Τα µηνύµατα Πάιατ
«Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και θεµατοφύλακας των δυτικών δηµοκρατικών ιδεωδών σε µια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Είναι χωρίς αµφιβολία ένας «αµφιλεγόµενος» (controversial) διπλωµάτης ο πρέσβης των Ηνωµένων Πολιτειών στην Αθήνα, ο οποίος είναι ίσως από τους λίγους που κάνουν δηλώσεις για θέµατα που αφορούν και την εσωτερική πολιτική πραγµατικότητα. Είναι προσεκτικός και προσπαθεί να αποφεύγει να προκαλεί -αν και µερικές φορές δεν τα καταφέρνει-, επιδιώκει και έχει επαφές µε όλους τους χώρους, εκτός του ΚΚΕ που το ίδιο δεν επιθυµεί και τους «ψεκασµένους», και έχει εξελιχθεί σε πρέσβη του ελληνικού τουρισµού, όπου τα καταφέρνει θαυµάσια, και των ελληνικών επενδύσεων, όπου τα πράγµατα θα µπορούσαν να είναι καλύτερα.
Στο θέµα της οικονοµικής υποστήριξης, η αµερικανική υπερδύναµη έµεινε πίσω από την Κίνα και θα πρέπει σύντοµα να πάρει αποφάσεις διότι θα το χάσει το παιχνίδι και στην Ελλάδα, µε την οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσµούς και στρατηγική συµµαχία. Κατά την καθιερωµένη δεξίωση στον κήπο της πρεσβευτικής οικίας µε την ευκαιρία της επετείου της Ηµέρας της Ανεξαρτησίας της Αµερικής, ο κ. Τζέφρι Πάιατ έκανε µια οµιλία που περιείχε πολλά νοήµατα.
Αποφάσισε να µιλήσει και για τις εκλογές της Κυριακής, µια κίνηση που ξένισε µεν, φαίνεται όµως ότι αποτελούσε και «ξεκαθάρισµα προθέσεων», επειδή έχουν ειπωθεί και ακουστεί πολλά για την υποτιθέµενη σχέση του µε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τη δήθεν σύγκρουσή του µε τον πρόεδρο της Ν∆, Κυριάκο Μητσοτάκη, που οι δηµοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο µε διαφορά στην εκλογική αναµέτρηση. Η Ελλάδα, είπε, εκλέγει την πρώτη κυβέρνηση της εποχής µετά την κρίση, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των δηµοκρατικών αξιών και θεσµών της, ακόµη και εν µέσω οικονοµικής ύφεσης άνευ προηγουµένης διάρκειας και βάθους. ∆ιαβεβαίωσε δε ότι όποιους κι αν επιλέξουν οι Ελληνες πολίτες ως τους επόµενους ηγέτες τους, η Αµερική θα παραµείνει πλήρως αφοσιωµένη στην επιτυχία τους.
«Τα κράτη µας», τόνισε, «είναι συνδεδεµένα για πάντα µε τα κοινά µας δηµοκρατικά ιδανικά». Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας επέλεξε να δέσει περισσότερο στο άρµα της Αµερικής τη χώρα µας, όταν συνειδητοποίησε νωρίς ότι οι φίλοι και εταίροι µας στην Ευρώπη ήταν αποφασισµένοι να συνεχίσουν την τιµωρία του ελληνικού λαού. Τον Φεβρουάριο του 2015, έναν µήνα µετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο τότε πρόεδρος της Αµερικής Μπαράκ Οµπάµα έκανε µια ισχυρή παρέµβαση υπέρ των Ελλήνων πολιτών µέσα από το CNN που συγκλόνισε όλους µας. Ηταν τότε, φαίνεται, που ο σηµερινός πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να στραφεί για βοήθεια προς την Ουάσιγκτον. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Οµπάµα τον διέσωσε από τα «νύχια» των Ευρωπαίων τον Ιούλιο του 2015 και αποσόβησε την εκδίωξη της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Οµως, δεν έδωσε το κάτι παραπάνω που περίµενε ο κ. Τσίπρας, µε αποτέλεσµα η χώρα µας να ταλαιπωρείται µέχρι και σήµερα. Ο κ. Πάιατ είπε στην εορτή της 4ης Ιουλίου πως υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον για το ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους περιφερειακούς συµµάχους της Αµερικής. «Είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και θεµατοφύλακας των δυτικών δηµοκρατικών ιδεωδών σε µια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή» είπε. Εξαιρετικά λόγια, χωρίς αµφιβολία. Αλλά το βασικό ερώτηµα που είναι στα χείλη των περισσότερων Ελλήνων είναι αυτό: Πώς θα προστατεύσει η Αµερική την Ελλάδα από την επιθετική Τουρκία, η οποία αγοράζει χωρίς κόστος (;) ένα πανίσχυρο ρωσικό σύστηµα, τους S-400, την ίδια στιγµή που ο πρόεδρος Τραµπ σκέφτεται σοβαρά να της παραχωρήσει και τα F-35;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr