Η ελληνική πρόταση για το περιβάλλον στις εμβληματικότερες του ΟΗΕ
Η ελληνική πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά επιλέχθηκε στις εμβληματικότερες πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, υποστηρίχθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO και επελέγη στις σημαντικότερες που προβλήθηκαν στο συμβούλιο από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και στη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Ο εμπνευστής της συγκεκριμένης πρότασης και εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Ο μεγάλος στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον προσεχή Μάιο, μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, με επίτιμους προσκεκλημένους τόσο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ όσο και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στην κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα έως το 2030, για την οποία είχε υπογράψει δήλωση υποστήριξης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Σκοπός της προσπάθειας, που υποστηρίζεται και από άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ, είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από κοινωνικό διάλογο, προσέλκυση επενδύσεων, προώθηση της καινοτομίας και καλλιέργεια σύγχρονων ικανοτήτων, ώστε να δημιουργηθεί προοπτική για όλους στο νέο παραγωγικό μοντέλο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εν λόγω πρωτοβουλία συμβαδίζει απόλυτα με την έμφαση, που δίνει το υπουργείο στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα και με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.
Μάλιστα ο κ. Αραβώσης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, επεσήμανε την εξαγγελία του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει απολιγνιτοποίηση της χώρας με μια δίκαιη, σταδιακή μετάβαση λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάγκη για ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα στις περιοχές αυτές. Υιοθετώντας τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, στόχος είναι να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος με τη δημιουργία πολλών χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας, προς όφελος όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr