Συρία: Τουλάχιστον 20 νεκροί στην Ιντλίμπ από τις μάχες Τούρκων - Σύριων
Οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδότησαν σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στην Ιντλίμπ και αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καμία εκεχειρία, καμία κατάπαυση πυρός... Στα τουρκοσυριακά σύνορα και συγκεκριμένα στην πολύπαθη Ιντλίμπ συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις Τούρκων και Σύριων με τους νεκρούς κατά τις χθεσινές μάχες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 20. Η Άγκυρα- την οποία κατηγορούν οι Ρώσοι ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, τόσο για την κατάπαυση πυρός, όσο και για τα όσα είχε διαβεβαιώσει ο Ερντογάν τον Πούτιν στο Σότσι το 2017 περί εκκαθάρισης των τρομοκρατικών τζιχαντιστικών θυλάκων στο συριακό έδαφος -έκανε σαφές ότι δεν θα σιωπήσει για το ζήτημα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πέντε Τούρκοι στρατιώτες και τρία στελέχη του πολιτικού προσωπικού του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν και άλλα εννέα τραυματίστηκαν εξαιτίας βολών του πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη συριακή επικράτεια. Ο Ερντογάν μίλησε αρχικά για «30 ως 35» νεκρούς Σύριους στρατιωτικούς στα τουρκικά αντίποινα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο περί «εξουδετέρωσης» 76 Σύριων στρατιωτικών, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους. Η Δαμασκός δεν επιβεβαίωσε ότι υπέστη απώλειες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για 13 νεκρούς στις τάξεις των συριακών δυνάμεων από τουρκικά πυρά - οκτώ στην Ιντλίμπ, τρεις στη Λαττάκεια και δύο στη Χάμα.
Οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδότησαν σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στην Ιντλίμπ και αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στοιχεία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων τα οποία στάλθηκαν να ενισχύσουν τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ δέχθηκαν πυρά παρά το ότι οι συντεταγμένες τους είχαν δοθεί στη Δαμασκό εκ των προτέρων. Η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε αντίθετα πως ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικών στρατευμάτων εξαιτίας έλλειψης ενημέρωσης.
Πάνω από 500.000 πρόσφυγες λόγω των εχθροπραξιών
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες στη βορειοδυτική Συρία, όπου ο φιλοκυβερνητικός στρατός και η Ρωσία διεξάγουν επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών και των Σύριων ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. «Από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 520.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί (…) η μεγάλη πλειονότητα, το 80%, είναι γυναίκες και παιδιά», επεσήμανε ο Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Υποστηριζόμενος από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ο συριακός στρατός συνεχίζει επί πολλές εβδομάδες την επιχείρηση που του έχει επιτρέψει να ανακαταλάβει πολλές πόλεις και περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, αψηφώντας τις συμφωνίες για εκεχειρία.
«Τα σχεδόν καθημερινά βίαια επεισόδια (…) έχουν προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», υπογράμμισε ο Σουάνσον. «Το πιο πρόσφατο κύμα εκτοπισμένων επιδείνωσε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου», κατήγγειλε. «Η πλειονότητα» των εκτοπισμένων φεύγουν από «τις περιοχές του μετώπου» στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, εξήγησε ο Σουάνσον. «Οι περισσότεροι νέοι εκτοπισμένοι καταφεύγουν σε αστικές περιοχές και καταυλισμούς στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ», ή σε περιοχές του βόρειου Χαλεπιού, της γειτονικής επαρχίας που συνορεύει με την Τουρκία.
Οι μισοί από τους ανθρώπους που ζούσαν τα τελευταία χρόνια στην Ιντλίμπ είναι Σύροι που αναγκάστηκαν να φύγουν από άλλες περιοχές της χώρας μετά την ανακατάληψή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στην επαρχία αυτή, καθώς και σε περιοχές στις γειτονικές επαρχίες Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια, κυριαρχούν τζιχαντιστές της Χαγιάρ Τάχριρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία) καθώς και άλλες ομάδες ανταρτών.
Βομβαρδίστηκαν δύο εργοστάσια φυσικού αερίου
Οβίδες έπληξαν δύο εργοστάσια φυσικού αερίου στα όρια της πόλης Χομς, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, μετέδωσε σήμερα νωρίς το πρωί η συριακή κρατική τηλεόραση. Μονάδες της πυροσβεστικής προσπαθούν ακόμη να κατασβέσουν τη φωτιά που προκλήθηκε στο ένα από τα εργοστάσια, ενώ η δεύτερη εγκατάσταση, της εταιρείας Ebla, δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής το κατά πόσον η παραγωγή στο εργοστάσιο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά θα επηρεαστεί. Δεν είναι επίσης σαφές ποιος προχώρησε στον βομβαρδισμό.
Το εργοστάσιο αερίου της Ebla παρέχει σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην περιοχή περίπου 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα. Αμφότερα τα εργοστάσια παράγουν καύσιμο προς κατανάλωση εντός της χώρας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr