Βέλγιο: Έξι μήνες χωρίς κυβέρνηση στη χώρα και όλα λειτουργούν... ρολόι
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Βέλγιο καθώς το 2010 είχαν περάσει 541 ημέρες χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Περισσότερους από 6 μήνες έχουν περάσει από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές στο το Βέλγιο δεν έχει ακόμη διαμορφώσει κυβέρνηση. Για πολλούς αυτό δεν είναι είδηση, αφού το Βέλγιο είχε περάσει 541 ημέρες χωρίς κυβέρνηση και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2010. Ωστόσο, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το κράτος εξακολουθεί να... λειτουργεί στη χώρα.
Σήμερα στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται μια προσπάθεια σχηματισμού ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφού οι δύο πολιτικοί που έχουν λάβει την εντολή – οι Georges-Louis Bouchez (MR) από το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα Joachim Coens (CD&V) από το Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα- συναντιούνται με τον βασιλιά της χώρας. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη στις τρεις το μεσημέρι και αναμένεται να τον ενημερώσουν για την πρόοδο που σημείωσαν στις συνομιλίες τους με τα άλλα κόμματα.
Την ίδια ώρα το εθνικιστικό φλαμανδικό N-VA προκαλεί σύγχυση με τη στάση του, καθώς φαίνεται ότι επιχειρεί να καταλάβει «κεντρική θέση στο παιχνίδι». Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, Παρασκευή η επιλογή που φαινόταν να πριμοδοτείται ήταν μία κυβέρνηση τετρακομματική με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Μεταρρυθμιστών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Σε ομιλία του, ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Mechelen, ο επικεφαλής του N-VA, Bart De Wever, εμφανίστηκε επιτέλους κάπως εποικοδομητικός, σχολιάζει η εφημερίδα, αν και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν στην ειλικρίνεια της νέας αυτής προσέγγισης. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κι εκείνοι, και λόγος γίνεται κυρίως για τους Φλαμανδούς Φιλελευθέρους, για τους οποίους είναι δύσκολο να αποκλείσουν τους εθνικιστές από τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.
Η ανατροπή αυτή περιπλέκει σε κάθε περίπτωση τις συζητήσεις. Ο ίδιος ο Georges-Louis Bouchez δήλωσε σχετικά: «Όταν ένα κόμμα διαθέτει σύνεση, αυτό βοηθάει στην αναζήτηση λύσης. Αλλά θα ήταν καλό η σύνεση αυτή να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου».
Τώρα απομένει να δούμε τι θα αποφασίσει ο Βασιλιάς, αφ’ ότου λάβει την Έκθεση προόδου των δύο εντολοδόχων πολιτικών, σημειώνεται. Μέχρι χθες το βράδυ το πιθανό σενάριο ήταν η παράταση, για μία ακόμη φορά, της αποστολής των δύο ανδρών. Πηγή κοντά στις συνομιλίες εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις από πλευράς CD&V και N-VA καθιστούν χρήσιμη την παράταση της εντολής για να διαπιστωθεί το νόημά τους. Ενδεχόμενη παράταση θα ενοχλούσε, όμως, κάποιους, οι οποίοι θεωρούν την τελευταία αποστολή ως αποτυχημένη. Οι ίδιοι θα αποδέχονταν τη χορήγηση εντολής στον Bart De Wever «για να τελειώνουμε επιτέλους με όλο αυτό το σόου».
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Soir επισημαίνει ότι το Βέλγιο αξίζει κάτι καλύτερο από το «όχι, ίσως», υιοθετώντας επικριτική θέση απέναντι στους εθνικιστές του N-VA, οι οποίοι, αφού πρόσβαλαν τον πρώην εντολοδόχο των Σοσιαλιστών, Paul Magnette, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν το πιο “λουστραρισμένο” πρόσωπό τους, θυμίζοντας ερπετό, χωρίς, ωστόσο, να έχουν δείξει ότι διαθέτουν κάποιο σχέδιο, στην καλύτερη περίπτωση για να πείσουν την Φλάνδρα ότι η χώρα δεν λειτουργεί και στη χειρότερη για να εισέλθουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο να τη διαλύσουν. Σε χειρότερη θέση από τον εντολοδόχο των Μεταρρυθμιστών, Georges-Louis Bouchez, βρίσκεται, κατά την εφημερίδα, ο επικεφαλής των Φλαμανδών Φιλελευθέρων, Joachim Coens, ο οποίος επιχειρεί τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης, χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς θέλει το ίδιο του κόμμα, επί του οποίου δεν φαίνεται να διαθέτει πλήρη έλεγχο.
Οι μόνοι που φαίνεται να έχουν ξεκάθαρο στίγμα είναι οι Οικολόγοι, που έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με τους εθνικιστές. Η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη, κλείνει το κύριο άρθρο, που θα έμπαινε κανείς σε πειρασμό να ζητήσει πιστοποιητικό γιατρού από το να καταθέσει στον Βασιλιά έκθεση, η οποία θα επιχειρεί να δώσει νόημα και συνοχή στο όλο μπέρδεμα.
Η La Libre αναφέρεται στην έλλειψη ομοφωνίας των γαλλόφωνων κομμάτων ως προς την έναρξη σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή των ων Σοσιαλιστών, των Μεταρρυθμιστών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων προβλέποντας ότι δεν θα ανανεωθεί η εντολή στα πρόσωπα των επικεφαλής των Σοσιαλιστών και των Φλαμανδών Φιλελευθέρων. Οι πολιτικοί παρατηρητές είναι μάλλον απαισιόδοξοι (ίσως τελικά πραγματιστές) ως προς τη συνέχεια δεν αποκλείσουν τη χορήγηση εντολής για διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι Φλαμανδοί εθνικιστές δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, κρίνοντας από το πρόσφατο άνοιγμά τους προς τους Γαλλόφωνους Σοσιαλιστές: Δεν αυτο-εξαιρεθούν «από τον αγώνα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά θα κάνουν τα πάντα, μέχρι τέλους, για να αναγκάσουν τους υπόλοιπους να τους ωθήσουν εκτός. Αυτή είναι η στρατηγική τους ήδη από την αρχή αυτής της διαδικασίας, τονίζει η εφημερίδα.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr