La Libre: Απολογισμός της θητείας Ζάεφ εν όψει πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία
Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ απλώς ακολούθησαν την πολιτική των Συντηρητικών του VMRO-DPMNE🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εναν απολογισμό της θητείας της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου μετά την αποτυχία της να λάβει «πράσινο φως» για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβρη λόγω του γαλλικού βέτο, επιχειρεί δημοσίευμα της La Libre, με τίτλο «Η Βόρεια Μακεδονία καθ’ οδόν προς νέες εκλογές», το οποίο διερωτάται εάν η προεκλογική εκστρατεία, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα καταφέρει να κινητοποιήσει τους πολίτες της χώρας.
Μετά από μια δεκαετία αυταρχισμού και διαφθοράς υπό το VMRO-DPMNE, οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ επέβαλαν με μεγάλη δυσκολία την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη, η οποία δηλητηρίαζε τις σχέσεις των δύο χωρών από τις αρχές του 1990, σημειώνεται. Η συμφιλίωση αυτή, με τίμημα τη μετονομασία της χώρας, που δεν «εκτιμήθηκε» από τους εθνικιστές, θεωρητικά θα επέτρεπε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αλλά σκόνταψε στη γαλλική αδιαλλαξία.
Τι απομένει, λοιπόν, από τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών, είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα. «Το σύστημα υγείας είναι σε καταστροφική κατάσταση, όπως και η εκπαίδευση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες απλώς ακολούθησαν την πολιτική των Συντηρητικών του VMRO-DPMNE, που πριμοδότησαν ιδιωτικές κλινικές και πανεπιστήμια» υποστηρίζει ο αναλυτής Artan Sadiku, στον περιφερειακό ιστότοπο Bilten, επικρίνοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Ζάεφ.
Οι Συντηρητικοί, από πλευράς τους, έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει τους τελευταίους μήνες ότι «δεν θα αγγίξουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών, «μάλλον από την πολλή χαρά που άλλοι είχαν το θάρρος να την υπογράψουν, απαλείφοντας ένα από τα κύρια σημεία ρήξης που διαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας».
Οι προεκλογικές εκστρατείες, αντιμέτωπες με τη συνεχή επιδείνωση του επιπέδου ζωής του πληθυσμού, κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να κινητοποιήσουν τους πολίτες, την ώρα μάλιστα που χιλιάδες πολίτες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν Καθηγητές από τα πανεπιστήμια Σκοπίων και Bitola προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νέων καθηγητών είναι μισός σε σχέση με τον αριθμό όσων θα βγουν σύντομα στη σύνταξη, αλλά και ότι ορισμένα Τμήματα αναγκάστηκαν να «κατεβάσουν ρολά» λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Συντηρητικοί φαίνεται να διαθέτουν κάποια λύση για να ανακόψουν τη δημογραφική χρεοκοπία ή για να εμφυσήσουν ελπίδα στον λαό. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση επισήμως διαβεβαιώνει βεβαίως ότι είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως άλλωστε τόνισε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Oliver Spasovski κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, και πέραν αυτού τα Σκόπια βασίζονται στη στήριξη της Κροατίας που ανέλαβε προ ολίγων ημερών την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., αλλά απομένει να δούμε, γράφει, εν κατακλείδι, η εφημερίδα, εάν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα σεβαστούν τελικά τους όρους που οι ίδιες έχουν θέσει.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr