«Συνωμοσία» για να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και η Γερουσία: Μάχη στο παρασκήνιο
Φαίνεται ότι υπάρχει μία «συνωμοσία» μεταξύ του Λευκού Οίκου και του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, ο οποίος προστατεύει σε αυτή τη φάση τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Εκτός εαυτού είναι ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλλεν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, για την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν για να υιοθετηθεί ένα νέο νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία και την εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής.
Φαίνεται ότι υπάρχει μία «συνωμοσία» μεταξύ του Λευκού Οίκου και του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, ο οποίος προστατεύει σε αυτή τη φάση τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την Τουρκία. Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, έστειλε ισχυρή προειδοποίηση στον κ. ΜακΚόνελ, σύμφωνα με το hellasjournal.com.
Ο κ. βαν Χόλλεν σημείωσε τα εξής: «Το μόνο που θέλει να κάνει ο κ. ΜακΚόνελ είναι να προστατεύσει τον Τραμπ από την καταστροφική απόφαση του. Η Βουλή ψήφισε κυρώσεις με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με 400+ ψήφους. Η Γερουσία θα πρέπει να το περάσει επίσης χωρίς καθυστέρηση για να κρατήσει την Τουρκία υπόλογη, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους συμμάχους μας και να σταματήσει την αναζωπύρωση του ISIS».
Ο κ. ΜακΚόνελ έδωσε μία περίεργη εξήγηση την Πέμπτη: «Θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουν οι κυρώσεις, πώς θα ανταποκριθεί η Τουρκία σε αυτές και πώς η Ρωσία και άλλοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας», ανέφερε.
Ο Δημοκρατικός νομοθέτης είναι στην κυριολεξία έξω φρενών και απαιτεί την άμεση συζήτηση στην Ολομέλεια της Γερουσίας και την ψήφιση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε από κοινού με τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφο του Λίντσεϊ Γκράχαμ, αν και δέχεται να ψηφιστεί το ίδιο νομοσχέδιο που υιοθέτησε η Βουλή.
- Ο κ. Γκράχαμ, που είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος του κ. Τραμπ ειδικά στη διαδικασία της καθαίρεσης, άλλαξε ξανά γνώμη και ζήτησε την ψήφιση του νομοσχεδίου μόλις έγινε γνωστό το συντριπτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο γερουσιαστής έχει ενημερώσει τους συναδέλφους του για την απόφασή του και όπως έγινε γνωστό πιέζει και αυτός τον κ. Μακόνελ να αλλάξει γνώμη και να αφήσει το νομοσχέδιο να έρθει στην Ολομέλεια της Γερουσίας.
Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο της Βουλής που υποστηρίχθηκε σθεναρά και από την συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, κτυπά το τουρκικό τραπεζικό σύστημα για την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν και επιβάλλει κυρώσεις σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, απαιτεί να εξεταστούν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αποκτήθηκαν μέσω μεθόδων διαφθοράς. Πιστεύεται ότι η προεδρική οικογένεια της Τουρκίας έχει αποκτήσει περιουσία μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Κογκρέσο απαιτεί και τιμωρία της Τουρκίας στη βάση του νόμου CAATSA για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, το οποίο σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Έλεν Λορντ, θα λειτουργήσει μέχρι τέλος του χρόνου. Ο κ. βαν Χόλλεν πιστεύει ότι το δικό του δικομματικό νομοσχέδιο με τον κ. Γκράχαμ είναι ακόμα πιο ισχυρό από αυτό της Βουλής και στέλνει ένα πολύ πιο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Γκράχαμ «ανέβηκε στο τρένο» και ότι πιστεύει πως η Γερουσία πρέπει να υπερψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία το κείμενο που συνέταξε με τον κ. βαν Χόλλεν. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής δήλωσε σχετικά: «Μιλάμε για το είδος των κυρώσεων που πρέπει να επιβάλουμε. Είμαι εντάξει με αυτό που έκανε η Βουλή. Δεν έχω καμιά υπερηφάνεια να έχω την πατρότητα. Δέχομαι να πάρω το νομοσχέδιο της Βουλής και να υπογράψω».
Ο κ. βαν Χόλλεν στηλίτευσε το γεγονός ότι από την Τρίτη που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της Βουλής δεν υπήρξε πρόοδος από τη μεριά της Γερουσίας. «Εμείς», τόνισε, «πιέζουμε πολύ σκληρά για να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις επιθέσεις της στους Κούρδους της Συρίας», δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή, η άποψή μου είναι ότι θα ήμουν ευτυχισμένος εάν έπαιρνα το νομοσχέδιο της Βουλής και το ψήφιζα».
Ακόμα ένα νομοσχέδιο, που τιμωρεί σκληρά την Τουρκία, κατέθεσαν και οι γερουσιαστές Τζιμ Ριτς και Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο πρώτος είναι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και ο δεύτερος επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο κ. Μιτς ΜακΚόνελ που έχει τον έλεγχο της Γερουσίας, παραμένει σκεπτικός καθώς ναι μεν επιθυμεί την τιμωρία της Τουρκίας, αλλά σε αυτή τη φάση απορρίπτει τις κυρώσεις ευθυγραμμιζόμενος με τον κ. Τραμπ.
Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας κατέθεσε ο ίδιος νομοσχέδιο που καταδικάζει την τουρκική εισβολή και τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, ενώ ζητά και την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στη Βόρεια Συρία, χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος έχει σιωπήσει και δεν έχει τοποθετηθεί ούτε για το ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, ούτε στο νομοσχέδιο της Βουλής που επιβάλλει κυρώσεις. Ακούγεται ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν άκουσαν τα μηνύματα του κ. Τραμπ και προχώρησαν στην καθολική υποστήριξη των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Αυτό τον αναγκάζει να σκεφθεί ξανά την πρόσκληση που έστειλε στον κ. Ερντογάν για να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Μερικοί αξιωματούχοι θεωρούν λάθος ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε αμέσως μετά την εκπνοή της εκεχειρίας, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί στην εθνοκάθαρση των Κούρδων. Χθες ο κ. βαν Χόλλεν επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Τραμπ για το γεγονός ότι δεν αντιδρά στη συνέχιση των επιθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας.
Έγραψε στο Twitter: Ο απεσταλμένος του Τράμπ (για τη Συρία -εννοεί τον κ. Τζέφρι) μου είπε ότι η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες αν οι συνεργάτες της (εννοεί τους Σύριους τρομοκράτες) επιτεθούν πέρα από την “ασφαλή ζώνη” που συμφώνησαν ο κ. Πενς και ο Ερντογάν. Πρόκειται ακριβώς μια άλλη μία κενή απειλή. Οι Τούρκοι στρατιώτες επιτίθενται με ατιμωρησία πέρα από τα 30 χιλιόμετρα της γραμμής – αλλά (δεν βλέπουμε) καμία ενέργεια από τον Τραμπ. Η Γερουσία πρέπει να κρατήσει τον Ερντογάν και τον Τραμπ υπόλογους». Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που φτάνουν στην Ουάσιγκτον η Τουρκία έχει παραβιάσει τη συμφωνία Πενς-Ερντογάν και πρέπει ο Λευκός Οίκος να ανακοινώσει νέες κυρώσεις. Οι Κούρδοι κατήγγειλαν χθες ότι οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια της γενοκτονίας. Οι επόμενες ημέρες προμηνύονται δύσκολες για τον κ. Τραμπ και τον «φίλο του» Ταγίπ Ερντογάν…
Πηγή: hellasjournal.com
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr