Πόσο θωρακισμένη είναι η Αγία Σοφία απέναντι σε μεγάλο σεισμό - «Ελπίζουμε να αντέξει»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με τον προφητικό τίτλο «Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται στο τέμενος της Αγίας Σοφίας για το μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης...» κυκλοφόρησε σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, για να αναφερθεί στο δεύτερο στάδιο των εργασιών αποκατάστασης, που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο, στην Αγία Σοφία.
Σύμφωνα με τις λεπτομερείς πληροφορίες που έδωσε το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ιχσάν Σαρί, εκπονούνται μελέτες ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του μνημείου σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους της Αγίας Σοφίας βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από τον Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε, υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Επιτροπής η πιο εμπεριστατωμένη αποκατάσταση του τεμένους το οποίο είναι ηλικίας 1486 ετών και έχει υποστεί κατά καιρούς μερική μόνο αποκατάσταση. Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης που ξεκίνησαν με τη σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων και της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, συγκροτήθηκαν επίσης Διοικητικό Συμβούλιο και Επιστημονική Επιτροπή.
Μιλώντας στην εφημερίδα ο αρχιτέκτονας Ιχσάν Σαρί, ένα από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία του έργου σημειώνοντας:
«Ξεκίνησε πρώτα η αποκατάσταση των τάφων και των εξωτερικών τοίχων. Μαζί με την αποκατάσταση των τάφων, αναστηλώνονται επίσης και περιφερειακά κτήρια, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση αποκατάστασης στο μόλυβδο που καλύπτει τους θόλους του μνημείου και τους εξωτερικούς σοβάδες».
Συνεχίζοντας ο αρχιτέκτονας σημειώνει ότι «ορισμένες από τις επιφάνειες του μνημείου καλύφθηκαν στο παρελθόν με τσιμεντοκονίαμα και γνωρίζουμε ότι το τσιμεντοκονίαμα προκαλεί μεγάλη ζημιά σε τέτοιου είδους μνημεία. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Για το λόγο αυτό, πρώτα απ' όλα, όλοι οι σοβάδες με βάση το τσιμέντο στο μνημείο θα αρχίσουν να αφαιρούνται από την εξωτερική όψη και γίνονται σχετικές μελέτες. Θα αφαιρεθούν οι σοβάδες και θα αντικατασταθούν με άλλους ειδικούς για το μνημείο σοβάδες».
Ένα κτίριο 1486 ετών είναι πολύ ευάλωτο πλέον – Ελπίζουμε να αντέξει
Αναφερόμενος στο γεγονός των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το μνημείο σε ένα ενδεχόμενο σεισμό, ο κ. Σαρί ανέφερε: «Σήμερα γνωρίζουμε ότι η απόσταση του ρήγματος ενός ενδεχόμενου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι 17 χιλιόμετρα από την Αγία Σοφία. Ως επιστημονική επιτροπή και διοίκηση, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις κάνοντας μελέτες και οι παρεμβάσεις κυρίως για να διασφαλιστεί ότι το μνημείο θα μπορέσει να αντέξει σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την ενίσχυση του επονομαζόμενου μιναρέ Beyazit II της Αγίας Σοφίας μπροστά από την πύλη Bab-i Humayun του παλατιού Τοπκαπί. Έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση του μιναρέ. Σταδιακά, όλοι οι μιναρέδες θα εξεταστούν και θα επαναξιολογηθεί η κατάστασή τους. Αυτό το μνημειώδες αρχιτεκτόνημα άντεξε τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1894 και γνωρίζουμε ότι δεν υπέστη μεγάλες επιπτώσεις. Ελπίζω θα αντέξει και έναν επόμενο σεισμό, αλλά ένα μνημείο ηλικίας 1486 ετών είναι σε κάθε περίπτωση μια ευάλωτη κατασκευή. Ως εκ τούτου, πρέπει να το σταθεροποιήσουμε από άκρου εις άκρον. Προσπαθούμε να κάνουμε το κατά το δυνατόν καλύτερο».
Αναφερόμενος στα έργα του μιναρέ ο αρχιτέκτονας κ. Σαρί τόνισε: «Τα σκαλοπάτια στο εσωτερικό του μιναρέ είχαν ήδη αποσυναρμολογηθεί το 1969, σύμφωνα με τα αρχεία που έχουμε στη διάθεση μας. Υπάρχουν περίπου 93 σκαλοπάτια που αποσυναρμολογήθηκαν και ξαναχτίστηκαν. Θα κάνουμε μια εκτίμηση σχετικά με αυτό. Εάν υπάρχει πρόβλημα, θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου συντήρησης για την αποκατάσταση του μιναρέ Beyazit II, αυτός θα περιβληθεί με μια χαλύβδινη κατασκευή για να αντιμετωπιστεί ένας πιθανός σεισμός. Μετά από αυτό, θα εισέλθουμε στον μιναρέ και θα τον συντηρήσουμε. Σε τέτοιου είδους αναστηλώσεις, πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσεις και να αποκαταστήσεις το εξωτερικό του μνημείου».
H υγρασία είναι πολύ επικίνδυνη
«Μπορείς να κάνεις όσες αναστηλωτικές παρεμβάσεις θέλεις στο εσωτερικό, όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε ένα μέρος που δέχεται νερό από την οροφή του. Πρώτα θα εξυγιάνουμε το εξωτερικό των θόλων αφαιρώντας τους σοβάδες με βάση τον μόλυβδο και το τσιμέντο από το μνημείο και στη συνέχεια θα εισέλθουμε στο εσωτερικό του μνημείου ως τρίτο στάδιο. Υπάρχει υγρασία στο μνημείο. Υπάρχει έντονη ροή επισκεπτών, δεν πρέπει να το αρνηθούμε αυτό. Υπάρχει ένα υγρό περιβάλλον που δημιουργείται από την έντονη ροή των επισκεπτών, διότι γνωρίζουμε ότι και η ανθρώπινη αναπνοή αφήνει μια πολύ μεγάλη ποσότητα υγρασίας στο περιβάλλον. Γίνονται μελέτες σχετικά με αυτά» κατέληξε ο Tούρκος αρχιτέκτονας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr