Προ των πυλών η νέα οικονομική κρίση: Τι δείχνουν τα αμερικανικά ομόλογα
Αναταραχή στις αγορές προκαλούν τα δεδομένα της αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και συγκεκριμένα η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων. Η καμπύλη αυτή είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες ότι μία νέα ύφεση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας είναι προ των πυλών.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Πληθαίνουν τα σημάδια ότι η παγκόσμια οικονομία βαίνει προς μία νέα μεγάλη ύφεση, εξαιτίας των εξελίξεων στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, της Κίνας και των ΗΠΑ. Το νέο δεδομένο που κάνει τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές, και τους οικονομολόγους να στριφογυρίζουν στον ύπνο τους, είναι το «βάθεμα» της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σε επίπεδα που έχουν να φτάσουν από το 2007.
Το συγκεκριμένα «φαινόμενο» κατά το οποίο οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων γίνονται μεγαλύτερες από αυτές των μακροπρόθεσμων, έχει προηγηθεί κάθε φορά που έχει σημειωθεί ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Για πρώτη φορά φέτος η καμπύλη αυτή αντιστράφηκε τον Μάρτιο, όμως η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ των δύο κατηγοριών ομολόγων (βραχυπρόθεσμα- μακροπρόθεσμα) έκτοτε μεγαλώνει σταθερά και χθες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ δωδεκαετίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το σπρεντ μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων που λήγουν σε τρεις μήνες και των δεκαετών ξεπέρασε τις 52 μονάδες βάσεις, διαφορά που έχει να εμφανιστεί από το 2007 και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο μίας νέας ύφεσης (δηλαδή ένας φαύλος κύκλος δημιουργείται) και εντείνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στις εμπορικές συναλλαγές η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ επιβολής δασμών σε κινεζικά προϊόντα και η απάντηση της κινεζικής ηγεσίας.
Οι διάφορες δηλώσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης Τραμπ ότι θα υπάρξει σύντομα μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, είχαν μια προσωρινά θετική επίδραση στη γενικότερη εικόνα της αγοράς ομολόγων στις ΗΠΑ, όμως το γεγονός ότι οι συνομιλίες τραβούν σε μάκρος εδώ και μήνες με διακοπές και επαναλήψεις, βαραίνει ιδιαίτερα στην κρίση των επενδυτών και στις αγορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι δείκτες της Wall Street με το που έγινε γνωστό ότι η καμπύλη «βάθυνε» περαιτέρω, πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και ξεκίνησαν μαζικές ρευστοποιήσεις, με τις τραπεζικές μετοχές των αμερικανικών τραπεζών να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr