Η Χεζμπολάχ σπέρνει τον τρόμο στο βόρειο Ισραήλ: Τα κιμπούτς μετατράπηκαν σε στρατώνες υπό τον φόβο νέας «7ης Οκτωβρίου»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Υπό τον φόβο της Χεζμπολάχ κυλά η καθημερινότητα στα Κιμπούτς στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg, παρουσιάζει τη ζωή των Ισραηλινών στις άλλοτε ήσυχες περιοχές που πλέον θυμίζουν στρατόπεδα, λόγω του αυξημένου αριθμού ενόπλων που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Στο Κιμπούτς Εϊλόν, έναν ισραηλινό συνεταιρισμό ένα μίλι νότια του Λιβάνου, οι οικογένειες που καλλιεργούσαν αβοκάντο και μπανάνες έχουν αντικατασταθεί από έναν λόχο πεζικού που ειδικεύεται σε όλμους και αντιαρματικά. Ο βρυχηθμός των οβιδοβόλων διακόπτει τον απαλό αέρα. Υπάρχει μια αίσθηση επικείμενης σύγκρουσης.
Από τότε που οι μαχητές της Χαμάς έσπασαν τον συνοριακό φράχτη στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η ζωή στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχει πάρει ριζική τροπή. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενωθεί και ο στρατός έχει κινηθεί με τανκς, πυροβολικό και στρατεύματα.
Φόβος για επίθεση ανά πάσα στιγμή
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, κυριαρχεί ο φόβος της Χεζμπολάχ, της ισλαμιστικής ομάδας με έδρα το Λίβανο, που μπορεί να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο ή να παραβιάσει τα σύνορα με το Ισραήλ σε μια νέα επίθεση.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά τα σύνορα για να στείλουμε ένα μήνυμα αποτροπής», δήλωσε ο ταγματάρχης Αριέλ, 30 ετών, διοικητής του λόχου στο κιμπούτς Εϊλόν, ο οποίος βρίσκεται σε εφεδρική υπηρεσία. Ιατρός και πατέρας τριών μικρών κοριτσιών, προσθέτει: «Η ζωή μου είναι σε αναμονή. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα είμαι εδώ, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια ειδοποίηση αφύπνισης».
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην αεροπορική και χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία σχεδιάστηκε για να ξεριζώσει τις υποδομές της Χαμάς και να καταστρέψει τη στρατιωτική ικανότητα της οργάνωσης, με χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.
Όμως μια εξίσου, ίσως μεγαλύτερη ανησυχία για τον στρατό του Ισραήλ και τη χώρα, είναι η Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων από τη Χαμάς και μεγαλύτερη, πιο επαγγελματική στρατιωτική ισχύ. Πολεμικός στόλος αμερικανικών αεροπλανοφόρων βρίσκονται στη Μεσόγειο για να προειδοποιήσουν τη Χεζμπολάχ και τον χορηγό της, το Ιράν, να μην συμμετάσχουν στην σύγκρουση, στοχεύοντας σε μια αποτροπή γενίκευσης της σύρραξης.
Το αν η Χεζμπολάχ σχεδιάζει πράγματι πόλεμο με το Ισραήλ αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν είναι καθόλου σαφές. Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι ο Νασράλα- ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης- δεν φαίνεται να έχει διάθεση να εμπλακεί ανοιχτά στον πόλεμο. Τα διασυνοριακά πυρά μεταξύ των δύο πλευρών είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά μέχρι στιγμής είναι πάντοτε περιορισμένα.
Οι Ισραηλινοί ζουν σε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία λένε ότι αν μια μαχητική ομάδα στα σύνορά τους κηρύσσει την καταστροφή της χώρας τους, δεν μπορούν απλώς να το απορρίψουν ως εμπρηστική ρητορική. Αυτό έκαναν με τη Χαμάς, με τα ανάλογα αποτελέσματα.
«Η πιο δραματική αλλαγή από τις 7 Οκτωβρίου είναι ο φόβος της διείσδυσης τρομοκρατών», δήλωσε η Σιμόνα Μενάσε, η διαχειρίστρια του Κίμπουτς Καμπρί, ενός συνεταιρισμού νότια του Εϊλόν, όπου έχουν εγκατασταθεί άλλοι στρατιώτες και εξοπλισμός. «Η Χεζμπολάχ είναι πιο εξελιγμένη από τη Χαμάς. Θα μπορούσαν να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή. Αυτό είναι πλέον στο μυαλό μας».
Οι παραλληλισμοί με τα σύνορα της Γάζας είναι ανατριχιαστικοί. Τα Κιμπούτζ- ισραηλινοί οικισμοί που επικεντρώνονται κυρίως στη γεωργία και τη μικρή μεταποίηση ιδρύθηκαν εν μέρει για να χρησιμεύσουν ως φυλάκια για το εκκολαπτόμενο κράτος και κατοικούνται σε μεγάλο βαθμό από κοσμικούς Ισραηλινούς που κλίνουν προς τα αριστερά και επιδιώκουν τη συνύπαρξη με τους Άραβες, σημειώνει το ρεπορτάζ.
Από γεωργικές κοινότητες σε στρατώνες
Τώρα αυτά τα σύμβολα του «φιλελεύθερου σιωνισμού» έχουν γίνει και πάλι de facto φυλάκια ασφαλείας, γεμάτα με στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατεύματα που έχουν αποστολή τους την υπεράσπιση της χώρας.
Η εμπειρία του ταγματάρχη Αριέλ είναι αποκαλυπτική. «Έπρεπε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε την μεθόριο, διατηρώντας οπτική επαφή με τα σύνορα και τον εχθρό και ταυτόχρονα παραμένοντας προστατευμένοι», είπε. Περιέγραψε πώς οι πράκτορες της Χεζμπολάχ έχουν στοχεύσει τη διμοιρία του με αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από τρίποδα και με όλμους.
«Και για πρώτη φορά, χρησιμοποιούν έναν πύραυλο με μεγάλη κεφαλή, γνωστό ως Burkan, που βάλλεται από φορτηγά. Η Χεζμπολάχ μας μελετάει συνεχώς. Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να παρακολουθούν τις κινήσεις μας».
Ο Ισραηλινός αξιωματικός, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια συνάδελφο γιατρό που γνώρισε στην ιατρική σχολή, υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της ειδικότητάς του σε ένα νοσοκομείο έξω από το Τελ Αβίβ, αλλά δεν γνωρίζει πότε θα συμβεί αυτό, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα.
«Θέλουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας»
«Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας, αλλά αυτή είναι η υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», δήλωσε. «Είμαστε εδώ επ' αόριστον και αυτό είναι ένα τεράστιο βάρος για την οικονομία μας».
Ένα κοντινό εργοστάσιο συσκευασίας προϊόντων, το Milopri, όπου τα αβοκάντο πετάγονται σε διαφορετικούς κάδους ανάλογα με το βάρος και την ποιότητα, στερείται τώρα εξειδικευμένων εργατών και δεν μπορεί να φτάσει σε ορισμένα φρούτα, τα οποία σαπίζουν, δήλωσε ο Ούρι Κόβες, που υπηρετεί ως έφεδρος κατά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις που εξασφάλισε για το διεθνές πρακτορείο.
Αυτό δείχνει κάτι που πολλοί στο βορρά σκέφτονται σιωπηλά: Μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, θα πυροδοτηθεί ένας πόλεμος στο νότιο Λίβανο; Το Ισραήλ πολέμησε στο παρελθόν τη Χεζμπολάχ το 2006, μια σύγκρουση που έληξε με πολλές απώλειες Λιβανέζων. Από τότε, η Χεζμπολάχ -με την υποστήριξη του Ιράν- έχει βελτιώσει σημαντικά τη στρατιωτική της δύναμη.
«Πρέπει να το φροντίσουμε αυτό», δήλωσε η Ντάνα Σλέσινγκερ, Dana Schlesinger, επικεφαλής μιας τράπεζας που διαχειρίζεται τα οικονομικά 15 τοπικών βιομηχανιών της περιοχής. «Ο στρατός δεν μπορεί να μείνει εδώ για πάντα για να μας προστατεύει με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr