Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για τον άνδρα χωρίς πρόσωπο (pics+vid)
Το Langone Medical Center της Νέας Υόρκης δίνει ελπίδα στους ασθενείς «χωρίς πρόσωπο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Κάμερον Άντεργουντ παίζει ξανά γκολφ, ψαρεύει, επισκευάζει αυτοκίνητα και κάνει sky-diving. Και όλα αυτά, τρία μόλις χρόνια μετά τον αυτοτραυματισμό του στο κεφάλι, που τον άφησε κυριολεκτικά χωρίς πρόσωπο.
Η ιστορία του Άντεργουντ θυμίζει σενάριο ταινίας. Το 1997 στο φιλμ «Face Off», ο Νίκολας Κέιτζ και ο Τζον Τραβόλτα ανταλλάσσουν ταυτότητες, κάνοντας μεταμόσχευση προσώπου. Εκείνη την εποχή μπορεί να έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως αυτό το σενάριο έγινε πραγματικότητα.
Εκατό ιατρικές ειδικότητες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό Eduardo D. Rodriguez, κατάφεραν σε ένα χειρουργείο που κράτησε 25 ώρες να αποκόψουν το πρόσωπο ενός 23χρονου φοιτητή από το Μανχάταν και να το «εφαρμόσουν» στον Άντεργουντ με επιτυχία.
Η επέμβαση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου τον Νοέμβριο.
Ο άνδρας χωρίς πρόσωπο
Τον Ιούνιο του 2016, ο 24χρονος τότε Κάμερον Άντεργουντ που έπασχε από κατάθλιψη τοποθέτησε ένα περίστροφο κάτω από το σαγόνι του και τράβηξε τη σκανδάλη. Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και η απελπισία πήρε τα ηνία της κατάστασης. Η βολή θρυμμάτισε την κάτω σιαγόνα, τα δόντια και τη μύτη του, τον άφησε με περιορισμένη όραση, ενώ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το στόμα του για να μασήσει και να μιλήσει. Όταν ξύπνησε από το κώμα η ζωή όπως τη γνώριζε δεν υπήρχε πια. Τώρα θα ξεκινούσε ένα άλλο ταξίδι για εκείνον. Το ταξίδι να βρει ένα καινούργιο πρόσωπο.
Όταν η μητέρα του διάβασε στο περιοδικό People για την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στο Langone Medical Center επικοινώνησε αμέσως με το νοσοκομείο. Η ομάδα των γιατρών του Dr. Eduardo D. Rodriguez «ξεσκόνισε» τον Άντεργουντ κάνοντας πλήρη ιατρικό έλεγχο για να εξασφαλίσει ότι ήταν ικανός να περάσει τη… δοκιμασία του δύσκολου χειρουργείου και την αποθεραπεία. Ειδικά λόγω του γεγονότος ότι έπασχε από κατάθλιψη.
Η τύχη έπαιξε κι εκείνη το ρόλο της. Μόλις έξι μήνες αφού μπήκε στη λίστα για δότη (άλλοι περιμένουν χρόνια), το NYU μέσω του δικτύου LiveOnNY πληροφορήθηκε ότι ο 23χρονος Γουίλιαμ Φίσερ από το Μανχάταν, που πέθανε ξαφνικά, είναι συμβατός. Μερικές μέρες μετά ο Άντεργουντ πήρε το αεροπλάνο για Νέα Υόρκη εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας για να κάνει τη μεταμόσχευση προσώπου.
Μεταμόσχευση προσώπου – δεύτερη ευκαιρία στη ζωή
Δέκα οκτώ μήνες μετά τον πυροβολισμό έγινε ο περίπου 40ος άνθρωπος που έκανε μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο και ο δεύτερος στην Καλιφόρνια, που έκανε με τέτοια επιτυχία αυτήν τη δύσκολη επέμβαση.
«Πριν δύο χρόνια, δεν νομίζω ότι είχα ιδέα για τη μεταμόσχευση προσώπου, ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό» δηλώνει ο Άντεργουντ στο TIME. «Νιώθω επιτέλους ο εαυτός μου, Κάθε φορά που βλέπω στον καθρέφτη βλέπω… εμένα. Τα μάτια μου, το πρόσωπό μου. Και "μεγαλώνουν" επάνω μου».
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία του Άντεργουντ- εκτός από την πολυπλοκότητα της επέμβασης- είναι ότι καλύφθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από τον ασφαλιστικό φορέα και όχι από ιδιωτικά έξοδα – «Γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για εγχειρίσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σε ασθενείς, οι οποίοι πίστευαν ότι έχει τελειώσει η ζωή τους» δήλωσε η G. Leslie Bernstein, επιβλέπουσα του προγράμματος μεταμόσχευσης στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Το ένα τρίτο της επέμβασης του Άντεργουντ - περίπου 1.5 εκατομμύριο δολάρια - καλύφθηκε από την ασφάλεια και τα υπόλοιπα από δάνεια και φιλανθρωπικές δράσεις.
3D τεχνολογία για τη δημιουργία λειτουργικού προσώπου
Ο Dr. Eduardo Rodriguez, ο πλαστικός χειρουργός που έκανε πραγματικότητα αυτή τη δύσκολη επέμβαση δήλωσε ότι σε μερικά χρόνια η μεταμόσχευση προσώπου θα είναι εγχείρηση ρουτίνας. Αυτή τη στιγμή όμως είναι μια πολύπλοκη διαδικασία χωρίς κανένα περιθώριο λάθους:
«Δεν υπάρχει ευκαιρία να διορθώσεις κάτι. Όταν αφαιρέσεις το πρόσωπο στο χειρουργείο και βλέπεις το πίσω μέρος του λαιμού ενός ανθρώπου, η αποτυχία δεν είναι επιλογή.»
Ο Άντεργουντ έμεινε μόνο 37 μέρες στο νοσοκομείο σε σύγκριση με τις 62 ημέρες του πρώτου ασθενή και χρησιμοποιήθηκε τρισδιάστατο χειρουργικό πλάνο και πολλές ιατρικές ειδικότητες για να στεφθεί η επέμβαση με επιτυχία.
Το χειρουργείο κράτησε 25 ώρες και ο πλαστικός χειρουργός με την ομάδα του αφαίρεσαν από το κεφάλι του δότη μεγάλο μέρος του κρανίου και του προσώπου, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας 3D οδηγούς και χειρουργικoύς χάρτες. Κατόπιν κατασκεύασαν από την αρχή νέο σαγόνι, δόντια, ούλα, βλέφαρα, μάγουλα, μύτη και παραρρινικές κοιλότητες.
Η πραγματική επανάσταση στη διαδικασία είναι η δυνατότητα να βιο-κατασκευαστεί ένα λειτουργικό πρόσωπο με θυλάκια τρίχας, ιδρωτοποιούς αδένες και αιμοφόρα αγγεία, χωρίς να εξαρτάται από τους ιστούς του δότη.
Ο εγκέφαλος μαθαίνει το νέο του πρόσωπο
Η επέμβαση είχε απόλυτη επιτυχία, όμως ο Άντεργουν πρέπει να «γνωριστεί» με το καινούργιο κομμάτι του οργανισμού του. Το σώμα του θα πρέπει να δεχθεί το νέο πρόσωπο και ο εγκέφαλός του να ξαναμάθει να χρησιμοποιεί αυτό το πρόσωπο – το οποίο θα χρειαστεί φυσιοθεραπεία από τρία μέχρι πέντε χρόνια.
Ο χρόνος, όμως, δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον νεαρό άνδρα που δηλώνει:
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μοιραστώ την ιστορία μου για να βοηθήσω και να δώσω ελπίδα στους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια. Είμαι ευγνώμων που έκανα αυτή τη μεταμόσχευση προσώπου, η οποία μου έδωσε δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Επέστρεψα στις δραστηριότητες που αγαπούσα, στα σπορ και περνάω χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου. Ελπίζω να γυρίσω σύντομα στη δουλειά και μια μέρα να κάνω οικογένεια…. Δεν ήταν εύκολα, αλλά άξιζε τον κόπο».
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr