Σακίμπ Σάικ της Microsoft: Βλέπει με τα μάτια της τεχνητής νοημοσύνης (vid)
O Σακίμπ Σάικ, ο προγραμματιστής της Microsoft που έχασε την όρασή του όταν ήταν παιδί, μιλάει στο "Έθνος της Κυριακής" για την προσπάθειά του να φέρει μεγαλύτερη ισότητα μέσω ενός app τεχνητής νοημοσύνης.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στα επτά του χρόνια ο Σακίμπ Σάικ έχασε την όρασή του. Τότε- και για πολλά ακόμα χρόνια- δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα γινόταν ο άνθρωπος που θα άλλαζε την καθημερινότητα εκατομμυρίων τυφλών στον κόσμο. Ήθελε απλώς να αισθάνεται ότι ζει και εργάζεται όπως οι υπόλοιποι γύρω του. Η αναπηρία του όχι μόνο δεν τον αποθάρρυνε να ζήσει τη ζωή που ήθελε, να σπουδάσει και, στη συνέχεια, να εργαστεί σε έναν παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό, αλλά έγινε και η έμπνευση για κάτι που πριν από χρόνια έμοιαζε άπιαστο: να δημιουργήσει ένα «εργαλείο» που περιγράφει όσα δεν μπορούσε ο ίδιος να δει να συμβαίνουν γύρω του.
Ο 37χρονος προγραμματιστής της Microsoft ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του την εφαρμογή «Seeing AI», ένα δωρεάν app τεχνητής νοημοσύνης για iPhone μια κάμερα που περιγράφει σε πραγματικό χρόνο πρόσωπα, αντικείμενα και κείμενα στο περιβάλλον. Λίγη ώρα πριν από την ομιλία που εκφώνησε την περασμένη Τρίτη στο συνέδριο «Microsoft Summit» στην Αθήνα ο Σακίμπ μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» για τα εργαλεία που έχει αναπτύξει για τα άτομα με αναπηρίες και για τον προσωπικό του αγώνα να φέρει μεγαλύτερη ισότητα μέσω της τεχνολογίας.
Η δωρεάν εφαρμογή, η οποία ενσωματώνει διαρκώς νέες λειτουργίες, είναι μια «κάμερα που μιλάει», όπως μας λέει ο 37χρονος. «Αναγνωρίζει ανθρώπους, τους φίλους σου, τις εκφράσεις τους, εκτιμά την ηλικία τους, αναγνωρίζει αντικείμενα, διαβάζει κείμενα και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο», μας εξηγεί ο εμπνευστής της εφαρμογής, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί στα «μάτια» του.
Όταν ο Σακίμπ κάθεται σε ένα εστιατόριο, τραβάει φωτογραφία το μενού, ακούει τις επιλογές του και μπορεί να κάνει την παραγγελία του χωρίς βοήθεια. Όταν μπαίνει στο σούπερ μάρκετ, ακούει τις περιγραφές των προϊόντων περνώντας τα barcodes μπροστά από την κάμερα του κινητού του. Και επειδή ταξιδεύει συχνά- πλέον με μεγάλη αυτονομία χάρη στην τεχνολογία- μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα και τα μπουκαλάκια με τα σαμπουάν που προσφέρουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων, όπως μας αφηγείται. Μάλιστα μας έδειξε ζωντανά το τελευταίο χαρακτηριστικό που ανέπτυξε: κουνώντας το δάχτυλό του πάνω σε μια τυχαία φωτογραφία, η εφαρμογή μπορεί να διαβάσει σε πραγματικό χρόνο αυτό που μας δείχνει κάθε στιγμή δίνοντάς του εκτός από το περιεχόμενο και την αίσθηση του χώρου.
Η εταιρεία εκτιμά ότι το «Seeing AI» έχει διευκολύνει τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης ανά τον κόσμο σε περίπου 10 εκατομμύρια καθημερινές δραστηριότητές τους. Μια δασκάλα στις ΗΠΑ αναγνωρίζει με την εφαρμογή τους μαθητές στην τάξη της, ενώ ένας χρήστης στην Τουρκία τη χρησιμοποιεί για να διαβάζει το σκορ στη μέση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ωστόσο ο Σακίμπ βλέπει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα εργαλεία που αναπτύσσει η ομάδα του. «Όταν σχεδιάζεις προϊόντα για άτομα με αναπηρίες, τότε φτιάχνεις καλύτερα προϊόντα για όλους», αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής», εξηγώντας ότι υπάρχουν διάφορες καταστάσεις ή συνθήκες στις οποίες ο μέσος χρήστης επωφελείται των εργαλείων που έχουν δημιουργηθεί για ΑμεΑ.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, πλανήτης Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr