Αμερικανού Roger Ballen, που με τίτλο «Shadow of the mind», παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας, Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η έκθεση παρουσιάζει έργα από επτά φωτογραφικές σειρές του Ballen, ξεκινώντας από τις απομακρυσμένες κοινότητες της Νοτίου Αφρικής και το εσωτερικό των φτωχικών κατοικιών με τους ενοίκους τους, περνώντας στην απεικόνιση των «ξεχασμένων» φτωχών λευκών σε μία περίοδο αγώνα κατά του απαρτχάιντ και συνεχίζοντας με στημένα πορτρέτα στο Johannesburg, για να καταλήξει σε έρημα κτήρια, αποθήκες, καταλήψεις, όπου άνθρωποι ζούσαν σε βρώμικα δωμάτια, κελιά χωρίς παράθυρο.
Άνθρωποι που υπό άλλους όρους δεν θα συναντιούνταν ποτέ, συνυπάρχουν και συνδημιουργούν στην έκθεση «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή», που παρατείνεται έως τις 28 Ιουνίου στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Διαβατών. Με αφετηρία τα εργαστήρια φιλοσοφίας, γραφής και performance που πραγματοποίησαν αρχικά η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, άλλοι οκτώ καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν ο καθένας ένα εργαστήριο σε σύνολο περίπου 110 εκπαιδευόμενων (2017-2020) στο σχολείο των φυλακών. Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και έργα (φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, performance, εγκαταστάσεις, χαρακτικά) των εκπαιδευόμενων του σχολείου, καθώς και έργα των καλλιτεχνών που έχουν μπει και δουλέψει στις φυλακές.
Το Inspire Project, που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια στην πρώτη του μορφή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στους χώρους του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών. Η διοργάνωση υπήρξε εξαρχής ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, και φέτος απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο. Το Inspire Project 2020 με τίτλο «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» έχει ως θέμα του τη διερεύνηση των καλλιτεχνικών διαδικασιών σε σχέση με τις site specific performative πρακτικές στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, με προσκεκλημένη καλλιτέχνη, τη Μαίρη Ζυγούρη. Το εργαστήριο πρόκειται να αναπτυχθεί σε δυο στάδια: το στάδιο της έρευνας, όπου κατά τη διάρκεια δύο διαδικτυακών σεμιναρίων (6-12 Ιουλίου 2020) θα ξεκινήσει η κατασκευή/σύνθεση ενός συλλογικού αρχείου ονείρου που θα προκύψει από την έρευνα, και το στάδιο της συλλογικής δράσης (13-19 Ιουλίου 2020), όπου, μέσα στο βιωματικό και συμβιωτικό σεμινάριο, θα αναπτυχθούν οι επιτελεστικές και σχεσιακές πρακτικές στο επιλεγμένο πεδίο δράσης στην πόλη. Οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων της Μαίρης Ζυγούρη θα πραγματοποιηθούν 22 Ιουλίου-11 Οκτωβρίου 2020.
Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου παρατείνεται η έκθεση έργων του Στήβεν Αντωνάκου, «Στήβεν Αντωνάκος: Φως. Ο Στήβεν Αντωνάκος και η ρωσική πρωτοπορία», στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στο Θησείο. Το 2012ο Αντωνάκος δώρισε 67 έργα-τυπώματά του προς το τότε Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά στην Αθήνα, μαζί με έργα της συλλογής Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και δύο συνθέσεις με νέον του καλλιτέχνη από τη Συλλογή της Alpha Bank.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr