Ο Ερντογάν ενισχύει τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της κρίσης
Οι επενδυτές, ωστόσο, δεν πείθονται από τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τον οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και τον καθησυχασμό των αγορών ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ανήγγειλε πρώτος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές.
Κύριος στόχος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ ανακοίνωσε την ενίσχυση του κεφαλαίου των κρατικών τραπεζών σε πρώτη φάση μέσω έκδοσης ομολόγων αξίας 4.3 δις ευρώ και έπειτα –εφόσον κριθεί αναγκαίο- και την ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών.
Το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων αφορά στον αγροτικό τομέα με στόχο την καταπολέμηση της ανόδου των τιμών των τροφίμων. Και παράλληλα βέβαια, δεσμεύτηκε για περιορισμό εξόδων, δηλαδή για δημοσιονομική πειθαρχία και στη συνέχεια μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Για την αύξηση των εσόδων του κράτους, δήλωσε ότι θα υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση με τη μείωση των έμμεσων φόρων και την αναδιάρθρωση των άμεσων φόρων στη βάση μίας πιο μεγαλύτερης συμβολής των υψηλότερων εισοδημάτων.
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε ένα «master plan» για τον τουρισμό, όπου ο στόχος θα είναι η προσέλκυση 70 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως, έναντι 40 εκατομμυρίων τον περασμένο χρόνο.
Μετά τις δηλώσεις του Αλμπαϋράκ, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά μισή μονάδα 0.5%, ενώ οι μετοχές των κρατικών τραπεζών σημείωσαν άνοδο.
«Άδειες» μεταρρυθμίσεις
Εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές πάντως δεν φάνηκαν να εντυπωσιάζονται από τις ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών για τις μεταρρυθμίσεις, σχολιάζοντας ότι ήταν μία ομιλία γεμάτη υποσχέσεις αλλά άδεια από ουσία. Οι χαμηλές προσδοκίες επιτυχίας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα σπρώξει την τουρκική κυβέρνηση σε επιλογές πιο απολυταρχικές, όπως έγινε και στη Βενεζουέλα.
Το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η Τουρκία έχει έντονο άρωμα 2001, οπότε η χώρα κατέρρευσε οικονομικά και για να σταθεί στα πόδια της ξανά ο Κεμάλ Ντερβίς ανακοίνωσε πρόγραμμα διάσωσης 77 δις. δολαρίων, εκ των οποίων τα 22 δις. πήγαν σε αναχρηματοδότηση τραπεζών. «Η κυβέρνηση – λένε ειδικοί αναλυτές- άκουσε το κλάμα των τραπεζών αλλά δεν κατάλαβε τον πυρήνα του προβλήματος που δεν είναι άλλος από τον τομέα ακινήτων».
Γιατί «ένεση» στις τράπεζες;
Μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Τουρκία αναζητούν εδώ κι ένα χρόνο σωτηρία στις τράπεζες, από τις οποίες ζητούν να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας που τους αναγκάζει να πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τις υποχρεώσεις τους σε δολάρια και ευρώ. Έτσι, οι τράπεζες πιέζονται να διασώσουν βιομηχανίες και να βοηθήσουν παράλληλα τους καταναλωτές να πληρώνουν τις πιστωτικές τους κάρτες.
Η αξία των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας ανέρχεται στα 151 δις. λίρες, δηλαδή πέντε φορές επάνω από την προβλεπόμενη από την κυβέρνηση εισφορά κεφαλαίου. Ωστόσο τα «κόκκινα δάνεια» που υπάρχουν και στην τουρκική αγορά ανέρχονται ήδη στο 4.1%, έναντι 2.95% που ήταν στις αρχές του 2018 και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξησή τους στο 6% μέχρι τέλος του χρόνου, παρά τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών. Μόνο το χρέος των εταιρειών ενέργειας αγγίζει τα 51 δις. δολάρια.
Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν ότι το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» λύνεται μόνο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος το έχει απορρίψει απόλυτα και κατηγορηματικά.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr