Τούρκοι και Βιετναμέζοι «πολιορκούν» την Ευρώπη
Αποκαλυπτικά στοιχεία για όσους έφτασαν στη Γηραιά Ηπειρο το 2018. «Εκρηξη» των αφίξεων των Αφγανών, με δεύτερους τους Σύρους, τρίτους τους Ιρακινούς και τέταρτους τους γείτονες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σχεδόν 8.000 Τούρκοι υπήκοοι εισήλθαν στην Ευρώπη το 2018, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην Ελλάδα. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής (Frontex), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η ανάλυση της Frontex δείχνει, επίσης, «έκρηξη» των αφίξεων των Αφγανών υπηκόων, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, που φέρνει τη συγκεκριμένη εθνικότητα στην πρώτη θέση των αφίξεων της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα, με δεύτερους τους Σύρους, τρίτους τους Ιρακινούς και τέταρτους τους Τούρκους.
Επίσης, καταγράφεται μειωμένη σε σχέση με το 2017 κινητικότητα στις προσφυγικές-μεταναστευτικές διαδρομές των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η Frontex αποκαλύπτει πως το Μουντιάλ της Ρωσίας δημιούργησε συνθήκες εισόδου μεταναστών στην ΕΕ από την «πίσω πόρτα», προβλέπει πιθανό μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη από την πολύπαθη Βενεζουέλα, ενώ επισημαίνει πως η απειλή της τρομοκρατίας από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης παραμένει σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με το Risk Analysis 2018 της Frontex, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ το 2018 έφτασε στις 150.114, μειωμένος κατά 27% σε σχέση με το 2017 (204.750).
Η μείωση αποδίδεται κυρίως στον εντυπωσιακό περιορισμό κατά 80% των αφίξεων από τη λεγόμενη «Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» (από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία), οι οποίες μειώθηκαν σε 23.485, από 118.962 το 2017. Αντίθετα, υπερδιπλασιάστηκε η πίεση στην Ισπανία μέσω της Διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου, φτάνοντας τις 57.034 αφίξεις από 23.063.
Η αύξηση ήταν μικρότερη, κατά 34%, στη Διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, που αφορά κυρίως τις διελεύσεις στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Συνολικά διακινήθηκαν μέσω αυτής της διαδρομής 56.561 πρόσφυγες και μετανάστες το 2018, έναντι 42.319 το 2017. Οι αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν σχεδόν ισάριθμες (34.014 έναντι 34.732), ενώ αντίθετα τριπλασιάστηκαν οι διελεύσεις από τα χερσαία σύνορα (22.547 έναντι 7.587).
Σχεδόν ένας στους πέντε πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθε στην Ευρώπη δήλωσε πως είναι ανήλικος, κάτω των 18 ετών. Οι Τούρκοι υπήκοοι έφτασαν τους 7.918, εκ των οποίων οι 7.468 εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα, παρουσιάζοντας υπερτριπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2017 (2.220). Πρόκειται για Τούρκους πολίτες που πέρασαν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τις διώξεις ως υποστηρικτές του Γκιουλέν αλλά και κουρδικής καταγωγής Τούρκους υπηκόους, που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, λόγω των γεγονότων στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Από την έκθεση της Frontex προκύπτει πως το 2018 υπήρξε μειωμένη κινητικότητα στις διαδρομές των Δυτικών Βαλκανίων (5.869 ανιχνεύσεις έναντι 12.179 το 2017), μέσω των οποίων οι μετανάστες αναζητούν δρόμους προς την Κεντρική Ευρώπη. Όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως οι διαδρομές μέσω Σερβίας και αυτή του δυτικού άξονα Ελλάδας - Αλβανίας - Βοσνίας - Κροατίας - Σλοβενίας.
Από το Βιετνάμ μέσω Μουντιάλ
Στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώθηκε το φαινόμενο των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν στην Ευρώπη από την «πίσω πόρτα», μέσω του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) που διοργανώθηκε το 2018 στη Ρωσία. «Η Ρωσία επέτρεψε ελεύθερη είσοδο χωρίς βίζα στη Ρωσική Ομοσπονδία για όσους είχαν εισιτήρια για κάποιον αγώνα. Αυτό επέτρεψε στους μετανάστες να προσεγγίσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μέσω της Ρωσίας αλλά και της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας» αναφέρεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό αύξησε κατά 24% τις διαπιστωμένες προσπάθειες εισόδου το 2018 σε σχέση με το 2017, με τους αριθμούς ωστόσο να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συνολικά ανιχνεύτηκαν 1.084 περιπτώσεις έναντι 872, με το 34% αυτών να είναι Βιετναμέζοι.
Φεύγουν από Βενεζουέλα
Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα στη διάρκεια της μεγαλύτερης μετακίνησης ανθρώπων στην ιστορία της Νότιας Αμερικής. Οι γειτονικές χώρες δηλώνουν πως είναι οριακή η δυνατότητά τους να φιλοξενήσουν περισσότερους μετανάστες.
Στην έκθεση της Frontex διατυπώνεται η ανησυχία για αύξηση των προσπαθειών μετανάστευσης προς την Ευρώπη πολιτών της πολύπαθης χώρας που πλήττεται από πολιτικές και οικονομικές αναταραχές. Ηδη, όπως αναφέρεται, 42.000 αιτήσεις ασύλου κατατέθηκαν στην Ευρώπη το 2018 από υπηκόους χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Πολλοί από αυτούς έφτασαν με νόμιμους διαύλους μέσω αεροπορικών διαδρομών, καθώς υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης χωρίς βίζα από πολλές χώρες της περιοχής.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr