Βόρεια Μακεδονία: Το αλβανικό μποϊκοτάζ κρίνει τον δεύτερο γύρο
«Κλειδί» η προσέλευση των Αλβανών ψηφοφόρων στις κάλπες, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο 40% και να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
ΟΙ Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την προσέλευσή τους στις κάλπες, αν θα υπάρξει το απαραίτητο 40% της συμμετοχής των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μην θεωρηθούν άκυρες οι σημερινές προεδρικές εκλογές. Το οριακό 42% του πρώτου γύρου αφήνει πολλά ερωτηματικά, ενώ το σύνθημα αυτή τη φορά για μποϊκοτάζ είναι αλβανικό, και λέει «όχι ψήφο σε Σλαβομακεδόνα πρόεδρο».
Με την υπόσχεση του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι, ότι στον δεύτερο γύρο το κόμμα θα φέρει στις κάλπες 80.000 αλβανικές ψήφους υπέρ του Στέβο Πενταρόφσκι, κάτι όμως που δεν κατάφερε πριν δύο Κυριακές. Μετά την σχεδόν ισοψηφία των δύο Σλαβομακεδόνων υποψηφίων στον πρώτο γύρο, από την ψήφο τους και εκείνων που ψήφισαν τον Αλβανό υποψήφιο Βλερίμ Ρέκα που συγκέντρωσε ποσοστό 10% στον πρώτο γύρο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος. Και το σημερινό αποτέλεσμα θα κρίνει εν πολλοίς αν η κυβέρνηση Ζάεφ θα προχωρήσει ομαλά μέχρι τη λήξη της θητείας της στο τέλος του 2020 ή αν η χώρα θα μπει σε μια παρατεταμένη διαλυτική πολιτική κρίση, με τα φαντάσματα του καθεστώτος Γκρούεφσκι να επιστρέφουν στο προσκήνιο.
Αυτή η δεύτερη προεκλογική περίοδος για τον δεύτερο γύρο μπορεί να ήταν σύντομη, όμως ήταν πιο επεισοδιακή και είχε χρώμα …αλβανικό. Την σημάδεψαν τα γεγονότα γύρω από τον αλβανικής καταγωγής πρόεδρο της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Σουλεϊμάν Ρετζέπι, μετά τη δικαστική απόφαση για αντικατάστασή του λόγω οικονομικής κατάχρησης, με τον ίδιο να επιχειρεί να δώσει πολιτικές διαστάσεις εν όψει και των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών. Και πέρα από τις…κατάρες του, να ανοίγει μέτωπο στον Ζόραν Ζάεφ, με το κυβερνητικό DUI όμως να στέκεται στο πλευρό του Σ.Ρετζέπι.
Αλλά και οι αλβανικοί τυχοδιωκτισμοί, με το κρέμασμα της μεγάλης αλβανικής σημαίας, 48 τ.μ., στο κάστρο του Σαμουήλ στην Οχρίδα, από Κοσοβάρους ακτιβιστές, για την 552 επέτειο της μάχης του Σκεντέρμπεη και… την υπεράσπιση των αλβανικών εδαφών, όπως δήλωσε μετά την απέλασή του από την Γιακοβίτσα του Κοσόβου στο Ilirya News Agency (INA) ο επικεφαλής τους Γκιέργκι Πρεκοσάι.
Οπως είπε ο τελευταίος, ο οποίος εμφανίσθηκε ως επικεφαλής μιας…χορευτικής ομάδας που ήθελε να γυρίσει ένα βίντεο, ο Θεός έδωσε αυτά τα εδάφη στους Αλβανούς, για να προσθέσει: «Αυτή είναι η χώρα μας και δεν θα σταματήσουμε. Η πόλη της Οχρίδας είναι Αλβανική. Θα συνεχίσουμε σ΄αυτή την αλβανική γη, την γη του Γιώργη Καστριώτη-Σκεντέρμπεη, για την ενοποίηση των Αλβανών, όπου και αν βρίσκονται, και των εδαφών τους». Σ΄αυτή την αλβανική εθνικιστική πρόκληση φάνηκε να αποφεύγουν αρχικά στο να πάρουν θέση τόσο το SDSM όσο και το VMRΟ-DPMNE, αφού αυτή την εβδομάδα δεν ήθελε κανείς τους να διαταράξει τις σχέσεις με τους
Αλβανούς και το ζητούμενο ήταν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες(αλβανικές) ψήφους για τους υποψηφίους του. Η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκιορντάνα Σιλιάνοφσκα έφτασε να δηλώνει και ότι…θα μπορούσε στη ζωή της να παντρευτεί Αλβανό και ότι μεγάλωσε ανάμεσα σε Αλβανούς, όταν της θύμισαν παλιότερες αλβανοφοβικές θέσεις της. Μια δήλωση του Αλβανού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, Μπουζάρ Οσμάνι, σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η αλβανική σημαία μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και ότι αυτό επιτρέπεται από το νόμο, προκάλεσε το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι είπε ότι υπάρχει νόμος για τις σημαίες, ο οποίος πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλους και κάθε παραβίασή του τιμωρείται ανεξάρτητα από ποια είναι η σημαία. Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων-και εκτός των συνόρων της χώρας- να δημιουργήσουν διεθνικές εντάσεις εν όψει και του δεύτερου γύρου. Στον πρώτο γύρο τόσο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και το VMRO-DPMNE εμφάνισαν σημαντικές απώλειες δυνάμεων, που εξαφάνισαν την αρχική διάθεση για πανηγυρισμούς και την πρόθεση να εμφανιστούν και οι δύο πλευρές ως νικητές! Για τον δεύτερο γύρο ο Ζάραν Ζάεφ πρόβλεψε νίκη του Πενταρόφσκι με επιπλέον 100.000 ψήφων και από την πλευρά του ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι νίκη της Σιλιάνοφσκα με επιπλέον 30.000 ψήφους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα το βράδυ είναι από πολλές πλευρές κρίσιμο. Αν δεν υπάρξει η συμμετοχή του 40% θα αναλάβει ως πρόεδρος της Δημοκρατίας για το επόμενο εξάμηνο ο σημερινός Αλβανός πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και η χώρα θα έχει για πρώτη φορά Αλβανό πρόεδρο. Το σχέδιο Β του Ζάεφ είναι να αλλάξει το Σύνταγμα είτε με αλλαγή του προβλεπόμενου ποσοστού ή να μεταφερθεί η εκλογή του προέδρου στη Βουλή. Ομως τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι ο Πανταρόφκσι θα υπερισχύσει της Σιλιάνοφσκα. Σε άλλη περίπτωση ο Ζ.Ζάεφ θα υποχρεωθεί να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ακόμη πιο δυσμενές είναι το σενάριο σε περίπτωση εκλογής ως προέδρου της εθνικίστριας Γκ. Σιλίανοφσκα. Τα φαντάσματα του καθεστώτος Γκρούεφσκι θα επανέρθουν, η χώρα θα πάει αναγκαστικά σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα μπει και σε μια διαλυτική μακρά πολιτική κρίση.
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr