ΠΓΔΜ: Ενα βήµα από το κελί ο Νίκολα Γκρούεφσκι - Εγινε άρση ασυλίας
Ο Ν. Γκρούεφσκι έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 χρόνων για µία από τις πολλές υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας για τις οποίες έχει παραπεµφθεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την άρση της βουλευτικής ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓ∆Μ και πρώην προέδρου του VMRO-DPMNE επί 14 χρόνια, Νίκολα Γκρούεφσκι, αποφάσισε να προτείνει στην ολοµέλεια της Βουλής η αρµόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για θέµατα κανονισµού και ασυλίας που συνεδρίασε χτες, ενώ σήµερα λήγει η προθεσµία που το τριµελές δικαστικό συµβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα κλειστεί στη φυλακή Σούτκα των Σκοπίων, για να εκτίσει την ποινή των δύο χρόνων που του έχει επιβληθεί τελεσίδικα.
Να σηµειωθεί ότι η έκτιση της ποινής είναι ανεξάρτητη από την απόφαση της ολοµέλειας της Βουλής για την άρση ή µη της βουλευτικής του ιδιότητας. Η απόφαση της εννεαµελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής πάρθηκε µε ψήφους 5 υπέρ, ενώ αποχώρησαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του VMRO-DPMNE.
Την οριστική απόφαση θα πάρει στην επόµενη συνεδρίασή της η Βουλή και για την άρση της βουλευτικής ιδιότητας απαιτούνται τα 2/3 των βουλευτών. ∆ύσκολη η πλειοψηφία Η πλειοψηφία όµως αυτή θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί, δεδοµένου ότι οι 8 βουλευτές που αποσκίρτησαν από το VMRO-DPMNE και ψήφισαν τις συνταγµατικές αλλαγές δεν δείχνουν διατεθειµένοι να ψηφίσουν κατά του πρώην πρωθυπουργού! Ο Ν. Γκρούεφσκι έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 χρόνων για µία από τις πολλές υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας για τις οποίες έχει παραπεµφθεί από την Ειδική Εισαγγελία και εκδικάζονται αυτή την περίοδο παράλληλα.
Αν η καταδίκη του βουλευτή είναι πάνω από πέντε χρόνια, σύµφωνα µε τον κανονισµό, εκπίπτει αυτοδίκαια του βουλευτικού του αξιώµατος, όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Πάουλ Μπογκόεβσκι, ο οποίος ζήτησε την άρση της βουλευτικής ιδιότητας του Ν. Γκρούεφσκι, λέγοντας ότι µε τις πράξεις του έδειξε πως δεν είναι άξιος να είναι βουλευτής και να εκπροσωπεί τους πολίτες. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του VMRO-DPMNE Tράικο Βελιάνοσκι από την πλευρά του έκανε λόγο για παρωδία πολιτικής δίκης και πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στο δικαστήριο και υποστήριξε πως δεν υπάρχει καµία απόδειξη ότι ο πρώην πρωθυπουργός καταχράστηκε την επίσηµη θέση του ή πήρε χρήµατα. Η αναβολή έκτισης της ποινής από τις 8 Νοεµβρίου που έχει ζητήσει ο Ν. Γκρούεφσκι έχει απορριφθεί από τον αρµόδιο δικαστή και το δικαστικό συµβούλιο καλείται µετά τη νέα του προσφυγή να αποφασίσει αν θα κλειστεί στη φυλακή.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια αίσθηση δηµιούργησε η ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος Τζόζεφ Ντολ να καλέσει στη συνεδρίαση του κόµµατος στο Ελσίνκι εκτός από την ηγεσία του VMRO-DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τέσσερα στελέχη των µεταρρυθµιστών-ευρωπαϊστών, που είτε έχουν διαγραφεί πρόσφατα είτε έχουν παραιτηθεί από τα όργανα.
Συνταγµατικές αλλαγές Χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγµατικών Αλλαγών ξεκίνησε η δεύτερη φάση της διαδικασίας, µε τη συζήτηση των τεσσάρων αλλαγών που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και βουλευτών του VMRO-DPMNE που, αν και δεν έχουν υποβάλει προτάσεις, συµµετέχουν τελικά στη συζήτηση. Οπως είπε o Z. Ζάεφ, οι τροποποιήσεις θα αποτελέσουν αναπόσπαστο µέρος του Συντάγµατος µόνο όταν η Ελλάδα στο Κοινοβούλιό της επικυρώσει τη Συµφωνία των Πρεσπών καθώς και το πρωτόκολλο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr