Τουρκία: Πέθανε έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας - Ήθελε να τραγουδά ελεύθερα
Πρόκειται για τη μουσικό Χελίν Μπολέκ, μέλος της μπάντας Grup Yorum που έχει κατηγορηθεί από τον Ερντογάν για σχέσεις με την ακρο-αριστερή οργάνωση DHKP-C🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πέθανε έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας η γνωστή μουσικός Χελίν Μπολέκ, μέλος ενός από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα στην Τουρκία, το «Grup Yorum». Η Μπολέκ μαζί με άλλους δύο συνεργάτες της βρίσκονταν σε απεργία πείνας για πάνω από 250 ημέρες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές να τους επιτρέψουν πάλι να τραγουδούν, να διεξάγουν συναυλίες και να αφήσουν ελεύθερα μέλη της μπάντας, που έχουν συλληφθεί.
Το τουρκικό δημοφιλές συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1985 και από τότε έχει εκδώσει 23 άλμπουμ, ενώ έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Τουρκία και το εξωτερικό. Ωστόσο το 2016, οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τα μέλη του για σχέσεις με την ακρο-αριστερή οργάνωση DHKP-C, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Τα τελευταία δύο χρόνια η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις στο στούντιο του συγκροτήματος, συλλαμβάνοντας συνολικά 30 άτομα και καταστρέφοντας σχεδόν όλα τα μηχανήματά τους. 7 από αυτά βρίσκονται ακόμη υπό προσωρινή κράτηση.
Η Μπολέκ συνελήφθη αρχές του 2019 και αφέθηκε ελεύθερη στα τέλη του ίδιου έτους συνεχίζοντας την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει. Το Φεβρουάριο ωστόσο της έδωσαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στις 11 Μαρτίου ξανα-συνελήφθη και στις 16 Μαρτίου αφέθηκε πάλι ελεύθερη, μέχρι που σήμερα απεβίωσε.
Οι συνεργάτες της Μπολέκ, Μουσταφά Κοτζάκ και Ιμπραχίμ Γκιοκτέκ, βρίσκονται επίσης σε απεργία πείνας. Ο Μουσταφά Κοτζάκ μεταφέρθηκε μάλιστα σε φυλακή στη Σμύρνη, όπου έχει αποφασίσει να συνεχίσει κι εκείνος μέχρι θανάτου την απεργία πείνας.
«Κανένας δεν μπορεί να κάνει το Grup Yorum να σωπάσει. Ή νίκη ή θάνατος», είχε δηλώσει ο Γκιοκτσέκ, όταν διακομίζονταν στο νοσοκομείο στις 11 Μαρτίου για να αφεθεί πάλι ελεύθερος στις 17 Μαρτίου.
«Παρά τις ξεκάθαρες αριστερές του απόψεις, το συγκρότημα Grup Yorum δεν ήταν ποτέ ακραίο. Αντιθέτως, είναι το συγκρότημα που έχει παίξει μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες χώρες και έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους. Είναι ένα λαϊκό συγκρότημα, που βρίσκεται δίπλα στους καταπιεσμένους, διωγμένους και σε εκείνους που προβάλλουν αντίσταση στο σύστημα», λέει ο Μουράτ Μερίτς, Τούρκος στιχουργός.
Γνώστες της τουρκικής μουσικής θεωρούν ότι, παρά τις ανυπόστατες κατηγορίες για σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, το συγκρότημα αποτελεί ένα θρύλο και τον εκφραστή της αντίστασης στην Τουρκία εδώ και 3 δεκαετίες.
«Γι’ αυτό ακριβώς τα μέλη του Grup Yorum πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Γιατί διεκδικούν να τραγουδούν, να κάνουν συναυλίες και να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα τους για να συνεχίσουν την πολιτιστική τους προσφορά. Τα αιτήματά τους είναι τόσο απλά», δηλώνει ο Μουράτ Μερίτς. Το 2012 μοιράστηκε τη σκηνή μαζί τους κι ο μεγάλος Τούρκος τραγουδοποιός, Ζουλφού Λιβανελί.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr