Ρωσία: Σιγή από τους τέσσερις σταθμούς μέτρησης ραδιενέργειας
Η Μόσχα έχει αποδώσει την διακοπή δεδομένων σε προβλήματα τηλεπικοινωνιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τέσσερις ρωσικοί σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας έχουν σταματήσει να μεταδίδουν δεδομένα, στον απόηχο της μυστηριώδους έκρηξης που έλαβε χώρα σε κέντρο στρατιωτικών δοκιμών στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής του οργανισμού απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών στην «Wall Street Journal».
Τα παρατηρητήρια στο Μπιλιμπίνο, στην βορειοανατολική Ρωσία, και στο Ζαλέσοβο, στο νότιο τμήμα της χώρας, σταμάτησαν να στέλνουν στοιχεία στις 13 Αυγούστου, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Λασίνα Ζέρμπο. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν τεθεί εκτός δικτύου οι μονάδες στην Ντούμπνα και στο Κίροφ.
Η Μόσχα έχει αποδώσει την διακοπή σε προβλήματα τηλεπικοινωνιών, είπε ο κ. Ζέρμπο, ενώ αρνήθηκε να εικοτολογήσει για τα αίτια του προβλήματος.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν υπάρχει κίνδυνος ραδιενέργειας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αύξησης της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση εκτόξευσης πυραύλων στις 8 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Πούτιν είπε ότι όσοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από την έκρηξη θα τιμηθούν από το κράτος. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας , υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία αύξηση της ραδιενέργειας.
«Στείλαμε επιτόπου ειδικούς και ελέγχουν την κατάσταση. Έχουν ληφθεί μέτρα για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην συμβεί κάτι απροσδόκητο», είπε.
Στις 10 Αυγούστου η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom ανέφερε ότι δύο ημέρες νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη σε μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην περιοχή του Αρχανγκέλσκ, στη βόρεια Ρωσία. Αμέσως μετά, το υπουργείο Άμυνας απέκλεισε την πιθανότητα μόλυνσης από ραδιενέργεια, κάνοντας λόγο για προβλήματα κατά τη διάρκειας της δοκιμής ενός «πυραυλοκινητήρα υγρών καυσίμων».
Όμως, ο δήμος μιας πόλης που βρίσκεται κοντά στη βάση ανέφερε ότι καταγράφηκε αύξηση της ραδιενέργειας, για σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανακοίνωση αυτή στη συνέχεια αποσύρθηκε.
Οι ρωσικές αρχές παραδέχτηκαν τις επόμενες ημέρες ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων οπλικών συστημάτων».
Στις 15 Αυγούστου η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Νορβηγίας έκανε γνωστό ότι κατέγραψε απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, τις ημέρες μετά το δυστύχημα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι αυτό συνδεόταν με την έκρηξη.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr