Το Ισραήλ κατεδαφίζει σπίτια Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη
Οι κατεδαφίσεις έρχονται να κλιμακώσουν τη διένεξη για το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν 500.000 Ισραηλινοί και 300.000 Παλαιστίνιοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων που οι αρχές θεωρούν αυθαίρετα στο νότιο τμήμα της Ιερουσαλήμ, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεκάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί περικύκλωσαν τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Σουρ Μπάχερ και ένας εκσκαφέας άρχισε να κατεδαφίζει ένα μισοτελειωμένο διώροφο κτίριο, μετέδωσε.
Το παλαιστινιακό χωριό Σουρ Μπάχερ είχε καταληφθεί στον πόλεμο του 1967. Πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η κατεδάφιση των σπιτιών και των κτιρίων κοντά στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τα εδάφη τους θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές κατά μήκος του. Το Τείχος αυτό διαπερνά πολλές περιοχές γύρω και μέσα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχει έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Οι κατεδαφίσεις έρχονται να κλιμακώσουν τη διένεξη για το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν 500.000 Ισραηλινοί και 300.000 Παλαιστίνιοι και όπου βρίσκονται τόποι ιεροί για τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και τον χριστιανισμό.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκοψαν το συρμάτινο τμήμα του φράκτη ασφαλείας υπό την κάλυψη της νύχτας και κατόπιν άρχισαν να απομακρύνουν κατοίκους του χωριού.
Η επιχείρηση φωτογραφίζεται και μαγνητοσκοπείται από Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και ξένους ακτιβιστές, που κινητοποιήθηκαν και προσπαθούν να εμποδίσουν τις κατεδαφίσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε ομόφωνα τον Ιούνιο ότι η ανέγερση των κτιρίων παραβίασε την απαγόρευση δόμησης. Η προθεσμία που δόθηκε στους κατοίκους τους να καταστρέψουν τα κτίρια που αφορούσε η απόφασή του, ή τμήματά της, έληξε την Παρασκευή.
Ορισμένοι κάτοικοι του Σουρ Μπάχερ τόνιζαν ότι θα μείνουν άστεγοι. Άλλοι σημείωσαν ότι είχαν λάβει οικοδομικές άδειες από την Παλαιστινιακή Αρχή, που διαθέτει περιορισμένες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το χωριό βρίσκεται στο όριο μεταξύ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Η πολιτική του γεωγραφία περιπλέκεται διότι ορισμένα τμήματά του βρίσκονται εκτός των ορίων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ αλλά στην ισραηλινή πλευρά του τείχους, δηλαδή είναι αποκομμένα από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) κατήγγειλε ότι το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο προσπαθεί να «δημιουργήσει προηγούμενο» που θα επιτρέψει την κατεδάφιση «πολυάριθμων παλαιστινιακών κτιρίων που βρίσκονται κοντά» στο Τείχος.
Ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, και άλλα στελέχη του Οργανισμού προέτρεψαν τις ισραηλινές αρχές να μην προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις. Εξήγησαν πως 17 Παλαιστίνιοι θα εκτοπιστούν λόγω του σχεδίου κατεδάφισης τουλάχιστον 10 κτιρίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της δημοσιοποίησε ανακοίνωση στην οποία στηλίτευσε το σχέδιο κατεδάφισης και προειδοποίησε πως «η συνέχιση της πολιτικής αυτής υπονομεύει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και την προοπτική της διαρκούς ειρήνης».
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr