Ομάν: Πέθανε ο σουλτάνος, βγήκαν στους δρόμους τα τανκς
Ο Καμπούς Μπιν Σαΐντ λατρεύονταν σαν θεός και δεν όρισε διάδοχο του βυθίζοντας τη χώρα του Κόλπου στην αβεβαιότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την ώρα που η κρίση στον Περσικό Κόλπο χτυπάει κόκκινο άλλη μία χώρα της ευρύτερης περιοχής μπαίνει σε περίοδο κρίσης. Το σουλτανάτο του Ομάν πενθεί το θάνατο του ηγέτη του Καμπούς Μπιν Σαΐντ που λατρεύονταν σαν θεός από τα 4,6 εκ. υπηκοόους του.
Λίγα λεπτά μετά την είδηση του θανάτου του στην πρωτεύουσα Μουσκάτ αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού του και τις αστυνομίας ενώ θέσεις σε καίρια σημεία πήραν τεθωρακισμένα και βαριά οπλισμένοι στρατιώτες.
Η κύρια θρησκεία του Ομάν είναι το Ισλάμ και Εθνική εορτή είναι η 18η Νοεμβρίου ημέρα γενεθλίων του Σουλτάνου Καμπούς.
Αβεβαιότητα για τον διάδοχο
Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τον διάδοχο του μονάρχη. Το υψηλό στρατιωτικό συμβούλιο του Ομάν πήρε την κατάσταση στα χέρια του όχι μόνο για τα ζητήματα της τάξης και της ασφάλειας αλλά ζήτησε απόψε από τη βασιλική οικογένεια να συναντηθεί για να διορίσει τον επόμενο κυβερνήτη της χώρας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Εάν η κυρίαρχη οικογένεια δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία εντός τριών ημερών, το καταστατικό του 1996 προβλέπει πως την διοίκηση της χώρας θα αναλάβει μια επιτροπή στρατιωτικών ηγετών, αξιωματούχων της δικαστικής εξουσίας οι οποίοι θα κληθούν να ορίσουν τον νέο Σουλτάνο.
Εξόρισε τον πατέρα του
Το 1970 ο Καμπούς Μπιν Σαΐντ εξόρισε τον πατέρα του, Σαΐντ Μπιν Ταϊμούρ, ο οποίος πέθανε αργότερα στο Λονδίνο, και παρέμενε από τότε ηγεμόνας σουλτάνος του Ομάν. Με την ανάληψη της εξουσίας ο νέος σουλτάνος αντιμετώπισε συνεχείς ανταρσίες σε μία χώρα που μαστιζόταν από επιδημίες, αναλφαβητισμό και φτώχεια. Για πολλά χρόνια υπήρχε εμπόλεμη κατάσταση με την Υεμένη.
Παντρεύτηκε την ξαδέλφη του
Ο Καμπούς Μπιν Σαΐντ γεννήθηκε 18 Νοεμβρίου 1940. Ηταν παντρεμένος, από το 1976, με την ξαδέλφη του, Καμίλα, και δεν απέκτησαν παιδιά. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης, σε αναγνώριση των προσπαθειών του να φέρει σε προσέγγιση τους Αμερικανούς με τους Άραβες. Η μορφή του αποτυπώθηκε στα χαρτονομίσματα της χώρας και η ημερομηνία γέννησής του (18 Νοεμβρίου) είναι εθνική εορτή στο Ομάν. Έκτισε το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο, όπου στις 4 Μαΐου 2001 έπειτα από εργασίες 4 ετών, προσευχήθηκε ο ίδιος στο μεγαλύτερο χαλί στον κόσμο
Το πρώτο Σύνταγμα
Το 1996 ο σουλτάνος Καμπούς παρουσίασε στο λαό του Ομάν το πρώτο γραπτό σύνταγμα. Η πιο βασική πρόβλεψη ήταν η θεσμοθέτηση κανόνων για τη διαδοχή του σουλτάνου. Το Ομάν κατέχει μία στρατηγική θέση στα στενά του Ορμούζ στην είσοδο του Περσικού Κόλπου και σε μικρή απόσταση από το Ιράν. Το σουλτανάτο διατήρησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ κατά τον Πόλεμο του Κόλπου, ενώ παρείχε παράλληλα υποστήριξη στα Ηνωμένα Έθνη και τις συμμαχικές επιχειρήσεις, διατηρώντας μία ισορροπία ανάμεσα στο θρησκευτικό και πολιτικό ισλαμισμό της ευρύτερης περιοχής.
Κρατούσε τις ισορροπίες
Το 2000, εξέλεξε το πρώτο κοινοβούλιο με τη συμμετοχή και δύο γυναικών, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο που διόρισε ο σουλτάνος περιλαμβάνονται πέντε γυναίκες. Το εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Αλ Σαίντ έχει στηρίξει την εξωστρέφεια της χώρας και έχει διατηρήσει μία μακρόχρονη πολιτική και στρατιωτική ισορροπία τόσο με τα Αραβικά κράτη όσο και με τη Δύση. Η μετριοπαθής και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του σουλτανάτου έχει την αναγνώριση όλων των κρατών της Μέσης Ανατολής.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr