Κομισιόν: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς πέρασε τις εξετάσεις χθες με επιτυχία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Εγκρίθηκε τελικά αργά χθες τη νύχτα η υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά ως επιτρόπου της νέας Κομισιόν. Ύστερα από τρεις ώρες ακρόασης, 25 ερωταπαντήσεις των 5 λεπτών και έντονες αντεγκλήσεις, ο Έλληνας υποψήφιος κατάφερε να στηρίξει την υποψηφιότητά του με την πρώτη ακρόαση.
Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην ακρόαση ζήτησαν, πάντως, την αλλαγή του ονόματος της «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» - ένα αίτημα που δεν είναι πάντως δεσμευτικό.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο, ούτε αυτονόητο. Η διαδικασία των ακροάσεων είναι απαιτητική, με τους ευρωβουλευτές να «ανακρίνουν» τους υποψηφίους... χωρίς έλεος. Μετά τον αποκλεισμό από τα... αποδυτήρια του Ούγγρου και της Ρουμάνας υποψηφίων, τέσσερις ακόμη επίτροποι έχουν κληθεί να δώσουν περαιτέρω γραπτές εξηγήσεις: η Γαλλίδα που προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, ο Πολωνός που προαλείφεται για την Αγροτική Ανάπτυξη, η Σουηδή για Εσωτερικών Υποθέσεων και η Κροάτισσα για τη Δημοκρατία και Δημογραφία.
Οι ευρωβουλευτές έχουν... πάρει το όπλο τους. Από τη μια είναι θέμα πολιτικό, αφού οι νέες δυνάμεις που έχουν αναδειχθεί μετά τις ευρωεκλογές έχουν ανατρέψει τα δεδομένα. Για πρώτη φορά, τα παραδοσιακά κόμματα του μεγάλου σχηματισμού, δηλαδή Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές, δεν συνιστούν πλειοψηφία, συνεπώς εξαρτώνται από άλλα κόμματα, κυρίως τους Φιλελεύθερους και τους Πρασίνους.
Από την άλλη είναι και θέμα επίδειξης ισχύος από το Ευρωκοινοβούλιο. Οι εκλεγμένοι δεν έχουν πάρει καθόλου καλά τον... θάνατο του θεσμού του εκλεγμένου υποψηφίου (Spitzenkandidat) από τους ηγέτες των ισχυρών κρατών-μελών. Οι ακροάσεις και η στάση των μελών των διαφόρων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου είναι η χρυσή ευκαιρία να φανεί πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτές. Κάτι που δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον οι σχέσεις Κοινοβουλίου-Κομισιόν δεν θα είναι ούτε απλές, ούτε «γραμμικές».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ακρόαση του Έλληνα επιτρόπου ήταν πολυαναμενόμενη. Την είχε κάνει πιο «σέξι» το αμφισβητούμενο όνομα του χαρτοφυλακίου που του είχε δώσει η εκλεγμένη Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιεν περί «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Και το θέμα του ονόματος, αλλά και τι αυτό σημαίνει απασχόλησε περισσότερο από το μισό κομμάτι της ακρόασης του Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο πρώην επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν το γνώριζε. Και ήταν απολύτως προετοιμασμένος γι αυτό. Είχε προηγηθεί και το σχόλιο του νυν προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε πει ότι «Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση», είχε πει. «Ξέρω τον Μαργαρίτη, ούτε σε αυτόν αρέσει ο τίτλος αυτός και δεν του ταιριάζει». Μια δήλωση που, όπως παραδέχονται και οι κύκλοι του νέου επιτρόπου, έκανε καλό στην υποψηφιότητά του.
Ως γνήσιο παιδί της ΕΕ, ο Μ. Σχοινάς ερμήνευσε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με όρους όπως «πολιτιστική πολυμορφία», «σεβασμός και προώθηση του πλουραλισμού μας» και «Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και δυναμική».
«Έχω κάθε σεβασμό για όλες θέσεις και επιχειρήματα», είπε. «Σύμφωνα με τον Σεξπιρ, ένα ρόδο όπως και να το ονομάσεις, θα έχει την ίδια γλυκιά μυρωδιά. Τα ονόματα είναι σημαντικά, δίνουν έννοια στα πράγματα και σε εμάς και κάτι σημαίνει το να είσαι Ευρωπαίος. Στον πυρήνα της, η έννοια του Ευρωπαίου σημαίνει υγεία και συστήματα πρόσβασης σε όλους, δυνατότητα όλων των συμπολιτών μας για πρόσβαση στη γνώση και τις δεξιότητες για να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια, αίσθημα ασφαλείας στα σπίτια και τους δρόμους, αλλά και να ανοίγουμε την καρδιά και το σπίτι μας στους πιο αδύναμους, να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και να τις διαδίδουμε παντού στον πλανήτη», είπε στην αρχική του τοποθέτηση.
Εμφανώς αγχωμένος και συγκινημένος στην αρχή, άρχισε να μεταμορφώνεται ήδη από τη δεύτερη κιόλας ερώτηση της ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Μπιργκίτ Σίπελ. «Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου σας είναι παιχνίδι στα χέρια των ακροδεξιών. Η μετανάστευση πρόκληση, αλλά οι μετανάστες δεν είναι απειλή. Μπορείτε να μας πείτε από ποιον κινδυνεύει ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και χρειάζεται προστασία;», ρώτησε η Γερμανίδα.
«Ρωτάτε από ποιον κινδυνεύει. Από αυτούς που δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε την 14η Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας, να κάνουμε βόλτα στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, αυτούς που δε θέλουν να δώσουν φαγητό στους αιτούντες άσυλο, που δε θέλουν τα παιδιά τους να πάνε στα ίδια σχολεία με τα δικά τους παιδιά», απάντησε ο Μ. Σχοινάς.
«Ποτέ δε συμμερίστηκα ότι ο τίτλος μπορεί να οδηγήσει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα. Η ΕΕ είναι ένας φωτεινός φάρος σε ένα κόσμο που σκοτεινιάζει. Έχουμε ποικιλομορφία, είμαστε ιδιαίτεροι, μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν… Η Ευρώπη υπήρξε και θα είναι πάντα περιοχή που θα δέχεται μετανάστες και θα δίνει άσυλο. Όμως αυτοί που δεν δικαιούνται θα πρέπει να επιστρέψουν. Με ανθρώπινο τρόπο, αξιοπρέπεια και δικά μας χρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό θα πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε ένοχοι και να ζητάμε συγγνώμη», εξήγησε την άποψή του.
Μιλώντας κατά βάση αγγλικά, αλλά και ελληνικά, γαλλικά και ισπανικά, ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατάφερε να ελίσσεται απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, τηρώντας μάλιστα αυστηρά τους χρόνους – σημάδι της πολύ καλής προετοιμασίας του. Ο λόγος του ήταν καθαρά πολιτικός και πολλές φορές κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες που είχαν έρθει για να ακούσουν, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και φίλοι και συνάδελφοι του Μ. Σχοινά.
Παρόντες και ιδεολογικοί του «αντίπαλοι», οι οποίοι σχολίασαν την τοποθέτησή του ως «επικοινωνιακή», που «δεν έδινε πειστικές απαντήσεις» και «δεν έφτανε την ανάλυση σε βάθος».
Ένας από αυτούς, ο «Πράσινος» ευρωβουλευτής Μάτζιντ Μάτζιντ, χαρακτήρισε τον τίτλο του χαρτοφυλακίου «δώρο για ακραίους» και ζήτησε από τον υποψήφιο επίτροπο να δεσμευτεί για περισσότερους πόρους στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ΕΕ.
Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Μ. Σχοινάς και οι συνεργάτες του είχαν «διαβάσει» πολύ καλά τους συνομιλητές τους. Για τον Μ. Μάτζιντ, ο επίτροπος είχε φροντίσει να ενημερωθεί ότι υπήρξε δήμαρχος του Σέφιλντ και ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στην κοινωνία των πολιτών. Στην απάντησή του, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι «ΕΕ δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες», αναλύοντας το όραμά του να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους, την κοινωνία πολιτών. «Δεσμεύομαι ότι θα με δείτε πολύ στα κέντρα κατάρτισης, να παρακολουθώ ποδόσφαιρο στα σχολεία, στις τοπικές κοινωνίες. Βασίζομαι στη στήριξή σας», είπε ο Σχοινάς.
Ήταν εμφανές ότι αντίστοιχη προετοιμασία είχε γίνει για όλους τους ευρωβουλευτές. Όπως για τον τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίγιουρεκ, ο οποίος μίλησε για πολιτιστικό ρατσισμό, κάτι που αρνήθηκε μετά βδελυγμίας ο Μ. Σχοινάς. «Δεν είμαι βέβαιος πώς αντιλαμβάνεστε τον πολιτιστικό ρατσισμό. Αυτήν την στιγμή μεταφραζόμαστε σε 23 γλώσσες. Συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις προελεύσεις, που έχουν εκλεγεί από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Βλέπω πολιτιστικό πλούτο και πολιτιστική υπερηφάνεια όταν ακούω ανθρώπους σαν κι εσάς, όταν βλέπω τα προγράμματά μας. Βλέπω ότι έχουμε το αντίθετο από αυτό που μας κατηγορείτε», απάντησε.
«Και τελικά, δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα γι αυτό που λέω από το ότι ένας τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής από τη Γερμανία μιλάει με Έλληνα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάτε να ψάξετε αλλού, εδώ δε θα βρείτε ούτε πολιτικό, ούτε πολιτιστικό ρατσισμό. Εδώ είναι Ευρώπη κύριε Κιζίγιουρεκ, τα κάνουμε τα πράγματα αλλιώς», σχολίασε.
Ενταση με Αρβανίτη
Ένταση υπήρξε στην ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη. Ο διάλογος των δύο ανδρών ήταν έντονος. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκής Αριστεράς) ξεκίνησε λέγοντας ότι «τέσσερις πολιτικές ομάδες εμμένουμε στο θέμα του τίτλου. Είστε έμπειρος και απορώ πώς δεν μας καταλαβαίνετε, το μισό κοινοβούλιο είμαστε! Επειδή είμαι δημοσιογράφος ζητώ μια ξεκάθαρη απάντηση: δεσμεύεστε να τον αλλάξετε;»
«Μου λέτε ότι η Κυρία Λε Πεν πανηγυρίζει. Προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον τίτλο προς όφελός της. Αν τσιμπήσουμε, παίζουμε το παιχνίδι της, αν όχι, εκείνη απειλείται. Αυτή είναι η δική μου λογική», απάντησε ο Μ. Σχοινάς για να κερδίσει χειροκροτήματα. Και συμπλήρωσε: «Όταν ήρθα εδώ, η ομάδα μου μού είπε: πες ό,τι θες, αλλά ένα πράγμα μην κάνεις, μην αντιμετωπίσεις τους ευρωβουλευτές ως δημοσιογράφους. Και δεν το έκανα. Αλλά δεν περίμενα να μου μιλήσει ως δημοσιογράφος, ένας ευρωβουλευτής», είπε.
«Είναι τιμή μου να είμαι δημοσιογράφος και να υπερασπίζομαι τους φτωχούς και όσους έχουν ανάγκη. Ελπίζω να το κάνετε και εσείς από το πόστο σας», απάντησε ο Κ. Αρβανίτης.
Μία ακόμη έντονη στιγμή της ακρόασης ήταν ο διάλογος με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Ήταν εκεί που απαντώντας, ο επίτροπος είπε ότι «οι ΜΚΕ πρέπει να είναι τμήμα της λύσης», αναλύοντας το σχέδιό του για το μεταναστευτικό.
«Δεν είστε κατάλληλος για τη θέση», είπε ο ευρωβουλευτής Φεστ. Ήταν το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μπορούσε να πάρει ο Μ. Σχοινάς. Και, έξυπνα φερόμενος, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τι είπε με την Βόζεμπεργκ
Αλλά και επί της ουσίας, πολλές ειδήσεις προέκυψαν από την ακρόαση. Όπως για παράδειγμα το «φρεσκάρισμα» της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι στόχος είναι η αύξηση των επιστροφών και η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Ένα νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό, που περιλαμβάνει και αναθεώρηση του Δουβλίνου και των σχετικών νόμων ασύλου.
Τη συνολική πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Μάλιστα, ο Κ. Παπαδάκης είπε ότι οι «αξίες» της ΕΕ κι ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα hotspots, είναι η Μόρια, σημειώνοντας επιπλέον ότι αυτή η άθλια κατάσταση ισχύει όχι μόνο εκεί αλλά και στα άλλα κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας, οξύνοντας τα προβλήματα και για τους ντόπιους κατοίκους. Από την πλευρά του, ο επίτροπος δήλωσε ότι «δε με ικανοποιεί, με πληγώνει η κατάσταση στη Μόρια και ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς πέρασε τις εξετάσεις χθες με επιτυχία. Και μπορεί το όνομα του χαρτοφυλακίου να αλλάξει τελικά –το ραντεβού της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν με τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη- όμως ό,τι και να γίνει ο Μ. Σχοινάς θα είναι ο πρώτος Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr