Τσαβούσογλου: Μεγάλη διπλωματική και πολιτική επιτυχία η συμφωνία στο Σότσι
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι ΗΠΑ και Ρωσία χάρη στην ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκαν τη νομιμότητα των αιτημάτων της Τουρκίας και κατέληξαν σε αυτές τις συμφωνίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
«Οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία θα περάσουν στην ιστορία ως μία μεγάλη πολιτική επιτυχία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σήμερα, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στο Σότσι με τη Ρωσία, στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξηγώντας επακριβώς με χάρτες τι προβλέπει η συμφωνία του Σότσι με τη Ρωσία εξήρε το ρόλο που αποκτά πλέον η Τουρκία στη διπλωματική σκακιέρα μετά τις συμφωνίες που κατάφερε να συνάψει και με τις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη.
«Η Τουρκία έφτασε μέσα σε 5 ημέρες σε συνεννόηση με τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο. Εξασφαλίστηκε συμφωνία. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για την εθνική μας ασφάλεια αλλά παράλληλα θα περάσει στην ιστορία ως μία διπλωματική και πολιτική επιτυχία».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι ΗΠΑ και Ρωσία χάρη στον ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκαν τη νομιμότητα των αιτημάτων της Τουρκίας και κατέληξαν σε αυτές τις συμφωνίες. «Υπήρξαν από όλους αντιδράσεις και ακραίες αντιδράσεις για τις επιχειρήσεις μας. Αλλά δώσαμε απάντηση. Επειδή χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι και εμποδίσαμε τη δημιουργία ενός κράτους τρομοκρατίας, αυτές οι αντιδράσεις ήταν ακόμη πιο έντονες. Γι’ αυτό και απογοητεύτηκαν κυρίως το Ισραήλ και η Γαλλία», σημείωσε.
Ωστόσο παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, το 90% της κοινής γνώμης της Τουρκίας υποστήριξε την επιχείρηση και γι’ αυτό ευχαρίστησε το τουρκικό έθνος και το στρατό.
Έγινε αποδεκτή η νομιμότητα της Πηγής της Ειρήνης
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι «με αυτή τη συμφωνία με τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη, έγινε αποδεκτή η νομιμότητα της επιχείρησής μας. Αν προσέξατε, και οι ΗΠΑ και χθες στο Σότσι (με τη Ρωσία), με τις συμφωνία που συνάψαμε, έγινε αποδεκτή η νομιμότητα της επιχείρησης της Τουρκίας στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ-Αίν», δηλ. σε μήκος 120 χλμ., όπου η Τουρκία διατηρεί τον πλήρη έλεγχο.
Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που σέβεται περισσότερο από τον οποιοδήποτε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και αυτό το στάτους κβο θα διατηρηθεί μέχρι να υπάρξει πολιτική λύση.
Η συμφωνία… επί χάρτου
Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε σε χάρτη τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία.
«Πρώτα απ’ όλα, αυτή είναι η περιοχή που θα είναι υπό τη δική μας προστασία. Η περιοχή Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αίν», ανέφερε ο Τσαβούσογλου δείχνοντας την περιοχή των 120 χλμ., την οποία συμφώνησε με τις ΗΠΑ
Για το αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής, η διορία της οποίας έληξε χθες το βράδυ στις 22.00, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Πομπέο ανέφερε προφορικά ότι οι Κούρδοι έχουν αποσυρθεί, αλλά αν βρεθεί κάποιος πάλι μπροστά τους, τότε θα τον εξοντώσουν.
Τώρα, για τη συμφωνία του Σότσι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξήγησε ότι «από τον ποταμό Ευφράτη, συμπεριλαμβανομένου του Κομπάνι, και από τα ανατολικά της Ρας αλ-Αίν και του Καμισλί μέχρι τα σύνορα του Ιράκ θα δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας. Σε αυτή τη ζώνη, συμπεριλαμβανομένου και του Κομπάνι, η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ θα απομακρύνουν τους τρομοκράτες του YPG μαζί με τα όπλα τους πέρα των 30 χλμ. προς τα κάτω».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε επίσης ότι κάποια κομμάτια του αυτοκινητόδρομου Μ4 θα συμπεριληφθούν επίσης στη ζώνη ασφαλείας, καθώς είναι μέσα στα 30 χλμ. βάθος.
Μόλις λήξουν οι 150 ώρες της διορίας του Σότσι, τότε θα ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες Τουρκίας – Ρωσίας σε βάθος όμως μόνο 10 χλμ. κι όχι μέχρι τα 30 χλμ. που θεωρητικά θα αποτελέσει τη ζώνη ασφαλείας. Οι κοινές περιπολίες στόχο θα έχουν να εμποδίσουν οποιαδήποτε διείσδυση Κούρδων μαχητών στα τουρκικά σύνορα και επίσης να γίνει πλήρης εκκαθάριση των υπόγειων δομών, όπως των τούνελ, που έχει χτίσει το YPG.
«Οι Κούρδοι του YPG πρέπει να κατέβουν στα 30 χλμ. από τον Ευφράτη μέχρι τα σύνορα του Ιράκ», ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι η ζώνη ασφαλείας θα εκτείνεται σε μία έκταση 444 χλμ., όχι όμως με βάθος 30 χλμ. παντού.
«Από τον ποταμό Ευφράτη μέχρι τα σύνορα του Ιράκ σε βάθος 10 χλμ. θα γίνονται κοινές περιπολίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν κατά το πέρας των 150 ωρών. Μια εξαίρεση υπάρχει, το Καμισλί. Από την αρχή υπήρχε εδώ το καθεστώς, στην πόλη του Καμισλί. Εξαιρέσαμε το Καμισλί από τις κοινές περιπολίες για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του καθεστώτος (Άσαντ) μετά από αίτημα των Ρώσων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέλη του YPG δεν θα αποχωρήσουν από αυτήν την περιοχή. Από τον ποταμό του Ευφράτη μέχρι τα σύνορα του Ιράκ όλοι οι Κούρδοι του YPG θα κατέβουν κάτω των 30 χλμ. Συμπεριλαμβανομένου και του Καμισλί», διευκρίνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι «και μετά από την επιχείρηση της Τουρκίας Κλάδος Ελαίας είπαν ότι οι Κούρδοι μαχητές έφυγαν από το Τελ Ριφάτ. Ωστόσο, υπήρξαν πού και πού παρενοχλητικά πυρά, γι’ αυτό σύμφωνα με το άρθρο 6 της συμφωνίας του Σότσι τα μέλη του YPG πρέπει να αποχωρήσουν από το Μανμπίτς και το Τελ Ριφάτ μαζί με τα όπλα τους. Πρέπει να φύγουν εξ ολοκλήρου. Κι αυτό το υποσχέθηκε ο Πούτιν προσωπικά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αυτή η επιχείρηση και όλες αυτές οι διαβουλεύσεις εμπόδισαν βασικά τους τρομοκράτες να δημιουργήσουν κράτος».
Ποιος θα ελέγχει τη ζώνη ασφαλείας;
Στο κρίσιμο ερώτημα του ποιος θα ελέγχει τη ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ. – δηλ. δυτικά και ανατολικά της περιοχής των 120 χλμ. όπου τώρα ελέγχει η Τουρκία με την Πηγή της Ειρήνης, καθώς και κάτω των 10 χλμ. που θα πραγματοποιούνται οι κοινές περιπολίες- ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι «εδώ τώρα θα είναι η Ρωσία και οι συνοριοφύλακες του καθεστώτος. Θα δημιουργηθούν δομές τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού. Δεν ανησυχούμε ούτε έχουμε κανέναν δισταγμό σε σχέση με αυτό», δήλωσε, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι από αυτή την περιοχή κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία θα απομακρυνθούν οι Κούρδοι.
Συμπερασματικά η Τουρκία λοιπόν θα ελέγχει:
- Εξ ολοκλήρου, τα 120 χλμ. μήκος και 32 χλμ. βάθος της περιοχής που προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλ. από τις πόλεις Τελ Αμπιάντ μέχρι και Ρας αλ-Αίν.
- Μερικώς και μαζί με τη Ρωσία, τις περιοχές δυτικά και ανατολικά της προαναφερόμενης ζώνης που της έδωσαν οι ΗΠΑ, αλλά μόνο σε βάθος 10 χλμ. Τα υπόλοιπα 20 χλμ. μέχρι τα 30 χλμ. που θεωρητικά θα αποτελούν ζώνη ασφαλείας, θα τα ελέγχει η Συρία με το καθεστώς.
Δεν συνομιλούμε με τον Άσαντ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διέψευσε πάντως πως η Άγκυρα διατηρεί επαφές με το καθεστώς Άσαντ. «Η Συρία, αν δεν καταφέρει να εμποδίσει την τρομοκρατική απειλή, τότε θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εξοντώσουμε τους τρομοκράτες. Πάντως, αυτή τη στιγμή εμείς δεν συνομιλούμε με το καθεστώς απευθείας. Γίνονται επαφές σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, πάντα γίνονταν. Είναι φυσιολογικό. Αλλά το καθεστώς της Δαμασκού, και να θέλει, δεν μπορεί να εφαρμόσει μόνη της τη συμφωνία των Αδάνων. Δεν έχει δικαιοδοσία, υπάρχει κενό σε αυτό», ανέφερε, γι’ αυτό και η Ρωσία θα αναλάβει ρόλο για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της συμφωνίας των Αδάνων ή της αλλαγής της.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε πάντως θετικός σε πιθανή επικαιροποίηση της συμφωνίας των Αδάνων σε μεταγενέστερο στάδιο.
Επαφές και σύνοδοι για την επιστροφή των προσφύγων
Αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των προσφύγων στη βόρεια Συρία που προβλέπει επίσης η συμφωνία του Σότσι, όπως και με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πρέπει να προηγηθεί μία σύνοδος μεταξύ Τουρκίας, Λιβάνου, Ιορδανίας και Ιράκ, χώρες που έχουν τους περισσότερους πρόσφυγες, κι έπειτα να οργανωθεί μία άλλη σύνοδος χορηγών γιατί μόνη της η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιο βάρος.
Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μέσα τις επόμενες ημέρες και σύνοδος με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτό συζητάμε και όποιος θέλει να έρθει, θα είναι απαραίτητη η βοήθεια όλων», τόνισε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε πάντως και στη δημογραφία της περιοχής, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι θα έδιωχναν τους Κούρδους από «πατρογονικές εστίες».
«Στη βόρεια Συρία η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κατά 80% Άραβες και σε μικρότερα ποσοστά Τουρκομάνοι, Χριστιανοί και άλλες μειονότητες. Τα δυτικά ΜΜΕ και οι πολιτικοί είναι μακριά από την αλήθεια», είπε.
Δείτε το ρεπορτάζ του Open Tv
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr