Σοβαρή πίεση στην Τουρκία από Κρεμλίνο και Ιράν
Ο ανταποκριτής του Εθνους στη Μόσχα γράφει για τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας μετά και τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με σοβαρή διπλωματική και όχι μόνο πίεση ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Μόσχα ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Τούρκων και Ρώσων διπλωματών, στρατιωτικών και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.
Απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και την έκκλησή του να σταματήσει η Μόσχα να υποστηρίζει τη Δαμασκό στην υπόθεση του Ίντλιμπ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πριν λίγο ακριβώς το αντίθετο, ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και Ρώσοι σύμβουλοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Και εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι τρομοκράτες αύξησαν τη δραστηριότητά τους στο Ίντλιμπ.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ είπε νωρίτερα ότι κατά τις δικές του πληροφορίες οι στρατιωτικοί Ρωσίας και Τουρκίας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και παρακολουθούν από κοινού τις αλλαγές στην κατάσταση επί του εδάφους με πλήρη κατανόηση. «Ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ιδέες, που θα επιτρέψουν την κλιμάκωση αυτής της κατάστασης στη βάση των συμφωνιών μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας», είπε ο Ρώσος υπουργός, ωραιοποιώντας προφαντ=ώς και για λόγους επαγγελματικούς την κατάσταση, καθώς για δύο τουλάχιστον εβδομάδες Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν διακόψει τις κοινές περιπολίες τους στη Βόρια Συρία, ενώ στο Ίντλιμπ και σε άλλες περιπτώσεις η ρωσική στρατιωτική παρουσία μάλλον λειτουργεί προστατευτικά για τους εναπομείναντες Τούρκους στρατιωτικούς, προσπαθώντας να αποτρέψει νέα χτυπήματα του συριακού στρατού σε Τούρκους στρατιωτικούς.
Αυτόπτες μάρτυρες και επιτόπιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ένα τουλάχιστον από τα υπολογίζεται δέκα στρατιωτικά της φυλάκια, που έχουν περικυκλωθεί από τον προωθημένο στρατό της Δαμασκού, ενώ ρωσικά στρατιωτικά οχήματα συνόδευσαν τους Τούρκους, που απομακρύνθηκαν. Τα προηγούμενα 24ωρα και παραμονές της συνάντησης Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στη Διάσκεψη του Μονάχου, η ρωσική αεροπορία είχε και πάλι μετά από παύση αρκετών εβδομάδων χτυπήσει σε συνεννόηση με το συριακό στρατό στόχους τζιχαντιστών μεταξύ Ίντλιμπ και Χαλεπίου, δείχνοντας εμπράκτως τις διαθέσεις και τις επιχειρησιακές προτεραιότητες του Κρεμλίνου.
Προϊδεάζοντας τις συνομιλίες της Μόσχας και μεταφέροντας προφανώς το μήνυμα ενός επερχόμενου τουρκικού συμβιβασμού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο συριακό πρόβλημα να μειώσει τη συνεργασία μας και να επηρεάσει τις σχέσεις μας» με τη Ρωσία, αλλά και ότι θα απαιτηθεί πολλή δουλειά για την προετοιμασία μιας τελικής συμφωνίας για το Ίντλιμπ. Μάλιστα στις δηλώσεις και άλλων αξιωματούχων γίνεται λόγος για κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα αναμένεται ήδη σήμερα από τις συνομιλίες.
Συμβάλλοντας στην «ευγενική» πίεση, που ασκείται με όλους τους τρόπους στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του, ο πρόεδρος του Ιράν Ρουχανί επέμεινε στην ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες του Σότσι για τη Συρία και να συνεχίσει και η τουρκική κυβέρνηση να σέβεται όσα συμφώνησαν από κοινού οι τρεις χώρες της «πρωτοβουλίας της Αστανά», δηλαδή Ιράν, Τουρκία, Ρωσία. Και για να μην υπάρχει ουδεμία δεύτερη ανάγνωση των συμφωνηθέντων, ο Ιρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοιχτά είχε αναγνωρίσει στις συναντήσεις εκείνες ότι «η Συρία πρέπει να είναι ενιαία και ότι όλο το συριακό έδαφος πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Δαμασκού».
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr