Επεισόδια στο ΟΑΚΑ: 8 συλλήψεις - Θα δικαστούν με τον νέο νόμο Βασιλειάδη
Τι προβλέπει ο νέος νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ποινική δίωξη για εξύβριση, αντίσταση κατα της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών από κοινού, ασκήθηκε σε βάρος των 8 συλληφθέντων από τα χθεσινά επεισόδια στο ΟΑΚΑ κατα τη διάρκεια του ντέρμπι μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων.
Ο εισαγγελέας παρέπεμψε τους κατηγορουμένους στο αυτόφωρο ενώ εξέδωσε και διάταξη, όπως προβλέπει ο νέος νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, με την οποία τους απαγορεύει την προσέλευση σε αγωνιστικούς χώρους.
Την ίδια ώρα η εισαγγελια εξέδωσε αντίγραφα για τον σχηματισμό δικογραφίας που αφορά σε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών.
Ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94.6, δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα. Γιατί άνοιξε το πορτάκι και που ήταν οι σεκιούριτι; Υπάρχει υλικό και για μένα είναι κομβικό να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτούς τους τύπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ατιμωρησία.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του υφυπουργού:
Για τις πιθανές ποινές στους δράστες: «Είναι κομβικό όπου υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη. Ο νόμος προσφέρει τη δυνατότητα να τελειώνουμε με αυτούς τους τύπους. Υπάρχει πλέον δυνατότητα να διαταχθεί η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα με ταυτόχρονη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ατιμωρησία. Και το ιδιώνυμο λάθος ήταν, λάθος από την άλλη πλευρά. Θέλεις μια δίκαιη δίκη, αλλά μέχρι να γίνει πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να απαγορεύσουμε σε αυτούς να ξαναμπούν στο γήπεδο. Κι αν παραβιάσεις τον όρο αυτό, τότε είσαι απευθείας μέσα. Αν με τις συλλήψεις που έχουν γίνει, ασκηθούν διώξεις και εφαρμοστεί ο νόμος, τότε το μήνυμα είναι σαφές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν στέλνουμε τα μηνύματα αυτά. Γι’ αυτό η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη».
Για τα χθεσινά επεισόδια: «Η ελληνική αστυνομία αυτό που είπε ήταν για τα αρχικά επεισόδια ήταν πώς άνοιξε το πορτάκι και πού ήταν οι σεκιούριτι εκείνη τη στιγμή, γιατί για αυτού του είδους τα περιστατικά θεωρητικά υπάρχει η ασφάλεια του γηπέδου. Έχουμε δει φωτογραφίες για το πού ήταν οι σεκιούριτι εκείνη τη στιγμή και αναδεικνύει το θέμα που υπάρχει με τα σεκιούριτι. Το δεύτερο στοιχείο είναι στον περιβάλλοντα χώρο η οξύτητα της επίθεσης των οπαδών, που δεν ενδιαφέρονται για την ομάδα τους, δεν ασχολείται με αυτό καθόλου. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα. Υπάρχουν οκτώ συλλήψεις, υπάρχει επεξεργασία όλου του οπτικού υλικού και από τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου, όσο και από την τηλεόραση, ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση. Το παιδί που έχει πάρει το σημαιάκι θα πρέπει να πάρει και τις ανάλογες ευθύνες. Να δούμε με τι εισιτήριο μπήκε και να υποστεί τις συνέπειες. Περιμένω από σήμερα κιόλας την πλήρη αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού. Θέλω να δω την πλήρη εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε».
Για τη στάση και τις ευθύνες της αστυνομίας: «Δεν είμαι αρμόδιος για την ΕΛ.ΑΣ. Θέλαμε να αποφύγουμε να γίνουν την ίδια στιγμή δύο μεγάλα ματς για να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων. Σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσπαθείς να διασφαλίσεις όλα τα ενδεχόμενα και υπάρχει μια διακύμανση στην ένταση. Πολλές φορές λέμε ότι δεν πρέπει να βλέπουν την αστυνομία οι θερμοκέφαλοι γιατί αντιδρούν χειρότερα. Όταν όμως στο 4ο λεπτό και χωρίς να έχει γίνει κάτι, μπαίνουν κάποιοι στο γήπεδο και σουλατσάρουν, πρέπει να αντιδράσεις. Όσον αφορά στους ελέγχους, είναι θολό το πλαίσιο. Θα ξεκινήσει το γαϊτανάκι της κολοκυθιάς, για το ποιος έπρεπε να κάνει τον έλεγχο. Είναι ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να λύσουμε με τις εισηγήσεις τις δικές μας και τη συνεργασία μας με την UEFA. Έχει σταλεί ένα γήπεδο στην ΕΛ.ΑΣ., μας επεστράφη με παρατηρήσεις και θα πρέπει να το επεξεργαστούμε».
Για τη χρήση δακρυγόνων: «Έχω την εντύπωση και την πληροφόρηση πως ήταν τέτοια η σφοδρότητα της επίθεσης στην αστυνομία, που δεν ξέρω αν υπήρχαν εναλλακτικές. Είναι ένα ζήτημα το με πόση ευκολία προχωρά στη χρήση δακρυγόνων η αστυνομία, αλλά αν ισχύουν οι πληροφορίες για επίθεση με μολότοφ και κοτρόνες, κάτι πρέπει να κάνεις για να διαφυλάξεις και όσους είναι μέσα στο γήπεδο. Αν η αστυνομία δεν προσπαθήσει να τελειώσει τα επεισόδια εκείνη τη στιγμή που συμβαίνουν, υπάρχει η πιθανότητα να κινδυνέψει ο κανονικός κόσμος και όχι αυτά τα καλόπαιδα. Στο τέλος της ημέρας δεν είχαμε κάποιον περαιτέρω τραυματισμό και δεν κινδύνεψε ο υπόλοιπος κόσμος. Είχαμε συλλήψεις και περιμένουμε να δούμε τι συμβαίνει από σήμερα και μετά».
Για τις ευθύνες και τις συνέπειες για τις ΠΑΕ: «Έχουμε ένα εξοντωτικό πλαίσιο ποινών στις ΠΑΕ, σωστά το έχουμε. Πέρσι έχασε ομάδα πρωτάθλημα από το πλαίσιο ποινών. Ομάδες έχουν βγει εκτός διεκδίκησης στόχων. Προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράθυρο, ώστε όταν η ίδια η ΠΑΕ κάνει κινήσεις για να πετάξει αυτούς έξω, τότε πέρα από το πρόστιμο να μην κινδυνεύει με τίποτε άλλο».
Τι προβλέπει ο νέος νόμος Βασιλειάδη
Στο εξής, με το νόμο Βασιλειάδη που έχει τεθεί σε ισχύ, όποιος συλλαμβάνεται για επεισόδια σε αθλητκούς χώρους θα του ασκείται από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη και θα του επιβάλλονται περιοριστικοί όροι.
Πιο συγκεκριμένα, θα του απαγορεύεται η είσοδος σε γήπεδα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του και στη συνεχεία ο δικαστής θα αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της τιμωρίας. Μάλιστα, όπως προβλέπεται αν ο συλληφθείς παραβεί τους περιοριστικούς όρους, τότε κινδυνεύει άμεσα με ποινή φυλάκισης.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr