Βικτόρια Χίσλοπ: «Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου, όταν τον είδα στο Καρτ Ποστάλ» - Ο καρκίνος και το Dancing with the Stars
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Είναι σπουδαίο πράγμα να γνωρίζει κανείς ανθρώπους, πρεσβευτές του καλού, που ερωτεύονται την καθαρή ματιά και τις τίμιες κουβέντες. Δεν εγκλωβίζονται στην εικόνα, ούτε προσποιούνται κάτι που δεν είναι. Και η Βικτόρια Χίσλοπ είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Πριν από περίπου μία δεκαετία, εξαιτίας της αγγλίδας συγγραφέως, με την ελληνική υπηκοότητα, έγινε γνωστή παγκοσµίως η ιστορία της Σπιναλόγκας και των χανσενικών που τους αποµόνωναν εκεί. Όταν βρίσκεται στην Ελλάδα εμπνέεται από τα μέρη και από τους ανθρώπους που γνωρίζει, αλλά και από τις καταστάσεις που βιώνει. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το νέο της µυθιστόρηµα µε τίτλο «Μια νύχτα του Αυγούστου», µε το οποίο επανέρχεται στους ήρωες του «Νησιού», αλλά και την επανέκδοση των «Καρτ Ποστάλ» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει τενίστρια και αργότερα αρχαιολόγος. Ακόμα παίζει τένις στον ελεύθερο χρόνο της, ενώ είναι πρέσβειρα της δράσης «Κνωσός 2025». Παράλληλα, ο κεντρικός ήρωας στις «Καρτ Ποστάλ» ασχολείται με την αρχαιολογία. Ο Τζόζεφ, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου, είναι ένας ελληνικής καταγωγής, εσωστρεφής Άγγλος αρχαιολόγος, ο οποίος αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Μέσα από την οδύσσειά του, ανακαλύπτουμε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν νέο για εκείνον πολιτισμό. Ένα παζλ από διαφορετικές ιστορίες, συναντήσεις, περιπλανήσεις και περιπέτειες συνθέτουν την εικόνα της σημερινής Ελλάδας, που τόσο αγαπά η συγγραφέας.
«Είχα δει τον Ανδρέα Κωνσταντίνου στη "Μικρά Αγγλία" και στο "Τελευταίο σημείωμα" και πραγματικά με γοήτευσε η ερμηνεία του. Τη βρήκα ευφυή και μαγευτική. Έτσι, όταν αναζητούσαμε τον "Τζόζεφ", που είναι ένας ακαδημαϊκός με εσωστρεφή προσωπικότητα δεν μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλον να τον ενσαρκώνει. Μου φαινόταν σα να είχα γράψει το κείμενο ειδικά για εκείνον. Όταν απάντησε θετικά για τον ρόλο, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός μου που δεν μπορώ να τον εκφράσω! Και όταν τον είδα στην οθόνη, ειλικρινά μπορώ να πω ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου» λέει, χαρακτηριστικά, η ίδια στο ethnos.gr. Αντίθετα με πολλούς συγγραφείς των οποίων τα βιβλία μεταφέρονται στην τηλεόραση, η Βικτόρια Χίσλοπ ήταν πολύ κοντά σε όλη τη διαδικασία από την πιο μικρή λεπτομέρεια μέχρι τη μεγαλύτερη εικόνα.
Η τηλεοπτική διασκευή του σεναρίου της σειράς, η οποία βασίζεται στα βιβλία «Καρτ Ποστάλ» και «Ο τελευταίος χορός», είχαν αναλάβει, μαζί με τη συγγραφέα, ο Νίκος Απειρανθίτης, η Αλεξάνδρα Κατσαρού (Αλεξάνδρα Κ*), ο Παναγιώτης Χριστόπουλος και η Δώρα Μασκλαβάνου. Η μεταφορά των δύο βιβλίων στην τηλεόραση είναι πολύ κοντά και μάλιστα «σε αρκετές περιπτώσεις ανυψώνει τις ιστορίες. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Πρώτα απ΄ όλα, η διαδικασία συγγραφής του σεναρίου. Είχαμε τέσσερις διαφορετικούς σεναριογράφους για την απόδοση των ιστοριών και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, όπου όλοι τους κάτι πρόσθεσαν στις ιστορίες μου και και τις ανέπτυξαν. Είναι μαγική η διαδικασία. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αφορά στο τρίτο επεισόδιο, όπου ένα ξενοδοχείο καταστρέφεται από σεισμό. Ο Νίκος Απειρανθίτης πρότεινε να χάνει τη ζωή του ο πατέρας του πρωταγωνιστή κατά το γεγονός αυτό, κάτι που πρόσθεσε βάθος σε όλο το ταξίδι του Τζόζεφ» αποκαλύπτει η συγγραφέας.
Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων των 12 αυτοτελών ιστοριών της σειράς, οι οποίες διαδραματίζονται στην Ελλάδα με τη συμμετοχή διαφορετικών κάθε φορά ηθοποιών, έχουν γίνει κυρίως στον Άγιο Νικόλαο -αγαπημένο τόπο της Βικτόρια Χίσλοπ- ενώ γυρίσματα έχουν γίνει και στο Λονδίνο. Υπάρχει κάποια από τις ιστορίες που έχει ξεχωρίσει; «Τις αγαπώ όλες και μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Ίσως, αγαπώ λίγο περισσότερο την ιστορία "Ο παπάς και ο παπαγάλος", επειδή έχει το στοιχείο της κωμωδίας. Είναι μοναδική εμπειρία ζωής να έχεις στο καστ ένα πουλί που εμπλέκεται σε ένα ανθρώπινο δράμα! Και επίσης, στο επεισόδιο "Je reviens" βρήκα ιδιαίτερα εμπνευσμένη την τηλεοπτική μεταφορά -κατάφερε ν' αποτυπώσει ακριβώς αυτό που ήθελα στην πρωτότυπη ιστορία» υπογραμμίζει.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, στο επεισόδιο "Je reviens", ο Τζόζεφ βρίσκεται μπροστά στην ανακάλυψη ενός ιδιαίτερου ευρήματος που, αν και δεν ανήκει στην αρχαιότητα, του κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον. Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός δερματόδετου βιβλίου με γαλλικά ποιήματα. Κοντά στο εύρημα, σύντομα ανασύρονται ανθρώπινα οστά, που ανήκουν σε Γερμανό στρατιώτη. Μια ηλικιωμένη κάτοικος του κοντινού χωριού, η Ευαγγελία (Αιμιλία Υψηλάντη), δείχνει να κρατά για χρόνια φυλαγμένο ένα μυστικό που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Το κρατάει κρυφό ακόμη και από τον ίδιο τον αδελφό της.
Η Βικτώρια Χίσλοπ πιστεύει πως κάθε αναγνώστης ή τηλεθεατής ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε τι που διαβάζει ή βλέπει. «Πάντα εκπλήσσομαι από αυτό. Οι άνθρωποι κουβαλούν την προσωπική τους εμπειρία και υποκειμενικότητα σε κάθε ερέθισμα, που καθορίζουν την αντίδρασή τους. Ωστόσο, σε ένα πολύ βασικό επίπεδο, η κοινή αντίδραση που κάθε συγγραφέας/καλλιτέχνης αναζητά είναι: "Χάρηκα που το διάβασα ή είδα αυτό, αισθάνομαι με κάποιο τρόπο πιο πλούσιος"».
Οι «Καρτ Ποστάλ» είναι μία από τις φετινές σειρές που ο κόσμος έχει ξεχωρίσει και αγαπήσει. Περίμενε αυτή την επιτυχία; «Κάποιες φορές είναι δύσκολο να είσαι αντικειμενικός για μια δημιουργική δουλειά. Στην περίπτωση των "Καρτ Ποστάλ" είχαμε τόσα πολλά δυνατά συστατικά, που θεωρούσα αδύνατο να μην αρέσει στο κοινό! Είχαμε έναν πολύ καλό διευθυντή φωτογραφίας, φανταστικό καστ, εξαιρετικούς σεναριογράφους, λαμπρούς σκηνογράφους, καλή μουσική και κοστούμια κλπ -και φυσικά το σκηνικό μας, την Κρήτη! Όλα αυτά προδιέθεταν για ένα πολύ ποιοτικό και αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα. Μάλιστα, έχω τη χαρά να λέω ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ότι είχα φανταστεί».
Dancing with the Stars
H Βικτώρια Χίσλοπ μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα, ενώ φέτος την είδαμε στο χορευτικό σόου «Dancing with the Stars», με παρτενέρ τον Τηλέμαχο Φάτση. «Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία ζωής! Τι κέρδισα; Πολλά θετικά πράγματα… Έμαθα να χορεύω από έναν εξαιρετικό επαγγελματία. Απώθησα τον φόβο της ζωντανής παράστασης. Γνώρισα όμορφους ανθρώπους. Όλοι οι συμμετέχοντες γίναμε μια "οικογένεια", με αγάπη και υποστήριξη. Πίεσα σωματικά τον εαυτό μου και το αποτέλεσμα ήταν η καλύτερη φυσική μου κατάσταση. Κάναμε πρόβες κάθε μέρα. Οπότε, στο σύνολο ήταν μια θετική εμπειρία. Πιστεύω ότι πάντα πρέπει να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ανυπομονώ να επιστρέψω για τον τελικό τον Ιανουάριο. Μου λείπουν ήδη όλοι».
Παράλληλα, εξομολογείται πως ένα από τα μηνύματα που έλαβε πρόσφατα και τη συγκίνησε αρκετά ήταν εκείνο από τη Μπέσσυ Αργυράκη. «Ήμασταν μαζί στο "Dancing with the Stars", μου λείπει και της λείπω! Μου έδωσε τόσο κουράγιο και υποστήριξη. Τη λατρεύω! Έχει πραγματικό πάθος για τη ζωή».
Η βραβευμένη συγγραφέας, η οποία είχε διατυπώσει στο παρελθόν την επιθυμία της να λάβει την ελληνική υπηκοότητα, έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια για την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού πριν από έναμιση χρόνο. Η τιμητική πολιτογράφησή της έγινε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τη ρωτάω «ποια στοιχεία την έχουν γοητεύσει από τους ανθρώπους της Ελλάδας και ποια θεωρεί τις μεγαλύτερες αδυναμίες τους» και απαντά: «Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο πολλοί Έλληνες δείχνουν το πάθος τους πολύ πιο ανοιχτά από τους βόρειους Ευρωπαίους. Ίσως, αυτό που για μένα είναι λιγότερο ελκυστικό για πολλούς Έλληνες που γνωρίζω, μεταξύ των οποίων και πολλοί φίλοι μου, είναι η ανάγκη τους για το κάπνισμα».
Καρκίνος
Κατά τη διάρκεια του lockdown, η Βικτόρια Χίσλοπ πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία της, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο. Μόλις το έμαθε αισθάνθηκε σοκ, στη συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί σε εκείνη, αλλά μετά ήθελε να το ξεπεράσει. «Πήρα δύναμη από την οικογένεια και τους φίλους μου, που νοιάζονται για μένα και μου έδωσαν πολύ κουράγιο. Η αγάπη είναι μεγάλη πηγή δύναμης, δεν συμφωνείτε; Για κάποιο λόγο -δεν το είχα σκεφτεί πριν την ερώτησή σας-, είχα την επιθυμία να κάνω περιπάτους και ποδήλατο. Αισθανόμουν ότι αν το σώμα μου ήταν δυνατό, ο καρκίνος δεν θα μπορούσε να με νικήσει. Πήγαινα για ποδήλατο με τον γιο μου στο Hyde Park τις εβδομάδες μετά το χειρουργείο και τη θεραπεία, μ΄ έκανε να αισθάνομαι ζωντανή. Το πάρκο είναι πολύ όμορφο, γεμάτο με πουλιά, δέντρα, ανθρώπους και αισθανόμουν μια αύρα θετικότητας κάθε φορά» αναφέρει.
Η ίδια επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά και δημόσια για την περιπέτεια που πέρασε. Τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος δεν αποτελεί τόσο κοινωνικό στίγμα και όλο και περισσότερες γυναίκες είτε πια ελέγχονται συστηματικά ανά έτος είτε καταφεύγουν στον ειδικό μόλις παρατηρήσουν κάποια αλλαγή στο σώμα τους. «Με τόσες πολλές αρρώστιες, το σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση και η διασφάλιση των τακτικών ελέγχων. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να μοιραστώ την εμπειρία μου, για να ενθαρρύνω τις γυναίκες να μην παραλείπουν τις εξετάσεις τους. Δεν υπάρχει κάτι ντροπιαστικό στον καρκίνο και αισθάνομαι χαρούμενη να μοιράζομαι αυτό που πέρασα και να δίνω θάρρος σε άλλους ανθρώπους αν βιώνουν κάτι παρόμοιο» καταλήγει η Βικτόρια Χίσλοπ.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr