Βαθαίνει η συμμαχία Πούτιν και Ερντογάν - Ανησυχία στη Δύση
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες από τη Μόσχα την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του εμπορίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στη Μόσχα, µε τη χθεσινή (κατά σειρά τρίτη φέτος) συνάντηση ανάµεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιµίρ Πούτιν και τον Τούρκο οµόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίστηκε το σόου της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, το οποίο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη ∆ύση και ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον.
Από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν χθες οι δύο ηγέτες προκύπτει ότι οι δύο πλευρές συµφώνησαν η συνεργασία τους τόσο ως προς το θέµα της αγοραπωλησίας των ρωσικών πυραύλων S-400, που έχει εξοργίσει την κυβέρνηση Τραµπ, όσο και σε µια σειρά από άλλα πεδία να συνεχιστεί και µάλιστα να ενισχυθεί.
Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε όσα ανέφεραν οι δύο ηγέτες στην τρίτη τους συνάντηση για φέτος, η σύµβαση για τους S-400 (αξίας 2,5 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, µε τις παραδόσεις να ξεκινούν τον ερχόµενο Ιούλιο) είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, υπογραµµίζοντας όµως ότι θα υπάρξουν και άλλες συµφωνίες για προµήθεια εξοπλισµών.
Με αφορµή το συγκεκριµένο ζήτηµα των S-400 η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραµπ έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν η συγκεκριµένη πώληση προχωρήσει, τότε ίσως ακολουθήσουν νέες αµερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που θα κινδυνέψει να βρεθεί εκτός του προγράµµατος συµπαραγωγής των F-35 ή ακόµη και εκτός ΝΑΤΟ. Υπενθυµίζεται ότι η αµερικανική πλευρά είχε κάνει πρόταση προς την τουρκική για την προµήθεια του αµερικανικού συστήµατος Patriot PAC3 (στη θέση των ρωσικών S-400), την οποία όµως η Αγκυρα απέρριψε.
Η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν φέρεται να πραγµατοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίµα, καθώς οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη συνεργασία τους στο θέµα του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Ακούγιου και την ενίσχυση των µεταξύ τους εµπορικών δεσµών.
Ο πρόεδρος Πούτιν στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι το υποθαλάσσιο κοµµάτι του TurkStream έχει ήδη ολοκληρωθεί και ότι µέχρι το τέλος του χρόνου ο αγωγός θα λειτουργεί, ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι το 2023. Ρώσοι τουρίστες Από την πλευρά του ο Ερντογάν υπογράµµισε ότι οι δύο πλευρές θέλουν να αυξήσουν τον ετήσιο όγκο των εµπορικών τους συναλλαγών από 25 δισεκατοµµύρια δολάρια που είναι σήµερα στα 100 δισεκατοµµύρια δολάρια µέσα στο επόµενο διάστηµα. Για το ίδιο θέµα ο Βλαντιµίρ Πούτιν σηµείωσε ότι πέρυσι ο όγκος των εµπορικών συναλλαγών µεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 15%.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας σηµείωσε πως πέρυσι σηµειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, καθώς τη χώρα επισκέφθηκαν πάνω από έξι εκατοµµύρια Ρώσοι πολίτες. Οι δύο άνδρες, µεταξύ άλλων, συζήτησαν και το θέµα της Συρίας και της εκεί συνεργασίας τους για την «καταπολέµηση της τροµοκρατίας» αλλά και για µια πολιτική επίλυση της κρίσης. Στις δηλώσεις του για το θέµα, ο Βλαντιµίρ Πούτιν υποστήριξε ότι «Ρωσία και Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται αποτελεσµατικά στην τριµερή µε τη συµµετοχή και του Ιράν. Τώρα που οι κύριες τροµοκρατικές δυνάµεις έχουν ηττηθεί, είναι σηµαντικό να εστιάσουµε στην τελική σταθεροποίηση της κατάστασης και στην ανάπτυξη πολιτικής διαδικασίας».
Οι δύο ηγέτες είχε προγραµµατιστεί να παρακολουθήσουν στο θέατρο Μπολσόι την όπερα «Τροία», στην οποία παίζουν Τούρκοι τραγουδιστές και η οποία είναι βασισµένη στα οµηρικά έπη. Το 2019 τυχαίνει να είναι, άλλωστε, και έτος ρωσοτουρκικής συνεργασίας και στους τοµείς του πολιτισµού και του τουρισµού.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr