Ο ΟΗΕ εκπέμπει SOS για το κλίµα
Περίπου 8,8 εκατ. οι νεκροί ετησίως από την ατµοσφαιρική ρύπανση, σύµφωνα µε την έκθεση «Global Environment Outlook» - Μόνο στην Ευρώπη χάνονται σχεδόν 800.000 άνθρωποι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σήµα κινδύνου εκπέµπουν ολοένα και περισσότερες έρευνες για την κορυφαία απειλή για τη δηµόσια υγεία που στοιχίζει εκατοµµύρια ζωές κάθε χρόνο: την καταστροφή και ρύπανση του περιβάλλοντος. Τα πρόσφατα στοιχεία-σοκ που προέρχονται από τον ΟΗΕ και µια µεγάλη ευρωπαϊκή µελέτη αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τον τραγικό απολογισµό της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Σύµφωνα µε την έκθεση «Global Environment Outlook» του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών, οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες προκαλούν περίπου 1 στους 4 θανάτους και ασθένειες στον πλανήτη, ενώ στην Ευρώπη έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν 800.000 θάνατοι οφείλονται µόνο στην ατµοσφαιρική ρύπανση.
Η ρύπανση του αέρα φαίνεται ότι είναι, σύµφωνα µε τα συγκλονιστικά στοιχεία, η κορυφαία περιβαλλοντική αιτία θανάτων. Η ευρωπαϊκή επιστηµονική µελέτη, µε επικεφαλής τον καθηγητή Τόµας Μίντσελ του Τµήµατος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστηµίου του Μάιντς, διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί σχεδόν διπλάσιο αριθµό θανάτων κάθε χρόνο σε σχέση µε ό,τι είχε εκτιµηθεί µέχρι σήµερα: σκοτώνει παγκοσµίως περίπου 8,8 εκατοµµύρια ανθρώπους ετησίως, έναντι 4,5 εκατοµµυρίων που ήταν η προηγούµενη εκτίµηση, δηλαδή περισσότερους και από το κάπνισµα (7,2 εκατοµµύρια θανάτους τον χρόνο).
Οι επιστήµονες εκτίµησαν ότι στη Γηραιά Ηπειρο η ατµοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περίπου 790.000 θανάτους ετησίως (και για 659.000 θανάτους στην ΕΕ των «28»). Από τους θανάτους αυτούς, το 40% έως 80% οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια (εµφράγµατα και εγκεφαλικά), ενώ σηµειώνεται ότι οι θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας είναι διπλάσιοι από τις αναπνευστικές παθήσεις.
Οι χώρες µε τη µεγαλύτερη αναλογία θανάτων είναι στην Ανατολική Ευρώπη – στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Κροατία και την Ουκρανία. Οι ερευνητές, που δηµοσίευσαν τα ευρήµατά τους στην επιθεώρηση «European Heart Journal», κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισµούς να µειώσουν την ατµοσφαιρική ρύπανση µέσω αναθεώρησης της υπάρχουσας νοµοθεσίας και µέσω µείωσης των σηµερινών ανώτατων επιτρεπόµενων ορίων.
Στην ΕΕ το µέσο ετήσιο όριο για τα «φονικά» µικροσωµατίδια ΡΜ2.5 είναι 25 µg/m3, πολύ υψηλότερα από τα 10 µg/m3 που συνιστά ο ΠΟΥ (πάντως ορισµένες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν ακόµη και το όριο των 25 µg/m3). Η Παγκόσµια Εκθεση Ποιότητας Αέρα (IQAir AirVisual World Air Quality Report), που δόθηκε την περασµένη εβδοµάδα στη δηµοσιότητα, έδειξε ότι η µολυσµένη ατµόσφαιρα θα στοιχίσει του χρόνου... επτά εκατοµµύρια ζωές στον πλανήτη και θα κοστίσει στην παγκόσµια οικονοµία σχεδόν 225 δισεκατοµµύρια δολάρια. Σε αυτούς τους θανάτους έρχονται να προστεθούν άλλα 1,4 εκατοµµύρια θύµατα ετησίως από διάρροια και παράσιτα που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού, σύµφωνα µε µια νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Οι ζωές των πιο φτωχών
«Ενας υγιής πλανήτης στηρίζει όχι µόνο το παγκόσµιο ΑΕΠ αλλά και τις ζωές των πιο φτωχών, επειδή εξαρτώνται από καθαρό αέρα και καθαρό νερό» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζογίτα Γκούπτα, συνεπικεφαλής της έκθεσης του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδοµάδα στο πενθήµερο Περιβαλλοντικό Συµβούλιο του ΟΗΕ στο Ναϊρόµπι της Κένυας.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι µόνο για το έτος 2015, περίπου εννέα εκατοµµύρια θάνατοι µπορούν να αποδοθούν σε παράγοντες που σχετίζονται µε την καταστροφή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η έκθεση «Global Environment Outlook», η οποία καταρτίστηκε σε µια περίοδο έξι χρόνων από 250 επιστήµονες από 70 χώρες, καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν «επείγουσα δράση σε άνευ προηγουµένου βαθµό». Ακόµη, τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερα µέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος έως το 2050, ώστε να αποτρέψουµε εκατοµµύρια θανάτους στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. «Σήµερα µιλάµε για διακηρύξεις και δεσµεύσεις, αλλά πιστεύω πως στο µέλλον θα χρειαστεί να θεσπίσουµε διεθνή νοµοθεσία» ανέφερε ο Σιίµ Κιίσλερ, υπουργός Περιβάλλοντος της Εσθονίας και πρόεδρος του συνεδρίου του Ναϊρόµπι.
Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, οι οικονοµικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τόσο µεγάλες που τελικά αποδεικνύεται δυσλειτουργικό και επικίνδυνο το σύστηµα ανάπτυξης της παγκόσµιας οικονοµίας. Πρέπει «να µεταµορφωθεί ο τρόπος λειτουργίας των οικονοµιών» τόνισε ο Τζόις Μισούια, επικεφαλής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, σχολιάζοντας ότι «η επιστήµη είναι σαφής.
Η υγεία και η ευηµερία της ανθρωπότητας είναι ευθέως συνδεδεµένες µε την κατάσταση του περιβάλλοντός µας». Η υπερκατανάλωση, τα απορρίµµατα τροφίµων και η ρύπανση στις πλουσιότερες χώρες θεωρούνται από τον ΟΗΕ επιπλέον παράγοντες που οδηγούν σε πείνα, φτώχεια και ασθένειες στα φτωχότερα µέρη του πλανήτη, καθιστώντας αναγκαία την εφαρµογή ενός πιο βιώσιµου συστήµατος οικονοµικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να αποτραπούν οι θάνατοι και οι υγειονοµικές κρίσεις που προκαλούνται στο όνοµα της οικονοµικής ανάπτυξης
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr