Έναρξη µε «Ευφορία» και Βαλέρια Γκολίνο
31ο Πανόραµα Ευρωπαϊκού Κινηµατογράφου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Αν το μέλλον είναι γυναίκα», όπως έλεγε πριν 34 χρόνια ο Μάρκο Φερέρι, το 31ο Πανόραµα Ευρωπαϊκού Κινηµατογράφου δίνει στο φετινό του πρόγραµµα τον πρώτο ρόλο στη γυναίκα και ανοίγει αυλαία µε την «Ευφορία», τη δεύτερη ταινία µετά το «Μέλι» (2013) που υπογράφει ως σκηνοθέτιδα η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο, η οποία και θα παρευρεθεί στην πανελλήνια πρεµιέρα του φιλµ.
Στην «Ευφορία», που πραγµατοποίησε το ντεµπούτο της στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, η Γκολίνο εµπνέεται από πραγµατικά γεγονότα που συνέβησαν σε αγαπηµένα της πρόσωπα για να διηγηθεί την ιστορία δύο πολύ διαφορετικών αδελφών: του Ματέο, που είναι ένας νέος επιχειρηµατίας, ευφυής και δυναµικός και ζει µια ζωή στα άκρα, και του Έτορε, καθηγητή σε σχολείο που ζει ακόµα στη µικρή επαρχιακή πόλη όπου οι δυο τους γεννήθηκαν. Τα δύο αδέλφια θα έρθουν κοντά σε µια κρίσιµη στιγµή της ζωής τους και θα ανακαλύψουν έπειτα από χρόνια απουσίας ξανά ο ένας τον άλλον.
Το πρόγραµµα της Πανοράµατος περιλαµβάνει τα εξής αφιερώµατα: «7 γυναίκες - 7 ταινίες», «∆ηµοσιογράφοι/συγγραφείς εµπνέουν σκηνοθέτες», «Νίκος Παπατάκης - 100 χρόνια από τη γέννησή του» και «Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα». Στο πλαίσιο των ειδικών προβολών, το Πανόραµα παρουσιάζει τρεις µίνι αφιερωµατικές προβολές στη µνήµη του σκηνοθέτη και συγγραφέα Κώστα Βρεττάκου, στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα και στον ∆ανό Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, µε τις ταινίες «Τα παιδιά της χελιδόνας», «Ο καταδικασµένος» και «Το πάθος της Ζαν Ντ’ Αρκ», αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις του Πανοράµατος περιλαµβάνουν ένα µάστερκλας της Βαλέρια Γκολίνο την Τετάρτη 21 Νοεµβρίου, στις 12.00, στην ΕΣΗΕΑ, την ανοιχτή συζήτηση «Η γυναίκα στον ελληνικό κινηµατογράφο» στις 23 Νοεµβρίου και την εικαστική έκθεση «7» σε επιµέλεια του Γιάννη Ψυχοπαίδη (επτά γυναίκες δηµιουργοί επιλέγουν επτά ταινίες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηµατογράφο και συνοµιλούν εικαστικά µαζί τους).
Στο διεθνές διαγωνιστικό τµήµα του φεστιβάλ συναγωνίζονται οι ταινίες «Αγάπη» του Κροάτη Branko Schmidt, ενός από τους χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της κροατικής κινηµατογραφίας, «Μόνη στο γάµο µου» της πρωτοεµφανιζόµενης Ρουµάνας Marta Bergman, «Η ευγενική αδιαφορία του κόσµου» του ανεξάρτητου σκηνοθέτη Adilkhan Yerzhanov, «Jumpman», η τρίτη µεγάλου µήκους ταινία του Ρώσου Ivan I. Tverdovsky, «Suleiman Mountain» της Ρωσίδας σκηνοθέτιδας Elizaveta Stishova, που θα έρθει στο φεστιβάλ, «Η δίκη» του Σεργκέι Λόζνιτσα, «Μύγες του χειµώνα» του Σλοβένου Olmo Omerzu, «H τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιου, «Παύση» της Κύπριας Τώνιας Μισιαλή, που επίσης θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ, «Μια ιστορία χωρίς όνοµα» του Ροµπέρτο Αντ και «The Summer House» της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr