Μένουμε_σπίτι και πάμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μαθαίνουμε, δημιουργούμε και ονειρευόμαστε με το μουσείο, είναι η πρόσκληση, που ανοίγει ψηφιακά παράθυρα επικοινωνίας του ΑΜΘ με τους πολίτες που μένουν στο σπίτι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δύο εκθέσεις με έργα πολιτών που η πανδημία του κορονοϊού τους κρατά στο σπίτι, ετοιμάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τους καλεί σε συμμετοχική δημιουργία. Σε πρώτη φάση οι εκθέσεις θα είναι ψηφιακές, αλλά δεν αποκλείεται, αργότερα και όταν λήξει η καραντίνα, να γίνουν και φυσικές, ενώ μαζί με αυτές υπάρχει και ένα πρόγραμμα για παιδιά. Οι δράσεις έχουν τίτλο «Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» και «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων».
Στην πρώτη, παραφράζοντας τον στίχο τραγουδιού του αείμνηστου Θεσσαλονικιού, Νίκου Παπάζογλου -στις 17 Απριλίου συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατό του-, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες από αρχαιότητες που υπάρχουν στις συλλογές του.
Στη συνέχεια θα προσκαλέσει τους διαδικτυακούς επισκέπτες του να τις αντιπαραβάλουν με φωτογραφίες σύγχρονων αντικειμένων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Οι φωτογραφίες των επισκεπτών θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή έκθεση που θα οργανώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου (#amtholataidiamenoun).
Η δράση «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» αποτελεί αναφορά στην τεχνική των καλλιγραμμάτων, που οι απαρχές της ανάγονται στην ελληνιστική εποχή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αρχαιοτήτων αποδίδοντας τη μορφή τους μέσα από τη γραφή ποιημάτων Ελλήνων δημιουργών. Προσκαλεί τους διαδικτυακούς επισκέπτες του να καταθέσουν τα καλλιγράμματα που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι, μεταφέροντας ένα ποίημα ή μια ιστορία που θα επιλέξουν ή θα εμπνευστούν στο σχήμα αντικειμένων που αγαπούν. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει καλλιγράμματα των αρχαιοτήτων του μαζί με καλλιγράμματα των επισκεπτών σε ψηφιακή έκθεση, τη δεύτερη που θα οργανώσει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, ενώ το περιεχόμενο της έκθεσης θα εμπλουτίζεται συνεχώς (#amthcalligram).
Η δράση «Διασκεδάζουμε παίζοντας» απευθύνεται στα παιδιά και αφορά σε προτάσεις δημιουργικής δραστηριότητας στο σπίτι με κατασκευές παιχνιδιών και άλλων αντικείμενων με έμπνευση αρχαιότητες του μουσείου (#amthdiaskedazoume). Τέλος, στο αμέσως επόμενο διάστημα και ανά τακτές ημερομηνίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα προσφέρει στο κοινό ελεύθερη online πρόσβαση σε επιλεγμένες εκδόσεις του και σε οπτικοακουστικές παραγωγές του, που αφορούν στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, καθώς και στους τομείς της συντήρησης αρχαιοτήτων και της αρχαιομετρίας.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.amth.gr καθώς και στα social media του ΑΜΘ.
Επιπλέον "τρέχει" στο διαδίκτυο ένα βίντεο που ετοίμασε η ομάδα του ΑΜΘ για την διεθνή προβολή του. Σε αυτό προβάλλονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματά του, μεταξύ άλλων ο Πάπυρος του Δερβενίου, που έχει χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο "βιβλίο" της Ευρώπης, το εκμαγείο του κρανίου και όλος ο θησαυρός του σπηλαίου των Πετραλώνων.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr