Brexit: Τα πρώτα σημεία της συμφωνίας - Τι προβλέπει για τη Βόρεια Ιρλανδία
Παρά τη συμφωνία, η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Εθνους και του OPEN, Μαρία Ψαρά, κάνει λόγο για «χειρότερo deal από αυτό της Μέι» και ζητεί δημοψήφισμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τους Βρετανούς βουλευτές, που το Σάββατο θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή αν θα απορρίψουν την συμφωνία μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και Κομισιόν για το Brexit. Ο Μ. Μπαρνιέ, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια του Έθνους και του OPEN TV, Μαρία Ψαρά, τόνισε ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη και προβλέπει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τους πολίτες και τα αγαθά. Το… μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία.
«Η Συμφωνία προσφέρει νομική βεβαιότητα κυρίως για τους πολίτες, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ειρήνη και σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας» τόνισε ο Μπαρνιέ. «Υπάρχει επίσης η ασφάλεια για τους φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των "28" θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28» πρόσθεσε.
Oι πρώτοι όροι της συμφωνίας
Σύμφωνα με όσα είπε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.
Επομένως, οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς της χώρας σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ την ίδια στιγμή τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Σε περίπτωση που υπάρξει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες για το Brexit/AP Images
Ως προς τον ΦΠΑ, που αποτέλεσε «αγκάθι» των πολύωρων διαπραγματεύσεων, η συμφωνία προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.
Το κείμενο προβλέπει ότι θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Το κοινοβούλιο θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας
Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης 17/10, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσαν από κοινού στο Twitter την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Μεγάλη Βρετανία, προς ένα ομαλό Brexit.
«Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit», έγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Γιούνκερ.
Σε επιστολή του, ο Γιούνκερ δήλωσε είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το Σαββατοκύριακο. «Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο - τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο Τwitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.
Στις κοινές του δηλώσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε ότι η συμφωνία παρέχει βεβαιότητα, ενώ το Brexit δημιουργεί αβεβαιότητα. «Προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών μας και προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας. Δεν θα υπάρχουν σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας. Και η ενιαία αγορά θα προστατευθεί. Αυτή η συμφωνία δεν αφορά εμάς, η συμφωνία αφορά τους ανθρώπους και την ειρήνη», είπε.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: «Χαίρομαι που έχουμε συμφωνία, αλλά λυπάμαι για το Brexit».
Κόρμπιν: Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτήν της Τερέζα Μέι
«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία» δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.
«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα» συμπλήρωσε.
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής/AP Images
Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων
«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η αρχηγός των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Ήδη, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν την νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί. «Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή», σημείωσε.
Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη συμφωνία για το Brexit
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το Brexit, που επιτεύχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».
«Είναι μια συμφωνία που αναγνωρίζει όλα τα ζητήματα που εγείρουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι μια συμφωνία που θα προστατεύσει τους πολίτες σε αυτό το νησί, θα προστατεύσει την ειρήνη σε αυτό το νησί και θα προστατεύσει το εμπόριο σε αυτό το νησί», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι.
Ωστόσο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε πως η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας, ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr