Κομισιόν: Προειδοποιήσεις στην Τουρκία - «Ναι» στην ένταξη Β. Μακεδονίας
Ζητείται η μείωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Ποια η εισήγηση για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αυστηρή έκθεση για την Τουρκία εξέδωσε πριν από λίγο η Κομισιόν, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της διαδικασίας διεύρυνσης.
Στην έκθεση, η Επιτροπή καταγράφει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις κατά της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, στην ίδια έκθεση, ζητείται η μείωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ζητά η Κομισιόν στην έκθεσή της για την πρόοδο των χωρών στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από το Συμβούλιο των κρατών χωρών να εγκρίνει τον Ιούνιο την ημερομηνία για να ανοίξουν τα «κεφάλαια» και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη των δύο χορών στην ΕΕ.
Αντίθετα, η Κομισιόν είναι αυστηρή στην έκθεσή της για την Τουρκία. Στην έκθεση, γίνεται η καταγραφή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας ξανά τις προειδοποιήσεις της Συνόδου Κορυφής κατά της Άγκυρας. Επίσης, η Επιτροπή ζητά τη μείωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Η επιχειρησιακή συνεργασία με την Ελλάδα για τη μετανάστευση συνεχίστηκε», σημειώνεται στην έκθεση, « ωστόσο, οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια" και "υπήρξαν επανειλημμένες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία».
«Συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε στενά σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, αλλά η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, που προέκυψαν από την έναρξη ισχύος της συνταγματικής αναθεώρησης», δήλωσε η Ύπατη Αντιπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στην έκθεση τονίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.
Η έκθεση υπενθυμίζει τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 που καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, προειδοποιεί δε ότι το Συμβούλιο «υπενθύμισε επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».
Η έκθεση περιγράφει αναλυτικά και την άσχημη κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου.
Αντίθετα, για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η Κομισιόν προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις «ειδικά στους τομείς που χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμοι από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018» και «υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που επιτεύχθηκε και της εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, η Επιτροπή συστήνει σήμερα στο Συμβούλιο να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία».
Όλα θα κριθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Εκεί αναμένεται να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση διαφόρων χωρών για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης Β. Μακεδονίας και Αλβανίας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr