Der Spiegel: Η Μέρκελ προσπαθεί να βρει λύση στα Βαλκάνια
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει στο πλευρό της τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέτει τα φαινομενικά δισεπίλυτα προβλήματα στα Βαλκάνια ως την πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στο πλαίσιο αυτό η καγκελάριος μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα δέχονταν το βράδυ της Δευτέρας, στο Βερολίνο, τους ηγέτες της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο επίκεντρο, το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο -κάτι που πολλοί στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο στην περιοχή.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι κίνδυνοι όταν μιλάμε για μια συμφωνία ανταλλαγής εδαφών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, από τους μακροβιότερους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στο SPIEGEL. «Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων».
Εκεί που απέτυχε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Μέρκελ θέλει τώρα να βρει λύση, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι. Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ έχει λίγα να προσφέρει στους Βαλκάνιους συνομιλητές της. Αυτό οφείλεται επίσης στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.
«Το μεγαλύτερο κίνητρο για τη Σερβία και τις άλλες βαλκανικές χώρες να επιλύσουν εκκρεμούσες εδαφικές διαφορές είναι η προοπτική πρόωρης ένταξης στην ΕΕ», γράφει το Spiegel
Με αυτή την έννοια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, στη Σερβία την επονομαζόμενη ενδεικτική ημερομηνία ένταξης το 2025. Οι Βρυξέλλες προωθουν την ημερομηνία αυτή ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και επίλυση διαφορών. Απο το Παρίσι προέκυψαν όμως αιφνιδιαστικά κάποιες αντιρρήσεις - και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να αναπροσαρμόσει τα σχεδιά της.
Η αρνητική στάση των Γάλλων έχει ενταθεί από τότε. Μόνο με μεγάλη προσπάθεια οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πέρυσι να δώσουν στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία την προοπτική να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες το 2019.
Οι φόβοι του Μακρόν
Αλλά τώρα το θέμα καθυστερεί, και πάλι ο Μακρόν βρίσκεται πίσω του. Στην πραγματικότητα, η έκθεση για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έπρεπε να είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο, εξετάζοντας μεταξύ άλλων, το καθεστώς των μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες. Ωστόσο, μετά από αίτημα των Γάλλων, η έκθεση δεν θα δημοσιευθεί μέχρι τις 29 Μαΐου, την πρώτη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Ο Μακρόν φοβάται ότι θα δώσει «όπλα» στους ακροδεξιούς εθνικιστές αντιπάλους του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αν οι Γάλλοι μάθουν ότι η ΕΕ θέλει τώρα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπως με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
«Οι δεξιοί λαϊκιστές θα καθορίζουν την ατζέντα;»
«Η περαιτέρω αναβολή της έκθεσης συνεπάγεται κινδύνους», εκτιμά το Spiegel. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σε όλες τις εκθέσεις της ότι η Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο τελευταίος λόγος για να ξεκινήσει η διαδικασία προσχώρησης της χώρας», προειδοποιεί ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Άσελμπορν. «Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος της ΕΕ προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και προς ολόκληρη τη Βαλκανική, αν η Βόρεια Μακεδονία απομακρυνθεί τώρα από την ΕΕ». Οπως προειδοποιεί ο Άσελμπορν: «Αυτό θα σήμαινε ότι οι δεξιοί λαϊκιστές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λεπέν, θα καθορίζουν την ημερήσια διάταξη».
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr