Τσαβούσογλου για Aνατολική Μεσόγειο: «Ας λένε ό,τι θέλουν. Εμείς συνεχίζουμε…»
«Στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων στην Aνατολική Μεσόγειο δεν ισχύει καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετείχε η Τουρκία» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στα σχέδιά της στην ανατ. Μεσόγειο, διατράνωσε και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο κανάλι Α Χαμπέρ, τονίζοντας ότι έχουν ενημερώσει –εξάλλου- τη διεθνή κοινότητα και για τις προθέσεις τους και για τις περιοχές που σκοπεύουν να κινηθούν.
«Έχουμε μοιραστεί με την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. τους λόγους για τους οποίους προβαίνουμε σε αυτές τις δραστηριότητες και έχουμε εξηγήσει γιατί έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Τους έχουμε ενημερώσει. Δεν δώσαμε αναφορά, αλλά μετά από τόση φασαρία που έγινε για τις δραστηριότητές μας, εξηγήσαμε τί έγινε και με βάση ποιους κανόνες του διεθνούς δικαίου κάναμε ό,τι κάναμε. Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία εδώ. Πρώτον, ενεργούμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και ας λέει ό,τι θέλει ο καθένας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποβιβάζοντας παράλληλα τη σημασία της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη.
«Δεν έχει καμιά σημασία (που συναντήθηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στην Νέα Υόρκη). Στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύ καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία».
Το δεύτερο που τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για άλλη μια φορά είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μόνη της όσο δεν γίνεται σεβαστή η επιθυμία της για ίση κατανομή των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου.
«Είμαστε υπέρ της κατανομής των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, των δύο κοινοτήτων στο νησί. Όσο δεν γίνεται αυτό, εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν ό,τι δικαιούνται και να προχωρήσει αυτό το θέμα μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό, εμείς θα προβούμε στα δικά μας βήματα. Προτιμούμε βέβαια να βρεθεί μια κοινή λύση», ανέφερε.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr