Βενεζουέλα: Νεκροί και φωτιά σε φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια (vids)
Νεκροί, στρατιώτες λιποτακτούν, η αντιπολίτευση πιέζει, πολίτες στα σύνορα, συγκρούσεις, δακρυγόνα και φωτιές, ενώ το γεωπολιτικό σκάκι συνεχίζεται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το Σάββατο η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, η οποία είχε προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, οι οποίες αντιτάσσονται στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.
Τέσσερα φορτηγά, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία είχαν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της Βενεζουέλας. Τα τέσσερα φορτηγά βρίσκονταν στην αρχή της γέφυρας που κανονικά ενώνει (αλλά σήμερα χωρίζει) τις δύο χώρες στο ύψος της πόλης Λας Τιεντίτας της Βενεζουέλας, που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Κουκούτα της Κολομβίας.
Τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο φορτηγό που ανήκει σε φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Πλήθος άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Νικολάς Μαδούρο έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να εμποδίσουν εθελοντές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν τη ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 14 ετών, σκοτώθηκαν στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας που μπλοκάρουν τις φάλλαγες των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν και μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι δύο θάνατοι είναι αποτέλεσμα της καταστολής των στρατιωτικών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν. Και οι δύο σκοτώθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο κεφάλι», δήλωσε ο Ολναρ Ορτίθ, ακτιβιστής της μκο Foro Penal που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Καράκας
«Ένα φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Βενεζουέλα από τη Βραζιλία το μεσημέρι» της ίδιας ημέρας (τοπική ώρα), δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μιγκέλ Πισάρο, στους δημοσιογράφους στο Καράκας. Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters δήλωσε, ωστόσο, ότι αν και το φορτηγό βρίσκεται στο έδαφος της Βενεζουέλας, δεν έχει περάσει ακόμη από το τελωνειακό σημείο ελέγχου.
Ο Χουάν Γκουαϊδό, αντίστοιχα, ανήγγειλε μέσω του Twitter την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια. «Προσοχή, Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με τη Βραζιλία. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter. Την ίδια ώρα, στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φθάσουν στη διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα, για να ζητήσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μετέδιδαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονταν επί τόπου.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.
Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας Μάρτα Λουσία Ραμίρες αντέδρασε στην ανακοίνωση του Νικολάς Μαδούρο περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με την Κολομβία λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαρρήξει ανύπαρκτες σχέσεις και χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τον Μαδούρο «δικτάτορα». «Ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει διπλωματικές σχέσεις που η Κολομβία δεν έχει μαζί του», έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος της Κολομβίας προσθέτοντας ότι ο τσαβιστής ηγέτης «δεν είναι παρά ένας δικτάτορας που έχει καταλάβει δια της βίας το Μιραφλόρες», το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας. «Η κυβέρνησή μας δεν έχει ορίσει πρεσβευτή εκεί, ούτε αναγνωρίζει τον πρεσβευτή του Μαδούρο, δεδομένου ότι η (προεδρική) θητεία του έληξε στις 9 Ιανουαρίου», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χόλμς Τρουχίγιο χαρακτήρισε τον Μαδούρο «σφετεριστή» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας αναγνωρίζει «τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο και ευχαριστεί για την πρόσκληση προς το διπλωματικό και προξενικό προσωπικό της Κολομβίας να παραμείνει στο έδαφος της Βενεζουέλας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας διευκρίνισε ότι θα οργανώσει τον επαναπατρισμό των κολομβιανών διπλωματών για να προστατευθεί η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα τονίζοντας ότι «η Κολομβία καθιστά τον σφετεριστή Μαδούρο υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση ή στέρηση δικαιωμάτων κατά των κολομβιανών διπλωματών στην Βενεζουέλα».
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ημέρα ξημέρωσε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία. Το ενδεχόμενο αιματηρών συγκρούσεων πολλοί το περίμεναν καθώς η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο είχε στείλει στρατεύματα για να εμποδίσουν τη μεταφορά αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας από τις παραμεθόριες πόλεις Κούκουτα και Πακαράιμα. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση είχε οργανώσει κομβόι, με τη συμμετοχή 80 βουλευτών, για να σπάσει τον κλοιό. Και δεν ήταν μόνοι τους εκεί… Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές που ήθελαν να διασχίσουν μία γέφυρα -στα σύνορα με την Κολομβία- στην Ουρένια, στην πολιτεία Τάτσιρα (δυτική Βενεζουέλα).
Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έκλεισε τα σύνορα στέλνοντας δυνάμεις του στρατού και υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί προκάλυμμα για ένοπλη επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ανέφερε -μέσω twitter- ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως -προσωρινά- τα σύνορα «εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας. Η ομαλότητα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον. Από εκεί, υπενθύμισε ότι επιθυμεί να μπει στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνονταν από την 7η Φεβρουαρίου. «Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία θα ξεπεραστούν από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊδό. «Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είναι ζητιανιά (...). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε ο ίδιος.
Την ίδια περίπου ώρα, 13 Βενεζουελάνοι στρατιώτες αυτομολούσαν στην Κολομβία, διασχίζοντας δύο γέφυρες στα σύνορα. Τρία από αυτά τα μέλη της μπολιβαριανής Εθνοφρουράς ανέτρεψαν, με θωρακισμένο όχημα, έναν από τους φράχτες ασφαλείας της γέφυρας Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει τις δύο χώρες, στη συνοριακή πόλη Κούκουτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης. Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τα ΜΜΕ, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε πως οι στρατιώτες αυτοί «λιποτάκτησαν από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Ο βαθμός αυτών των φρουρών δεν διευκρινίστηκε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λιποτάκτησε και ένας λοχίας της Εθνοφρουράς ο οποίος διέσχισε μια άλλη γέφυρα που ενώνει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα.
Η αντιπολίτευση και χώρες που υποστηρίζουν το καραβάνι βοήθειας-ανθρωπιστική βοήθεια κάλεσαν επανειλημμένα τον στρατό της Βενεζουέλας να αψηφήσει τις εντολές του Νικολάς Μαδούρο να μην επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας στη χώρα.
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε η Μόσχα. «Στις 23 Φεβρουαρίου πρόκειται να εκδηλωθεί μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια, με αφορμή το υποκινούμενο από την Ουάσιγκτον κομβόι με τη λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια. Το επεισόδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, προσφέροντας βολικό πρόσχημα για στρατιωτική δράση με στόχο την ανατροπή του νόμιμου προέδρου και της κυβέρνησης», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, υποστήριξε ότι αμερικανικές εταιρείες και κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας μέσω μιας συγκεκριμένης χώρας της Ανατολικής Ευρώπης, την οποία δεν κατονόμασε. Εξάλλου, το ρωσικό πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, στην οποία ήδη βρισκόταν ο υπουργός Ενέργειας και ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Στην πιο σημαντική εξέλιξη από όλα τα παραπάνω, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, πάντα με φόντο τα κλειστά σύνορα με τη Βραζιλία. Αυτό συνέβη όταν ένα πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ' όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις που έχουν λάβει χώρα στη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις οικογένειες των θυμάτων στο αίτημά τους για λογοδοσία και απονομή δικαιοσύνης. Για όσους μείνουν εκεί, τέλος πάντων…
Περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας υπολογίζεται ότι έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από το 2015 που ξεκίνησε η πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή 22/2/2019 ο ΟΗΕ ο οποίος, παράλληλα, προειδοποιεί για τη συνέχιση της προσφυγικής κρίσης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσαν πως το ποσοστό σημείωσε αύξηση από τον Δεκέμβριο όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Κολομβία και το Περού, ενώ κάποιοι βρήκαν καταφύγιο σε χώρα εκτός της Λατινικής Αμερικής. Ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι στο τέλος του χρόνου ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν διαφύγει από τη χώρα θα φτάσει τα 5,3 εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός είναι 32,2 εκατομμύρια, σε μια χώρα η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, αλλά ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης κι ενώ πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα ενώ ο λαός της Βενεζουέλας βιώνει ανθρωπιστική κρίση και προσφυγιά, σε ένα από τα πλέον κρίσιμα Σαββατοκύριακα για την παραμονή του Μαδούρο στην εξουσία.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
Στον εφέτη ανακριτή Λάρισας η νέα έκθεση της ομάδας Κοκοτσάκη για τα Τέμπη - 30 άτομα «πέθαναν από εύφλεκτα υλικά»
Στα Χανιά η νέα διοικήτρια της Τροχαίας μετά το «ξήλωμα»: Τι διαπίστωσε
Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Στην Ισπανία, κάθε χρόνο, άλογα περνάνε μέσα από φλόγες!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr