Φόβος για τις αυξηµένες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο
Η Κοµισιόν προσπαθεί να διαπιστώσει αν πρόκειται για συγκυρία ή έχει σχέση µε την ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Aυξηµένες µεταναστευτικές ροές καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου. Σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία, 1.365 µετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν µόνο την εβδοµάδα 8-14 Ιουλίου – αριθµός µεγαλύτερος από τους 980 της περασµένης εβδοµάδας και διπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό (551 άτοµα).
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν η αύξηση είναι συγκυριακή ή έχει σχέση µε την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Οι µεγάλες ροές µεταναστών και προσφύγων, πάντως, ανησυχούν τους ευρωπαϊκούς θεσµούς.
«Η Κοµισιόν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να επαναληφθούν εικόνες του 2015, και αυτή είναι η µεγάλη ανησυχία τους για τις σχέσεις της ΕΕ µε την Τουρκία. Κάποιοι, µάλιστα, το έθεσαν ανοιχτά στο Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τις προάλλες, παρά την αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία ήταν αδιαπραγµάτευτη» εξήγησε στο «Εθνος» διπλωµάτης από τις Βρυξέλλες.
Οι επιστροφές
Στο µεταξύ, τα κέντρα υποδοχής στα πέντε νησιά που έχουν σηκώσει και το βάρος της µετανάστευσης είναι υπερπλήρη. Ο πληθυσµός έχει φτάσει περίπου τα 17.000 άτοµα – πολύ παραπάνω από αυτό που µπορούν να φιλοξενήσουν. H κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει ότι µόνο όσοι µετανάστες παραµένουν εκεί µπορούν να «επιστραφούν», ενώ για όσους έχουν µεταφερθεί στην ελληνική ενδοχώρα δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, από την εφαρµογή κοινής δήλωσης ΕΕΤουρκίας η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία να πάρει πίσω περίπου 3.000 ανθρώπους.
Ωστόσο έχουν πραγµατοποιηθεί περίπου 1.890 επιστροφές. Από αυτούς 347 ήταν Σύροι πολίτες. Οι επιστροφές µπορούν να πραγµατοποιηθούν µόνο εφόσον ολοκληρωθεί η χρονοβόρα εξέταση των αιτηµάτων ασύλου και το αίτηµα απορριφθεί. Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις των επιστροφών έχουν ένα όνοµα: Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Η µάχιµη αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. έχει επανειληµµένως «κατέβει» στα νησιά και έχει οργανώσει επιχειρήσεις δίνοντας λύσεις σε πολλά ζητήµατα. Στις Βρυξέλλες, οι αξιωµατούχοι τη γνωρίζουν από την επιµονή της να ενισχυθούν τα κέντρα πρώτης υποδοχής µε γιατρούς (είναι οι πρώτοι που διαπιστώνουν ποιοι πρόσφυγες είναι ευάλωτοι) και υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.
«Η αντιστράτηγος Τσιριγώτη είναι από τους λίγους που ξέρουν τόσο καλά το Μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Ελπίζουµε στην αξιοποίησή της» ανέφερε διπλωµατική πηγή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, το Μεταναστευτικό εξακολουθεί να διχάζει. Τη ∆ευτέρα αναµένεται να πραγµατοποιηθεί συνάντηση στο Παρίσι για τη µετανάστευση, µετά την αδυναµία του άτυπου Συµβουλίου ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Ελσίνκι να καταλήξει σε συµφωνία για έναν προσωρινό µηχανισµό διαχείρισης των συνόρων. Το βασικό θέµα αφορά τους κανόνες δέσµευσης κάθε χώρας στη θάλασσα σε περιπτώσεις διασώσεων, συγκεκριµένα για τα λιµάνια καταφυγής.
Σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, κατά τη διάσωση η Ακτοφυλακή οδηγεί τους ναυαγούς στο ασφαλέστερο πρώτο λιµάνι. Ποιο βαραίνει, όµως, περισσότερο, το «ασφαλές» ή το «πρώτο» λιµάνι; Εκεί υπάρχει διχογνωµία, αφού η Ιταλία, για παράδειγµα, υποστηρίζει ότι η Λαπεντούζα, αν και πρώτο, δεν είναι ασφαλές λιµάνι.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr