Νηπιαγωγείο - Καρδίτσα: Κορίτσι μου, άντε να πλύνεις πιάτα στην κουζίνα σου
Λες και ένα αγόρι δεν έχει δικαίωμα να μάθει να μαγειρεύει, λες και ένα κορίτσι δεν μπορεί να γίνει στρατιωτικός, πρέπει τα παιχνίδια τους να συνδέονται με το φύλο τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή η είδηση πνίγεται στα στερεότυπα: σάλος έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο μετά την ανάρτηση λίστας από νηπιαγωγείο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με την οποία ζητείται από τους γονείς να προσκομίσουν κάποια πράγματα στο σχολείο.
Σε αυτή την κατάπτυστη λίστα, η οποία έγινε γνωστή επειδή αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook «Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά», ο συγγραφέας ζητά από τα αγόρια να φέρουν ένα παιχνίδι που τους αρέσει, ενώ δίνει στα κορίτσια τις εξής τρεις επιλογές: ένα σετ κουζινικά ή πλαστικά φρούτα ή ζωάκια. Σύμφωνα, λοιπόν, με την όποια σκέψη του συντάκτη αυτής της λίστας, τα αγοράκια μπορούν να παίζουν με ό,τι θέλουν, ενώ τα κοριτσάκια πρέπει να «ζυμώνονται» για τον χώρο στον οποίο «ανήκουν»: στην κουζίνα. Εκεί θα πρέπει να ετοιμάζουν το φαγητό του «πασά», να πλένουν τα πιάτα του, να του καθαρίζουν το φρουτάκι του και να περιποιούνται και το ζώο που έχουν. Πέραν του «πασά», προφανώς. Απίστευτο, πραγματικά, εν έτει 2019. Όπου στο εν λόγω νηπιαγωγείο προετοιμάζονται οι αυριανοί «πασάδες» που θα φωνάζουν σε γυναίκα οδηγό «άντε να πλύνεις κάνα πιάτο».
Οι λέξεις «έμφυλος διαχωρισμός», εν προκειμένω με φόντο τα παιδικά παιχνίδια, είναι πολύ λίγος για να περιγράψει τα απομεινάρια της σάπιας αντίληψης που υπάρχει ακόμα σε κάποια μυαλά. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι απόψεις υπάρχουν σε παιδαγωγούς οι οποίοι διαμορφώνουν τα μυαλά των επόμενων πολιτών της χώρας μας. Λες και τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει υποχρεωτικά να έχουν διαφορετικές δεξιότητες και κλίσεις. Λες και ένα αγόρι δεν έχει δικαίωμα να μάθει να μαγειρεύει, λες και ένα κορίτσι δεν μπορεί να γίνει στρατιωτικός, πρέπει τα παιχνίδια τους να συνδέονται με το φύλο τους και στην περίπτωση κατά την οποία παρεκκλίνουν να στιγματίζονται, να αποκτούν τη στάμπα του «διαφορετικού».
Δυστυχώς, τα έμφυλα στερεότυπα είναι ακόμα εδώ και ουδείς γνωρίζει το πότε θα εκλείψουν από την ελληνική κοινωνία, πότε θα εκριζωθούν από κάποια μυαλά, παρά το ότι δεν ζούμε στη δεκαετία του ’60.
«Αντί να τους παρουσιάζουμε στερεότυπα κατά ηλικία, φύλο, χρώμα ή θρησκεία, τα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μάθουν ότι μέσα σε κάθε ομάδα, κάποιοι άνθρωποι είναι απαίσιοι και κάποιοι είναι υπέροχοι». Αυτό είχε γράψει η Μάργκαρετ Μιντ, Αμερικανίδα εθνολόγος, αλλά δυστυχώς οι απαίσιοι άνθρωποι δεν θα δεχθούν ποτέ την πρότασή της, εμμένοντας στα κλισέ που έχουν ανατραφεί και θεριέψει μέσα σε στείρα μυαλά.
Άλλωστε, ο Γάλλος συγγραφέας Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ είχε γράψει - συνθλίβοντας για πάντα τα όποια σχετικά στερεότυπα: «Μόνο τα παιδιά ξέρουν αυτό που ψάχνουν». Είτε είναι στρατιωτάκια είτε κουζινικά. Αφήστε να παιδιά να παίξουν με ό,τι θέλουν...
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr