Βόρεια Μακεδονία: Πώς έφτασε στο βέτο ο Μακρόν - Οι δύο χώρες της Ε.Ε. που τον στήριξαν
Τίποτε δεν στάθηκε αρκετό να πείσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει τη γνώμη του και να πει «οκ»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Θυελλώδεις συζητήσεις, μεγάλες πιέσεις από όλες τις πλευρές, ακόμη και προειδοποιήσεις ότι «εκεί που η ΕΕ δεν μπορεί, άλλες δυνάμεις θα καλύψουν το κενό». Τίποτε δεν στάθηκε αρκετό να πείσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει τη γνώμη του και να πει το «οκ» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Για τρίτη φορά μέσα σε 16 μήνες, η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον χειρότερο τρόπο για τις δύο χώρες που βλέπουν τώρα το επόμενο σημαντικό ραντεβού για αυτές να κανονίζεται τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν έντονες συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου έως και μετά τα μεσάνυχτα, αλλά απέτυχαν να συμφωνήσουν ακόμα και σε μια απλή δήλωση που θα ενθάρρυνε τις δύο χώρες, αναβάλλοντας την επίσημη απόφαση. Ο μεγάλος νικητής μοιάζει να είναι ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος κατάφερε να επιβάλει τη θέση του έναντι των ομολόγων του, ακόμα και έναντι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και της Καγκελαρίου Μέρκελ.
Στη συζήτηση που συνεχίστηκε σήμερα ύστερα από πίεση κυρίως του Προέδρου του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τρεις χώρες επέμεναν στην αρνητική τους ψήφο. Πέραν της Γαλλίας, η Ολλανδία και η Δανία ήταν κάθετες εναντίον της προοπτικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, ενώ ήταν πιο «ανοιχτές» για την Β. Μακεδονία. Ούτε σε αυτό συμφώνησε όμως ο Μακρόν.
Οι μεγάλες μάχες έγιναν μεταξύ του Γάλλου Προέδρου –κυρίως- και των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Για “λάθος” και μάλιστα “ιστορικό”, έκαναν λόγο μετά το τέλος της Συνόδου. Στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου μετά από σύνοδο κορυφής, Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των κρατών-μελών της ΕΕ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.
«Προσωπικά το θεωρώ λάθος. Οι δύο χώρες, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτήν τη εξέλιξη. Εσείς είστε έτοιμοι. Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα», είπε ο Τουσκ και κάλεσε Σκόπια και Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». «Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού ήταν η τελευταία σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετέχει. «Εάν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της», είπε.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν «αρνητική εξέλιξη, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα». Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ και επανέλαβε όσα είχε πει στον Σκοπιανό ομόλογό του πως δεν θα θέσει - έστω και εάν είναι προβληματική- τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ήταν τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες, έχει αποχωρήσει ήδη από χθες.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr