Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: 60 ταινίες και πλούσια αφιερώματα
Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ενώ φιλοξενείται στις κινηματογραφικές αίθουσες Τριανόν (21/11-4/12, Κοδριγκτώνος 21) και Ανδόρα (28/11-4/12, Σεβαστουπόλεως 117).🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με την ταινία του Ελία Σουλεϊμάν, «It Must Be Heaven», βραβευμένη με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο FIPRESCI του Φεστιβάλ των Καννών, θα πραγματοποιήσει επίσημα έναρξη φέτος το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το φεστιβάλ διαθέτει 60 ταινίες στο πρόγραμμά του, οι οποίες κατανέμονται στο καθιερωμένο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, στα πλούσια αφιερώματα, τις πρώτες και τις ειδικές προβολές.
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21), ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν που ζει μόνιμα στο Παρίσι, θα παραβρεθεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα του «It Must Be Heaven» και θα απαντήσει, μετά τη λήξη της προβολής, στις ερωτήσεις του κοινού.
Η υπόθεση της ταινίας θέλει τον Es να δραπετεύει από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, για να ανακαλύψει ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί παντού. Η υπόσχεση μιας νέας ζωής μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων: όσο μακριά και να ταξιδέψει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει τη γενέθλια γη. Ο Σουλεϊμάν καταθέτει ένα κωμικό έπος που διερευνά θέματα ταυτότητας, ιθαγένειας και την αίσθηση του ανήκειν, με την οποία ο Σουλεϊμάν θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: που βρίσκεται το μέρος που μπορούμε ειλικρινά να αποκαλέσουμε «σπίτι»;
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 12.00 ο βραβευμένος σκηνοθέτης (Το Χρονικό Μιας Εξαφάνισης, Θεϊκή Παρέμβαση, Ο Χρόνος Που Απομένει) θα παραδώσει masterclass στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα).
Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
Δέκα ταινίες σε πρώτη προβολή στην Αθήνα διαγωνίζονται για τα βραβεία του Φεστιβάλ. Αναμεσά τους τρεις ελληνικές ταινίες και μια επιλογή από γνωστές, βραβευμένες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς. Θα προβληθούν οι εξής ταινίες: «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, «Εξορία» του Βασίλη Μαζωμένου, «Ajvar» της Ανα Μαρί Ροσί, «Etre Vivant et le Savoir» του Αλέν Καβαλιέ, «I Will Cross Tomorrow» της Σεπιντέ Φαρσί, «Ghost Tropic» του Μπας Ντεβός, «My Thoughts are Silent» του Αντόνιο Λούκιτς, «Passed by Sensor» της Σερχάτ Καραασλάν και «Stitches» του Μιροσλάβ Τερζίκ.
Αφιέρωμα: 20 Χρόνια Χωρίς Τον Kubrick (σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου – Π.Ε.Κ.Κ.)
O Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι από τους λιγοστούς εκείνους σκηνοθέτες που απέδειξαν πως, ακόμη και στο ελεγχόμενο από τους στραμμένους αποκλειστικά προς το κέρδος παραγωγούς του Χόλιγουντ, μπορεί κανείς να γυρίσει ταινίες προσωπικές, που να εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες, τους δικούς τους προβληματισμούς και να μετατρέψει, αυτό που συχνά χαρακτηρίζουμε ως βιομηχανία του κινηματογράφου, σε καθαρά προσωπική τέχνη. Στα πλαίσια του αφιερώματος προβάλλονται οι ταινίες:
1) A CLOCKWORK ORANGE 2) BARRY LYNDON 3) DR. STRANGELOVE 4) FEAR AND DESIRE 5) KILLER’S KISS 6) LOLITA 7) PATHS OF GLORY 8) THE KILLING
Τις ταινίες του προλογίζουν οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης και Δημήτρης Παναγιωτάτος, και οι κριτικοί κινηματογράφου – μέλη της Π.Ε.Κ.Κ. Τάσος Γουδέλης, Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Ιφιγένεια Καλαντζή, Νίνος Φένεκ Μικελίδης και Χρήστος Σκυλλάκος.
Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr