TurkStream: Ο αγωγός που ενώνει Ερντογάν-Πούτιν
Πιο κοντά Αγκυρα και Μόσχα με την ολοκλήρωση μέρους του TurkStream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον Καύκασο στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream γιόρτασαν χθες από κοινού οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Κωνσταντινούπολη.
Ο λόγος για έναν αγωγό κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας που πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τον Βόρειο Καύκασο στο Κιγίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης, διασχίζοντας τον Εύξεινο Πόντο, και από εκεί στην Ευρώπη, είτε μέσω Ελλάδας είτε μέσω Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Για τους Πούτιν και Ερντογάν η χθεσινή ήταν η τρίτη μεταξύ τους συνάντηση μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα. «Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα είναι έτοιμος το 2019» διακήρυξε χθες, από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, χαιρετίζοντας, μάλιστα, τη Ρωσία ως «αξιόπιστο εταίρο» της Αγκυρας, ενώ παράλληλα έθεσε και τον στόχο ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια ετησίως (από 22,1 δισ. δολάρια που ήταν το 2017), με τη ρωσική ηγεσία να συναινεί.
Σε αναλόγως πανηγυρικό πνεύμα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε χθες ότι ο αγωγός TurkStream συμβάλλει αποφασιστικά, ώστε η Τουρκία να μετατραπεί σε «ενεργειακό κέντρο» και «εμπορικό κόμβο φυσικού αερίου, όπου συναντώνται οι αγοραστές και οι πωλητές και καθορίζονται οι τιμές».
Την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του TurkStream γιόρτασαν χθες από κοινού οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Κωνσταντινούπολη
Αλλά και οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, εμφανίζονται να υπερθεματίζουν. «Η Τουρκία γίνεται γέφυρα φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το έργο TurkStream» είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξη που στο κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο Anadolu παραχώρησε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο Νόβακ πήγε, μάλιστα, ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να «καταπιέσουν» την Ευρώπη, και κυρίως τη Γερμανία, στο μέτωπο των διαδρόμων του φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας «πολιτικά μέσα πίεσης… ενάντια στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς».
Οσο για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, αυτός εξέφρασε χθες από την Κωνσταντινούπολη τη «βεβαιότητα» ότι «ο αγωγός TurkStream, καθώς και το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ακούγιου, θα γίνουν ένα λαμπρό σύμβολο της ανάπτυξης μιας πολυεπίπεδης ρωσοτουρκικής σχέσης». Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε, μάλιστα, να εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» του προς τον Ερντογάν και να χαιρετίζει την «πολιτική βούληση και το θάρρος» της τουρκικής πλευράς, χωρίς τα οποία δεν θα ήταν δυνατή μέσα σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου όπως είναι ο αγωγός TurkStream, που «αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία σε πολύ σημαντικούς και περίπλοκους τομείς».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr