Νόμπελ Ειρήνης: Φαβορί για τους bookmakers η Γκρέτα και δύο πρωθυπουργοί
Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι βρίσκονται ψηλά στις εταιρείες στοιχηματισμού - Στη σχετική λίστα δεν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Nορβηγική Aκαδημία στο Όσλο ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τον νικητή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, επιλέγοντας μεταξύ 301 υποψηφίων 223 ατόμων και 78 οργανισμών: από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Έντουαρντ Σνόουντεν.
Αν και ο επίσημος κατάλογος των υποψηφίων παραμένει μυστικός -και δεν θα δημοσιευθεί πριν την παρέλευση πεντηκοαετίας - αυτό δεν εμπόδισε τους bookmakers να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν ως φαβορί.
Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Οι μαθητικές απεργίες που ξεκίνησε για το κλίμα έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο κίνημα, που ανέδειξε την Γκρέτα στο πρόσωπο του διεθνούς ακτιβισμού κατά της κλιματικής αλλαγής. Αν την επιλέξει η Νορβηγική Ακαδημία τότε η 16χρονη θα γίνει η νεότερη στην ιστορία του Νόμπελ Ειρήνης που θα παραλάβει το βραβείο, αφού η Μαλάλα Γιουσουφζάι ήταν 17 ετών όταν της απονεμήθηκε το Νόμπελ πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι οι πιθανότητές της Γκρέτα δεν είναι και τόσο πολλές λόγω ακριβώς του νεαρού της ηλικίας της, αλλά και των επικρίσεων που δέχθηκε μετά την πρόσφατη, γεμάτη πάθος και συγκίνηση ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
Ο Ούρνταλ σημειώνει ακόμη ότι δεν έχει απονεμηθεί ποτέ κάποιο βραβείο σε άτομο ή οργάνωση όπως η γαλλική ΜΚΟ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου κι ίσως αυτό γίνει φέτος μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τον αυξανόμενο αριθμό των εκπροσώπων των ΜΜΕ που πέφτουν θύματα εγκληματιών, τρομοκρατών ακόμη και κυβερνήσεων. Σ’ αυτό συνηγορούν και οι επιθέσεις που δέχονται τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ από ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαϊχ Μπολσονάρου της Βραζιλίας και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν.
Ραονί Μετουκτίρε
Στη λίστα των φαβορί των bookmakers περιλαμβάνεται και ο Ραονί Μετουκτίρε, ο ιθαγενής αρχηγός της φυλής Καγιάπο του Αμαζονίου.
Ο 89χρονος υπέρμαχος του περιβάλλοντος, που έχει αναχθεί σε σύμβολο του Αμαζονίου, με τον διακοσμητικό δίσκο στο χείλος, τα κίτρινα φτερά παπαγάλου στο κεφάλι και τα σκουλαρίκια του, έγινε γνωστός παγκοσμίως για τον αγώνα του τη δεκαετία του 1980, στο πλευρό του Στινγκ, ταξίδεψε τον περασμένο Αύγουστο στη σύνοδο G7 για να συζητήσει με τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη τις εξελίξεις στον Αμαζόνιο μετά της καταστροφικές πυρκαγιές που αποτέφρωσαν μεγάλα τμήματα του τροπικού δάσους. Ο Μετουκτίρε είναι σφοδρός επικριτής της πολιτικής του Βραζιλιάνου προέδρου Μπολσονάρου, επί των ημερών του οποίου ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών εκτοξεύτηκε στο 92%.
Ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη του Όσλο, Χένρικ Ούρνταλ, είναι ένας απ’ αυτούς που αμφιβάλλουν κατά πόσον η Τούνμπεργκ θα παραλάβει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Πιστεύει, όμως, ότι δεν αποκλείεται η Επιτροπή να αναγνωρίσει «τη συνεισφορά νέων ανθρώπων» όπως οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Αν και το κίνημα αυτό στερείται εμφανών ηγετών, υπάρχουν ορισμένοι πασίγνωστοι ακτιβιστές που έχουν συνδεθεί μ’ αυτό, όπως ο Τζόσουα Γουόνγκ. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης κι άλλοι αντίπαλοι της πολιτικής της Κίνας, όπως ο Δαλάι Λάμα το 1989 και ο Λιου Σαομπό το 2010.
Αμπίι Αχμέντ
Μια άλλη δημοφιλής επιλογή θα ήταν και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας. O Αμπίι Αχμέντ, που πρόλαβε στον ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του να τερματίσει την εμπόλεμη κατάσταση με τη γειτονική Ερυθραία και να υλοποιήσει τολμηρές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, αίροντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα και την απαγόρευση λειτουργίας αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ανοίγοντας την οικονομία σε ιδιώτες επενδυτές, επαναφέροντας σε λειτουργία λογοκριμένους ιστότοπους και απελευθερώνοντας χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους. Ο 43χρονος Αχμέντ κατάφερε έτσι να αναδείξει τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε φάρο ελπίδας σε μια εποχή που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται σφοδρά πλήγματα.
Τζασίντα Άρντερν
Τον περασμένο χρόνο η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έγινε σύμβολο δύναμης αποδεικνύοντας την αξία της όταν σε ηλικία μόλις 38 ετών ήρθε αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη κατάσταση στη χώρα της, το μακελειό στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς με τους 51 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.
Η Άρντερν αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά. Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τις φονικές επιθέσεις και το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία μια νέα αυστηρότερη νομοθεσία περί οπλοκατοχής, απαγορεύοντας τα χρήση αυτόματων και ημιαυτόματων όπλων. Παράλληλα έλαβε μέτρα για να μην επιτρέψει στον μακελάρη να δημοσιοποιήσει τις εξτρεμιστικές απόψεις του και έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ όταν είπε «Δεν θα με ακούσετε ποτέ να προφέρω το όνομά του». Οι Ladbrokes, Ladbrokes, ένα από τα κορυφαία γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία, πφοσφέρουν απόδοση 8/1 αν η Άρντερν γίνει φέτος το πρώτο άτομο από τη Νέα Ζηλανδία που θα τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα που προτείνουν οι bookmakers. Αυτό, βέβαια, μπορεί και να σημαίνει κάτι, αφού η τελική επιλογή και η απάντηση βρίσκεται στη Νορβηγική Ακαδημία, στο Όσλο.
Ο Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Φρούριο» η Ουάσιγκτον για την σημερινή τελετή ορκωμοσίας - Ποιοι θα παραστούν
Εκεχειρία στη Γάζα: Με μια τσάντα με «δώρα» απελευθέρωσε η Χαμάς τις τρεις πρώτες ομήρους – Τι περιείχε
Τεράστιο το ενδιαφέρον για το «Σπίτι μου 2»: Βήμα-βήμα η διαδικασία που απαιτείται - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Επίσημη έναρξη για το νέο σύστημα με διαμαρτυρίες από τους γιατρούς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr